background img
banner
banner

Λαμπαδηδρομία ισχυρών συμβολισμών

ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ, ΣΤΑ 20ΧΡΟΝΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οι γεωπολιτικές αναταράξεις και τα απόνερα της κρίσης συσκοτίζουν και αφαιρούν ουσία από το παρόν, την Πέμπτη 25 Απριλίου, με αφετηρία τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες στο Παρίσι πάνω στο οδόστρωμα της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια να ‘φωτιστεί’ ένα σημαντικό πέρασμα που εδώ και δύο δεκαετίες επιταχύνει το αναπτυξιακό και κοινωνικό βήμα της περιοχής μας, προς ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν η προσωπικότητα που επέλεξε η Ολυμπιακή Επιτροπή για την λαμπαδηδρομία πάνω στη Γέφυρα, για να συμβολίσει τον αγώνα και τη δράση. Παράλληλα η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών βρέθηκε στο σημείο για να θυμίσει ότι πριν από 20 χρόνια, στη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, άνοιγε τις πύλες της για τους οδηγούς το εμβληματικό έργο και σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας που βρίσκεται μάλιστα στην Περιφέρεια που έχει την κοιτίδα του ο Ολυμπισμός.

«Σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας έχουν πραγματοποιηθεί 77 εκατ. διελεύσεις οχημάτων από τη Γέφυρα ‘Χαρίλαος Τρικούπης’  η οποία εκπληρώνει τον πολλαπλό της ρόλο» δήλωσε, χαιρετίζοντας την άφιξη της φλόγας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Γέφυρα διευκόλυνε την ζωή των κατοίκων της περιοχής μας, συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας και σήμερα, δίνει το παράδειγμα, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με πολλούς τρόπους ανέφερε από τη δική της πλευρά η Υφυπουργού Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της για τη μείωση της τιμής διέλευσης  ηλεκτρικών οχημάτων κατά 34% πάνω στη Γέφυρα.

Νέα μηχανικός η κα Αλεξοπούλου έκανε τα πρώτα από τα βήματά της στο εργοτάξιο δηλώνοντας  «υπερήφανη γι’ αυτό το μοναδικό έργο, που γιορτάζουμε σήμερα, 20 χρόνια λειτουργίας του». Παράλληλα αναφέρθηκε και στη συνέχεια, την Ολυμπία οδό, την Ιόνια αλλά και το νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου όπου σύντομα οι εκτελεσμένες εργασίες, θα υπερβούν το 50%.

«Αρθρο του Εconomist του 2007 την αποκαλούσε έργο σύνδεσης των ‘πουθενά’, τότε δεν είχαν δημιουργηθεί οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι συνέδεσαν τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα» θύμισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος.

Πρώτη εκδήλωση στο νέο Δημαρχείο

Η Πάτρας υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο νέο της Δημαρχείο. Η εναπόθεση στον βωμό στο Δημαρχείο, έγινε από τον λαμπαδηδρόμο Χριστόδουλο Κολόμβο, παρουσία του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, της Εκπροσώπου της Οργανωτικής  Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» Κατρίν Σανιελόνζ και του εκπροσώπου της ΕΟΕ, του Πατρινού Πέτρου Συναδινού, αρχηγού τα ελληνικής αποστολής στο Παρίσι.

«Η Πάτρα είναι η γενέτειρα του Κωστή Παλαμά, που έγραψε τον επίσημο ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το κτίριο που βρισκόμαστε, το Παλαιό Αρσάκειο, μεταμορφώθηκε στο νέο Δημαρχείο, είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, Ολυμπιονίκη στη σκοποβολή» ανέφερε ο Πέτρος Συναδινός. «Οι αξίες και τα ιδανικά του ολυμπιακού πνεύματος, είναι ακόμα ζωντανά, παρά τη σκουριά που φαίνεται ότι τα ‘θαμπώνει’» σχολίασε ο δήμαρχος της Πάτρας

«Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από τρεις ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ‘Παρίσι 2024’, την ισότητα των φύλων και συμπερίληψη στην ιστορία, το νερό που συνδέεται με την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων και τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες» σχολίασε η Πρόξενος κα Σανιελόνζ.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!».

Η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε από το Δημαρχείο, με λαμπαδηδρόμο  τη Νόρα Δράκου.

Και η πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο… 

Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Πρυτανείας. «Το Πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος για να περάσει η φλόγα τους δρόμους της εκπαίδευσης, της γνώσης και του πολιτισμού» σύμφωνα με τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα ο οποίος, επίσης, υποδέχθηκε τους Π. Συναδινό και Κατρίν Σανιελόνζ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr