background img
banner
banner

Όρθωσαν τη σημαία του Λόντου στο σημείο που υπήρχε το στρατόπεδό του το 1821!

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΝΙΤΣΑ

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που μία παρέα κατοίκων του Διακοπτού προχώρησε σε μία συμβολική κίνηση, να τοποθετήσει την ελληνική σημαία στο πιο ψηλό σημείο του βουνού, στη θέση «Παλαιό Καταφύγιο – Οχυρό», κοντά στο ναΐδιο του Άγιου Ιωάννη, στην περιοχή Κρεμαστός, στο Διακοπτό. Προχθές, μέλη εκείνης της ομάδας όρθωσαν μία άλλη σημαία, αυτή του αγωνιστή της Επανάστασης Ανδρέα Λόντου.

Όπως αναφέρει ένας εκ των κατοίκων που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, ο Χάρης Φερεούτης, ΄΄διακόσια χρόνια από τότε που σηκώθηκε η σημαία του Λόντου στο στρατόπεδό του στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο στην Κερνίτσα, καταφέραμε να την ξαναορθώσουμε και να τοποθετήσουμε μία πινακίδα ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες΄΄.

Ιστορικές πηγές επιβεβαιώνουν…

Σημειώνεται ότι ιστορικοί όπως ο Διονύσης Κόκκινος και ο Σαράντος Καργάκος, έχουν αναφέρει ότι στο Διακοπτό (το οποίο τότε το αποτελούσαν οι μαχαλάδες Κερνίτσα, Βρώσθενα, Καθολικό και Πέρα Μαχαλάς) κατά την Επανάσταση του 1821, υπήρχε στρατόπεδο του Λόντου δίπλα σε ένα μικρό ναΐδιο του Άγιου Ιωάννη. Όπως εξηγεί στο Protionline.gr ο κ. Φερεούτης, ΄΄η μοναδική περιοχή που έχει Άγιο Ιωάννη στο Διακοπτό είναι αυτή. Πίσω της υπάρχει το επαναστατικό κέντρο του Μεγάλου Σπηλαίου, γι’ αυτό ο Ιμπραήμ καίει το Διακοπτό το 1827΄΄.

Έτσι, με τη βοήθεια εθελοντών και του τοπικού συλλόγου, προχώρησε στο ύψωμα της κόκκινης σημαίας με τον μαύρο σταυρό για να θυμίζει σε όλους το πόσο σημαντικό ήταν το ορμητήριο αυτό για τον Λόντο.΄΄Ευχαριστώ το εκκλησιαστικό συμβούλιο των Αγίων Αναργύρων, τον τοπικό σύλλογο Κερνίτσας και τους εθελοντές για τη βοήθειά τους΄΄, προσθέτει ο κ. Φερεούτης, προϊδεάζοντας πως ήδη… πάει για το επόμενο!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr