background img
banner
banner

Σθεναρή… «αντίσταση» κρατά η Λαϊκή Αγορά της πόλης

ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Είναι μία αγορά που εδώ και πολύ καιρό “βαστά” σε υψηλό επίπεδο την αγοραστική δύναμη της περιοχής και ισορροπεί την οικονομική εικόνα της πόλης, διαμορφώνοντας τις ανάγκες του καλαθιού της νοικοκυράς.

Η υπαίθρια Λαϊκή Αγορά στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων ετών που λέει ότι ο καταναλωτής, μπορεί να βρει εν αφθονία εξαιρετική ποιότητα προϊόντων. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως οι παραγωγοί πασχίζουν να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες, πολλά αγαθά έχουν πάρει πολύ ψηλά τον… “αμανέ”, όπως για παράδειγμα η ντομάτα η οποία το Σάββατο 18 Νοεμβρίου κόστιζε 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ τον Απρίλιο του ‘21 είχε ακριβώς την μισή τιμή.

Η κλιματική “ανισορροπία” αλλάζει τα δεδομένα

Η Αγορά λογίζεται ως ένα κοινωνικό, επιχειρηματικό και παραγωγικό σύνολο που κινείται σε μία ευρεία κλίμακα. Εύκολα μπορεί κάποιος να βρει ταυτόχρονα και καλά προϊόντα, αλλά και με την καλύτερη δυνατή, διαθέσιμη τιμή. Να επισημανθεί ότι οι ευέλικτες αξίες των οπωροκηπευτικών, είναι εφικτές καθώς οι έμποροι που επιχειρούν στη Λαϊκή Αγορά είναι τρεις, ενώ από τις 29 συνολικά άδειες επιχειρηματιών που έχουν ειδική παραχώρηση για στήσιμο πάγκου, το 90% από αυτούς είναι οι ίδιοι, παραγωγοί. Οι αλλαγές των θερμοκρασιών των εποχών και η κλιματική “ανισορροπία” που υπάρχει στην σύγχρονη πραγματικότητα, έχουν επηρεάσει αρκετά όλα τα αγαθά γης, ενώ οι ανατιμήσεις τους είναι πλέον μία κυματομορφή που παίρνει συνεχώς, μήνα με το μήνα, την… ανηφόρα. Από αυτή την «ανισορροπία» δεν κατάφερε να… ξεφύγει τελικά, ούτε η περίφημη ντομάτα Σαλμενίκου, που προτιμάται από χιλιάδες καταναλωτές.

«Πετάει» η τιμή της πατάτας – Από 0,70 πριν ενάμιση χρόνο, σήμερα φτάνει το 1,20

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Αιγιάλεια, σε σχέση με τις τιμές και τις ανακατατάξεις και ανατιμήσεις των οπωροκηπευτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής, είναι η τιμή της πατάτας πρώτης διαλογής. Τον Σεπτέμβριο του ‘21 η τιμή στην πατάτα Α’ ποιότητας ήταν στα 0,50 ευρώ το κιλό, λίγους μήνες αργότερα η τιμή τους μετατράπηκε σε 0,70 ευρώ περί τα τέλη Απριλίου του ‘22 δηλαδή, ενώ σήμερα, η τιμή κιλού στο συγκεκριμένο είδος είναι 1 – 1,20 ευρώ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα χόρτα, τα οποία ίσως να είναι το είδος που έχει επηρεαστεί από την ακρίβεια πιο πολύ από κάθε άλλο στην Υπαίθρια Αγορά, μαζί με την ντομάτα. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι τιμές στα λαχανικά και τα φρούτα, όπου διαπιστώνονται ανατιμήσεις σε σχέση με την άνοιξη του ‘22, έως και 80%. Η αποτίμηση διαφόρων των τιμών στα προϊόντα και η πορεία τους τελευταίους μήνες, είναι αισθητή. Παίρνοντας για παράδειγμα το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της λαϊκής, την πατάτα, τον Απρίλιο του ‘22 το προϊόν με ποιότητα Α’ είχε 0,80 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα, τον Νοέμβριο του ‘23 η ίδια διαλογή, δηλαδή πατάτες Α’ ποιότητας, κοστίζουν από 1,00 το κιλό και πάνω.

Οι τιμές σήμερα

Οι τιμές όπως έχουν διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες στην Υπαίθρια Λαϊκή Αγορά και πάντα, σε σχέση με τις διαλογές και τις περιοχές των προϊόντων που πωλούνται, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Πατάτες Α’ ποιότητας το κιλό 1,00 ευρώ
Ντομάτες 0,50 έως 1,50 το κιλό
Μαρούλι 0,50 ευρώ το κομμάτι
Λάχανο από 0,80 έως 1,00 ευρώ
Μπρόκολο 1,50 έως 1,80 το κομμάτι
Μήλα από 0,60 έως 1,50 ευρώ το κιλό
Κρεμμύδια ξερά 1,50 το κιλό
Κρεμμυδάκι φρέσκο 0,50 το κομμάτι
Κουνουπίδι 1,00 – 1,20 το κομμάτι
Σκόρδα 0,50 ευρώ το κάθε κομμάτι
Πράσινες πιπεριές 1,50 το κιλό
Κολοκυθάκια μικρά 1,50 το κιλό
Μελιτζάνες 1,60 το κιλό
Πατάτες Β’ διαλογής 0,50 το κιλό.

Σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές

Μιλώντας στο Protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Οδυσσέας Κανελλόπουλος, ανάφερε για την κίνηση που υπάρχει τις τελευταίες βδομάδες: “Η Λαϊκή Αγορά του Αιγίου κινείται σε καλά επίπεδα από άποψη κόσμου. Αυτό το μήνα, έχουμε αρκετή δουλειά, ο καταναλωτής προτιμά τους εμπόρους και επισκέπτεται τον χώρο. Η εικόνα είναι καλή αυτή την περίοδο και έτσι θα είναι πιστεύω τα πράγματα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους” τόνισε. Ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι, οι πιο πολλοί από τους μικροπωλητές της Λαϊκής Αγοράς, δουλεύουν με σταθερή πελατεία, κάτι που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα και στον αγοραστή αλλά και στον πωλητή ταυτόχρονα, αφού με αυτή τη διαδικασία αποκτάται μία σχέση εμπιστοσύνης και επιτυγχάνεται μία άτυπη… ασφάλεια. Δηλαδή το γεγονός ότι… “ξέρω τί σου δίνω” και “ξέρω ότι παίρνω”.

Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο ενδεικτικά αγαθά, το οποίο μπορεί να συγκριθεί σε πολλά πλαίσια. Σε ιδιωτικά καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της περιοχής, τις τρέχουσες εβδομάδες υπάρχουν κυρίως τέσσερις “παρτίδες” ποιότητας και ποικιλίας ντομάτας: Η ντόπια που έχει παραχθεί στην Αιγιάλεια, η ντομάτα Ηλείας, η διαλογή από διάφορες περιοχές στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου και οι ντομάτες της Κρήτης. Στα συγκεκριμένα προϊόντα οι τιμές κυμαίνονται από 1,20 ευρώ το κιλό έως 3 ευρώ, αναλόγως την ποιότητά τους και αν ο καρπός αυτός, δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε σε θερμοκήπια. Βεβαίως, στο εμπόριο δεν υπάρχει ισχύουσα φιξ τιμή, καθώς το “χρηματιστήριο” της γενικότερης αγοράς είναι εντελώς ελεύθερο και η τελική τιμή του κάθε αγαθού, ορίζεται από τους επαγγελματίες και τις επιχειρηματικές ανάγκες.

Οι θέσεις των πάγκων και οι παράνομοι

Ο κ. Κανελλόπουλος περιγράφοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στο κομμάτι των οπωροκηπευτικών προϊόντων, κάθε Σάββατο στους πάγκους της αγοράς, αναφέρει: “Το μόνιμο πρόβλημα των θέσεων των πάγκων και η χωρητικότητά τους, είναι ένα ζήτημα που και διαιωνίζεται και δεν βρίσκει λύση.
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, θα ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή μία μόνιμη λύση πάνω σε αυτό τον τομέα, για να μπορέσουμε και εμείς να δουλέψουμε στο μέλλον πιο σωστά. Ένα άλλο δύσκολο θέμα που επηρεάζει όλους τους έμπορους, είναι η ανύπαρκτη αστυνόμευση του χώρου. Ούτε η Αστυνομία, ούτε η Δημοτική Ομάδα Επίβλεψης εμφανίζονται πια και οι μικροεντάσεις που ορισμένες φορές δημιουργούν κάποιοι σε παράδρομους, επηρεάζουν τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της αγοράς” τόνισε.

Η Σαλμενικιώτη ντομάτα απειλείται…

Ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά είναι η τρέχουσα για τον καρπό και την παραγωγή ντομάτας, για τους ντόπιους παραγωγούς του βασιλιά του λαχανόκηπου. Η Σαλμενικιώτη ντομάτα, είναι ξακουστή τοπική καλλιέργεια εδώ και αιώνες και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί, ότι υπάρχει μεγάλη κρίση στον κλάδο, καθώς πριν 50 περίπου χρόνια και κατά την δεκαετία του ‘70, υπήρχαν στο Σαλμενίκο πάνω από 15 καλλιεργητές ντομάτας ενώ σήμερα, υπάρχουν μόνο τρεις. Το λαχανικό που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής κατά την φετινή περίοδο, χτυπήθηκε ανελέητα δύο φορές από χαλάζι (η τελευταία περί τα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου) με αποτέλεσμα την σχεδόν πλήρη καταστροφή του.

Η χαλαζόπτωση κατέστρεψε τη μεγαλύτερη παραγωγή των τοπικών καλλιεργειών, ενώ επιπροσθέτως τα προβλήματα για τους εναπομείναντες παραγωγούς στο χωριό, είναι ότι αφενός υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος στο προϊόν και αφετέρου δεν προβλέπεται επιχορήγηση του κράτους ή άλλες επιδοτήσεις, παρά μόνο αυτές των δηλώσεων ασφαλείας παραγωγής από τον ΕΛΓΑ. Οι επαγγελματίες καλλιεργητές του χωριού, δηλώνουν ότι η γνήσια ντομάτα του Σαλμενίκου – που ο κόσμος αγάπησε, προτιμά και ξέρει – κινδυνεύει με αφανισμό. Το γεγονός αυτό, οφείλεται κυρίως στις πάρα πολλές ιώσεις που χτύπησαν τη ντομάτα φέτος, άλλα και στις διάφορες ασθένειες που επικράτησαν, κυρίως λόγω των ανακατατάξεων του καιρού, του χαλαζιού και της γενικότερης αλλαγής του κλίματος.

(Τις πληροφορίες για το ρεπορτάζ, παρέθεσε στo Protionline.gr ο 64χρονος ντοματοκαλλιεργητής από το Σαλμενίκο, Νίκος Σανδραβέλης).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr