background img
banner
banner

Η Ήπειρος… ξαναγεννήθηκε στην Αιγιάλεια

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Να ζωντανέψει έθιμα, να στηρίξει τον συνάνθρωπο, να ενημερώσει για το δημοτικό τραγούδι και να προσφέρει σε μέλη και φίλους της αυθεντικές στιγμές ηπειρώτικης διασκέδασης, κατάφερε και φέτος η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, με την καθ’ όλα επιτυχημένη «Εβδομάδα Ηπείρου», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Μαΐου και ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή 2 Ιουνίου, με τον καλύτερο τρόπο.

Με το ημερήσιο πανηγύρι στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ροδοδάφνης που και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατέφερε να προσελκύσει εκατοντάδες κόσμου! Οι δράσεις της «Εβδομάδας» ξεκίνησαν τη Δευτέρα με την παράδοση δωροεπιταγών στο Τμήμα Πρόνοιας του δήμου Αιγιαλείας, με σκοπό να διατεθούν σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Την Τετάρτη μέλη και φίλοι της Πανηπειρωτικής πιάστηκαν από το χέρι και χόρεψαν στο λιμάνι με φόντο ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, μαθαίνοντας τα βήματα και περνώντας όμορφες στιγμές σε ειδυλλιακό τοπίο.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον πλούτο της μουσικής κληρονομιάς στα Παλαιά Σφαγεία, μια βραδιά αφιερωμένη στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι με τίτλο «Τα έμορφα τραγούδια μας, η αναπνοή της φυλής μας». Οι Ηπειρώτες της Αιγιάλειας, αγαπώντας τον τόπο που ζουν και τιμώντας την μεγάλη πατρίδα, την Ήπειρο, συνάμα και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αποφάσισαν ήδη από τους προγενέστερους αιώνες να μην ξεχάσουν την καταγωγή τους και τους δεσμούς τους με τον τόπο τους και να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τους την αγάπη στους νεότερους απογόνους τους. κάτι που επιτυγχάνουν μέσω της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας.

Εκατοντάδες κόσμου στο ημερήσιο πανηγύρι

Το ημερήσιο πανηγύρι στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου, ταξίδεψε τους εκατοντάδες φίλους της Πανηπειρωτικής, ξανά πίσω στα χωριά της Ηπείρου, όπου μετά τον εκκλησιασμό, στήνοντας υπαίθριες γιορτές στο προαύλιο των εκκλησιών. Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που διοργανώθηκε το ημερήσιο πανηγύρι και η άρτια οργάνωση φανέρωσε πως υπήρξε μεγάλη προετοιμασία ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένο. Όπως και έγινε. Τα τραπέζια είχαν στηθεί, τα σουβλάκια και τα άλλα εδέσματα ψήνονταν, η ορχήστρα ξεκίνησε και το κέφι απογειώθηκε…

΄΄Καλώς ήρθαμε και φέτος και καλώς ανταμώσαμε σε αυτό τον υπέροχο χώρο. Σήμερα είναι η τελευταία μας δράση, από τη φετινή «Εβδομάδα Ηπείρου». Δέκα χρόνια συμπληρώνει κι έγινε θεσμός΄΄, είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας Παναγιώτης Νύχτης. Επίσης, τόνισε: ΄΄Ευχαριστούμε τα μέλη και το χορευτικό που συγκεντρώσαμε χρήματα και τα διαθέσαμε για τους ενδεείς συμπολίτες μας, κάναμε τη δράση στο λιμάνι του Αιγίου με τους χορούς με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ευχαριστούμε τον δάσκαλο χορού Γιώργο Κατσίβελο για την καθοδήγηση, ευχαριστούμε το Χορευτικό Εργαστήρι, τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου που ήταν παρόντες.

Επιτυχές ήταν και το αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι όλης της Ελλάδας όχι μόνο της Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου, εκεί όπου μάθαμε πολλά που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε για την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι. Ήταν αποκλειστικά από τα μέλη του Συλλόγου και τραγουδήσαμε κιόλας. Σε μικρό χρονικό διάστημα πιστεύω επιτύχαμε πολλά. Ευχαριστώ πολύ και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και όλα τα μέλη της Πανηπειρωτικής΄΄.

Οι ευχαριστίες του προέδρου

Αναφερόμενος στη χθεσινή δράση, τόνισε: ΄΄Το ημερήσιο πανηγύρι το ονειρευόμασταν χρόνια, είναι η δεύτερη φορά που το πραγματοποιούμε. Προσπαθούμε να κρατάμε την παράδοση. Ήθη και έθιμα που κληρονομήσαμε και εμείς οφείλουμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή, θέλουμε αυτό το πανηγύρι να μας θυμίζει τα χωριά μας, πώς διασκέδαζε παλιά ο κόσμος στα προαύλια των εκκλησιών μετά το τέλος του εκκλησιασμού΄΄. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλη Ροδόπουλο, τα μέλη του Συλλόγου Τέμενης, του Συλλόγου Καμαρών που παρέστησαν, την Ιερά Μητρόπολη για την παραχώρηση του προαυλίου του ναού.

Ακολούθησε λαχειοφόρος αγορά που κληρώθηκαν πλούσια δώρα και βέβαια χορός ως το απόγευμα!


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr