background img
banner
banner

Καθορίζει τη συνέχεια στην ΕΒΟ…

ΤΟ ΤΥΦΕΚΙΟ «G3»ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ, ΑΝΩ ΤΩΝ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΝΑ ΟΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας επανακαθορίζουν το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τα εργοστάσια στην Αττική (Υμηττό, Μάνδρα, Λαύριο) να εισέρχονται σε φάση εκποίησης και αναδιοργάνωσης με συμπαραγωγές αντιαεροπορικών βλημάτων μέσου βεληνεκούς και παραγγελίες δεκάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού, μικρού μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος.

Η «κούρσα» των εξοπλιστικών που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνδυάζεται και με τα εξοπλιστικά της χώρας, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να ανακοπεί επιτέλους η πορεία αποδιοργάνωση των ΕΑΣ.

Με φόντο τα εξοπλιστικά που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και την ανάγκη του Ουκρανικού Στρατού, υπάρχει προσέγγιση της Κυβέρνησης με τον Τσέχο Michal Strnad, ιδιοκτήτη της εταιρίας ‘CSG’ που σχεδιάζει να αποκτήσει το 49% των ΕΑΣ έναντι ποσού 88 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει στην συμπαραγωγή βλημάτων στο Λαύριο, εκμεταλλευόμενη χρηματοδότηση ύψους 33 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Η ΕΒΟ Αιγίου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Protionline.gr, σχεδιασμός υπάρχει πλέον και για το, πλήρως απαξιωμένο, εργοστάσιο του Αιγίου.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τα ΕΑΣ βρέθηκαν σε φάση αποσύνθεσης, με ακύρωση, όπως ήδη αποκάλυψε το Protionline.gr, κατά την τελευταία διετία 2022-’23, νέων παραγγελιών αξίας 297 εκατ. ευρώ από τα οποία 35,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προϊόντα παραγωγής της ΕΒΟ Αιγίου.

Η «κλεψύδρα» σε σχέση με την επαναφορά τμήματος του εργοστασίου της ΕΒΟ σε παραγωγική διαδικασία, γύρισε στα τέλη του 2023 όταν το Υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να εγκαταλείψει οριστικά το νέο «εθνικό τυφέκιο» για Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία και την ΕΛ.ΑΣ. Από το 2020 αξιολογήθηκαν περισσότερες από 15 προτάσεις από το εξωτερικό, το ΓΕΣ είχε καταλήξει σε 5 παραγγελίες αλλά κανείς δεν φαίνεται να δέχθηκε τη συμπαραγωγή του νέου «εθνικού τυφεκίου» με τα ΕΑΣ.

Παραγγελία 30 εκατ. ευρώ

Η επένδυση για την ανανέωση του G3 γίνεται ώστε να είναι ελαφρύτερο και πιο εργονομικό για τον Ελληνικό Στρατό. Το νέο G3 θα φέρει πτυσσόμενο, ελαφρύ κοντάκι, από αλουμίνιο, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός.

Η αναβάθμιση θα γίνει στην Ελλάδα με την ΕΒΟ Αιγίου να μπαίνει στο project που είναι άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ήδη στη χώρα υπάρχει «stock» με 70.000 αχρησιμοποίητα τυφέκια, τα οποία επίσης θα δεχθούν εξ αρχής αναβάθμισης ώστε να είναι ελαφρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο το ΓΕΣ και τα ΕΑΣ ολοκληρώνουν τις διαβουλεύσεις για τμήματα του νέου G3 που θα εκσυγχρονιστεί τα οποία θα συναρμολογηθούν στο Αίγιο.
Στην αναβάθμιση του G3 με σημείο αναφοράς το εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου έχει αναφερθεί στo Protionline.gr προ διετίας ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας.

Εκ μέρους των εργαζομένων του σωματείου εργαζομένων επισημαίνεται στo Protionline.gr ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή με τη διοίκηση των ΕΑΣ και αναμένεται να κριθεί αν, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πραγματικά κινητικότητα ιδιαίτερα για παραγγελίες που έχουν πάρει «πράσινο φως» από τη Βουλή αλλά δεν έχουν μπει σε τροχιά παραγωγής…

Πρόκειται για τις παραγγελίες των πολυβόλων Minimι και την αναβάθμιση του M2 Browning που χει περικοπεί από τα εξοπλιστικά.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ζητά να μάθει την τύχη των παραγγελιών για Minimι και Βrowning

Την Τετάρτη σε ερώτησή τους, 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Τομέαρχης Άμυνας και πρώην Υπουργός, αλλά και ο Αχαιός βουλευτής Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ζήτησαν ενημέρωση από τους Υπουργούς Άμυνας Νίκο Δένδια και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την τύχη των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ Αιγίου.

«Έπειτα και από την αυτοψία αλλά και σύμφωνα με τα όσα μας κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, το μέλλον των γραμμών παραγωγής των ΕΑΣ Αιγίου προβλέπεται ζοφερό. Τίθενται λοιπόν υπόψη των Υπουργών μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης! Υπάρχει πλάνο αξιοποίησης και ποιο είναι; Προτίθενται να εγκρίνουν το απαραίτητο κονδύλι για τη νέα μελέτης τατικότητας, συντήρησης και επισκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων που παρακμάζουν;» επισημαίνει η ερώτηση.

Παράλληλα οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Απόστολάκης επαναφέρουν το θέμα με τις παραγγελίες για τα ελαφρά πολυβόλα Minimι διαμετρήματος 5,56mm και την μετασκευή των πολυβόλων M2 Browning διαμετρήματος 0,50 σε ΤΑΚ (Ταχεία Αλλαγή Κάννης), που έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή, για τα ΕΑΣ Αιγίου. «Το εργοστάσιο έχει υπάρξει φερέγγυος προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων. Εργαζόμενοι διαθέτουν εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις που κινδυνεύουν να χαθούν. Η Πολιτεία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στις υποδομές και στις γραμμές παραγωγής και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όλο το κεφάλαιο των ΕΑΣ Αιγίου να απαξιωθεί πλήρως!» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr