background img
banner
banner

Μεταστέγαση σχολείων για την καλύτερη λειτουργία τους

ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΜΑΡΗ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ – ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ

Η στέγαση σχολείων του δήμου που φιλοξενούνται σε άλλες σχολικές μονάδες αλλά και δεν έχουν δικές τους κτιριακές εγκαταστάσεις, απασχολεί έντονα την αντιδημαρχία Παιδείας, που αναζητεί τις ιδανικές λύσεις ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του δήμου.

Η διαχείριση των ζητημάτων των σχολείων άλλωστε εισέρχεται σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς οι αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών περνούν οσονούπω στον δήμο.

Η σκέψη του αντιδημάρχου και προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρη Ελευθεριώτη για μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αιγίου, από το συστεγασμένο κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και 4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κούμαρη, φαίνεται πως γίνεται πράξη, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά. Ήταν άλλωστε κοινή διαπίστωση πως η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου στον εν λόγω χώρο παρουσίαζε αρκετά προβλήματα.

Χρειάζονται εργασίες διαμόρφωσης του χώρου

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε στo Protionline.gr, σχετικά με το θέμα: ΄΄Έχουμε μπροστά μας να διεκπεραιώσουμε τη μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κούμαρη, μία ενέργεια που γίνεται με τη συναίνεση και την βοήθεια όλων, και των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας και βεβαίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό που προέχει είναι να αλλάξει η μορφή του κτιρίου σε όλα τα πλαίσια, ώστε μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου να έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν χώρο χρηστικό, που να είναι οργανωμένος και να λειτουργεί σωστά΄΄.

Ο κ. Ελευθεριώτης, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν αφορούν και τον εξωτερικό χώρο αλλά και τον εσωτερικό, ενώ σημείωσε ότι το οικονομικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί είναι ένα ποσό διόλου…. ευκαταφρόνητο, αφού ίσως φτάσει και τις 80.000 ευρώ.

Διευκρίνισε δε, ότι ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου είναι αρκετά μεγάλος και εύκολα λειτουργικός, ενώ κρίνεται απολύτως θετικός και από πλευράς στατικότητας, παρ’ όλο που πρόκειται για μία κατασκευή αρκετά παλαιά, διατηρώντας ταυτόχρονα το παραδοσιακό χαρακτήρα του. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι χρειάζονται δεκάδες ενέργειες και απαιτούνται ανακατασκευές: ΄΄Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν χώρο που θα υπάρχουν παιδιά, άρα η όποια προσαρμογή πρέπει να έχει και τις ανάλογες ιδιαιτερότητες λειτουργικότητας. Πρέπει να είναι ένας χώρος 100% έτοιμος για να δεχτεί μικρούς μαθητές με ειδικές δεξιότητες και ελέγχουμε καθετί, σε όλα τα σημεία του κτιρίου, καθώς στόχος είναι να λειτουργήσει στο Κούμαρη τη νέα σχολική χρονιά΄΄, σημείωσε.

Γνωμοδότηση για το παράρτημα του Νηπιαγωγείου Σελινούντα

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να γνωμοδοτήσει και για τη συνέχιση λειτουργίας του παραρτήματος Νηπιαγωγείου Σελινούντα που ανήκει στο 11ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, για το σχολικό έτος 2024-2025. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριώτη, ΄΄Είναι μία διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Βρήκαμε κλειστό το νηπιαγωγείο της Ζήριας και με συντονισμένες ενέργειες, ο χώρος άνοιξε ενώ ήταν για πολύ – πολύ καιρό ανενεργός. Λειτούργησε ως παράρτημα των Καμαρών και πέρυσι, ιδρύθηκε με ΦΕΚ. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε τον Σελινούντα ως παράρτημα του 11ου Νηπιαγωγείου, πρόκειται για μία τυπική γνωμοδότηση΄΄.

Το ΕΝΕΕΓΥΛ φεύγει από το 1ο ΓΕΛ

Την ίδια στιγμή, ο δήμος βρίσκεται και σε αναζήτηση λύσης για τη μεταστέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ, το οποίο, ως γνωστόν, στεγάζεται στο 1ο ΓΕΛ και μάλιστα στον πρώτο όροφο. Ο κ. Ελευθεριώτης ανέφερε για το θέμα: ΄΄Ο χώρος που αυτή τη στιγμή στεγάζεται το ΕΝΕΕΓΥΛ δεν εξυπηρετεί και είναι δυσλειτουργικός για τους μαθητές του΄΄. Σε ερώτηση του Protionline.gr για το αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταστέγασής του, στο πρώην κτίριο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. (τέρμα Μητροπόλεως), διευκρίνισε ότι ΄΄φυσικά και δεν έχει αποκλειστεί αυτή η περίπτωση. Η αντιδημαρχία πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα και να έχει εξεταστεί κάθε παράμετρος και όλα τα ενδεχόμενα. Οι πρώην εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑΜΕΑ ίσως είναι η πλέον κατάλληλη περίπτωση από κάθε άποψη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά την θεωρώ ως την καλύτερη δυνατή λύση. Οφείλουμε βεβαίως να έχουμε και άλλες εναλλακτικές προτάσεις και γι’ αυτό, εξετάζονται κι άλλοι χώροι, όπως για παράδειγμα ένας χώρος στην περιοχή της Νέας Κερύνειας΄΄. Ο κ. Ελευθεριώτης επισήμανε πάντως πως η περίπτωση του πρώην χώρου του Ε.Κ.Α.ΜΕ. ίσως είναι η πιο σωστή αφού εκτός των άλλων το κτίριο βρίσκεται στο κύριο ιστό της πόλης αφενός και αφετέρου μία τέτοια λύση “συγγενεύει” με την επιχειρούμενη ανέγερση κτιρίου για το 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, πάνω από το Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, κι έτσι επιτυγχάνεται άμεση επαφή των δύο σχολείων.

Σε… καλό δρόμο η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του 2ου ΓΕΛ

Βεβαίως, για να προχωρήσει η ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση του 2ου ΓΕΛ πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς του οικοπέδου από τον δήμο. ΄΄Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αγορά της έκτασης. Γνωρίζουμε πως είχαν γίνει επαφές και παλαιότερα ωστόσο δεν καρποφόρησαν διότι ο ιδιοκτήτης είχε εκκρεμότητες οι οποίες ωστόσο έχουν διευθετηθεί πια΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος, κάνοντας γνωστό ότι ο συνολικός χώρος είναι περίπου 4 στρέμματα και πως ο δήμος είναι διατεθειμένος να τον αγοράσει με διακανονισμό. ΄΄Είναι ένας αρκετά μεγάλος χώρος, μία έκταση που ενδείκνυται για την ανέγερση ενός σύγχρονου σχολείου. Είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος από το ΕΣΠΑ για την ανέγερσή του σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές΄΄, είπε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει προσυμφωνία με τον ιδιοκτήτη, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν και ως προς το τίμημα και ως προς τον τρόπο αποπληρωμής.

Μεταβατικό στάδιο για το «πέρασμα» των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών στον δήμο

Τέλος, ως προς την έγκριση τακτικής επιχορήγησης (Β’ Κατανομή) έτους 2024 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αιγιαλείας για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Σχολείων, που έρχεται προς συζήτηση μεθαύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι διαδικασίες προσωρινά έχουν «παγώσει», καθώς η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών έχει φέρει πολλές… ανακατατάξεις, με το μεταβατικό αυτό στάδιο να χρήζει αρκετών ρυθμίσεων, αλλαγών και καθυστερήσεων, που από τον δήμο θα επιδιώξουν να αντιμετωπιστούν σύντομα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr