background img
banner
banner

“Παράθυρο” για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, αποφάσισε την Τρίτη 11 Ιουνίου με απόφασή του ο δήμαρχος Αιγιαλείας, για λόγους πρόληψης από τον καύσωνα που έχει προβλέψει η Ε.Μ.Υ. Η απόφαση προκάλεσε ανακούφιση σε πολλούς καθώς θεωρείται παρακινδυνευμένο να εκτεθούν παιδιά σε συνθήκες καύσωνα, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες αντίθετες «φωνές» που διαμαρτυρήθηκαν γιατί με βάση την απόφαση, ακυρώνονταν οι γιορτές αποφοίτησης που είχαν προγραμματίσει τα σχολεία.

Το πρωί της Τρίτης, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης και Υγείας Γιώργος Αγγελόπουλος, συσκέφθηκαν για το θέμα λειτουργίας των σχολείων και προχώρησαν σε απόφαση αναστολής, λαμβάνοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις των άρθρων 58 και 94 του Ν.3852/2010(Α΄87) «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως ισχύουν.» 2.Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον επερχόμενο καύσωνα κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 13 Ιουνίου 2024 και τις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες. 3. Την ανάγκη εφαρμογής μέτρων πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Φ1/64708/ΓΔ4 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι δεν ισχύει η απόφαση για τους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν σε κλιματιζόμενες αίθουσες αλλά ούτε και για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι στη διαδικασία εξετάσεων. Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του δήμου.

Ερωτηθείς από το Protionline.gr ο κ. Ελευθεριώτης σχετικά με το εάν έχει υπάρξει μέριμνα για κλιματιστικά στα σχολεία, σημείωσε: ΄΄Έχει υπάρξει μέριμνα σε γενικό επίπεδο για κλιματιστικές μονάδες μεν, αλλά δεν διαθέτει το σύνολο των σχολείων κλιματιστικά μηχανήματα στην Αιγιάλεια. Είναι κάποια σχολεία που λειτουργούν με ανεμιστήρες, αλλά όπως είναι φυσικό η ισχύς μιας μονάδας κλιματισμού σε ένα σχολικό περιβάλλον έχει άλλη ενέργεια και δύναμη από ό,τι ένας απλός ανεμιστήρας. Όμως η απόφαση που λάβαμε δεν έγινε με γνώμονα αυτό. Υπάρχουν και οι ώρες που οι μαθητές θα πρέπει να κινηθούν σε εξωτερικούς χώρους όπως για παράδειγμα το χρονικό διάστημα ενός διαλείμματος ή η ώρα της Γυμναστικής. Εκεί, πρέπει υποχρεωτικά οι μαθητές να κινούνται σε ανοιχτούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό΄΄.

΄΄Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν ισχύει το μέτρο διότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων δεν μπορούν να αλλάξουν. Οι Πανελλήνιες, μας υποχρεώνουν να ακολουθήσουμε πιστά τη διαδικασία γιατί είναι ουσιαστικά η στιγμή της εισαγωγής του μαθητή στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι ένας κόπος ετών που δεν μπορεί να τον ανακόψει ένας απλός καύσωνας λίγων ημερών΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Έμφαση στην πρόληψη

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από γονείς που περίμεναν τις σχολικές γιορτές, επισήμανε: ΄΄Είναι μία δύσκολη απόφαση το κλείσιμο και γνωρίζουμε ότι κάποιοι θα αντιδράσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους και ούτε και να είμαστε αρεστοί σε όλους. Φυσικά και θα υπάρξουν αντιδράσεις, όμως λειτουργήσαμε με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Το δικό μας παράδειγμα ήδη το ακολούθησαν και άλλοι, όπως για παράδειγμα ο δήμος Πατρέων, που βλέποντας την απόφασή μας και ενώ δεν είχε εξεταστεί να κλείσουν οι σχολικές μονάδες, τελικά έλαβε την ίδια απόφαση΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και αυτό ήταν το κύριο μέλημά μας. Το γνωστικό κομμάτι της σχολικής χρονιάς έχει ήδη τελειώσει και κρίναμε σωστότερο να μην διακινδυνεύσουμε κάποιο περιστατικό λόγω του καύσωνα, ένα δυσάρεστο ενδεχόμενο λόγω της υπερβολικής ζέστης. Νομίζω ότι πράξαμε το σωστό΄΄.

Οδηγία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να γίνουν οι εκδηλώσεις – Ανακοίνωση από τον δήμο

Το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου πάντως, κι ενώ οι διευθυντές των σχολείων ενημέρωσαν τους γονείς ότι οι τελετές λήξης του σχολικού έτους δεν θα διεξαχθούν, ο δήμος Αιγιαλείας εξέδωσε ανακοίνωση με αποδέκτες του διευθυντές-προϊστάμενους των σχολικών μονάδων, μέσω της οποίας δύνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης των εκδηλώσεων τις δύο ημέρες, εφόσον γίνουν βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται: ΄΄Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης-υλοποίησης των εορταστικών εκδηλώσεων λήξης μετά τις 19:30, (τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη) σε προαύλιους χώρους ή κλιματιζόμενες αίθουσες. Η ενημέρωση αυτή είναι σύμφωνη με νεότερη οδηγία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α για τους Δήμους που έχουν αναστολή μαθημάτων για 12 και 13 Ιουνίου 2024΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr