background img
banner
banner

3.536 άτομα συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας

ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΗΝΑ ΜΑΙΟ

Πλούσιος σε δράσεις ήταν ο Μάιος για το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας. Επιμορφώσεις, ομάδες γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, εθελοντών, συναντήσεις συμβουλευτικής, ήταν λίγη μόνο από την εποικοδομητική δραστηριότητα του Κέντρου. Συνολικά, στις δράσεις του έλαβαν μέρος 3.536 άτομα!

Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν 3 Επιμορφωτικές Συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν 44 γονείς στα ακόλουθα σχολεία: Δημοτικό Σχολείο Λεοντίου, Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, 1ο & 2ο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων. Οι συναντήσεις είχαν θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση του ρόλου των γονέων όπως: βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, κατανόηση και διαχείριση έντονων συναισθημάτων, Διαδίκτυο & οθόνες στην καθημερινότητα της οικογένειας και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολείων που συμμετέχουν σε προγράμματα πρόληψης.

Ομάδα ζευγαριών

Συνέχισε τη λειτουργία της η ομάδα ζευγαριών με τίτλο: «Φροντίζουμε τη συντροφική μας σχέση». Μέσα στον Μάιο η ομάδα υλοποίησε 3 συναντήσεις με θέματα: Η κατανόηση των δυσκολιών στη μεταξύ μας σύνδεση και οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε ως ζευγάρι, πως κρατάμε τη «φλόγα» ζωντανή, τα όνειρα μας δείχνουν τον δρόμο για την καθημερινή φροντίδα της σχέσης, αξιολόγηση και κλείσιμο ομάδας. Στην ομάδα συμμετείχαν 24 άτομα και στην αξιολόγηση ανέφεραν: νιώθουμε ευγνωμοσύνη για το Καλλίπολις γιατί αυτή η ομάδα μας βοήθησε με διαφορετικούς τρόπους, είδαμε πως κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει τα δικά του ζητούμενα, μας ενδυνάμωσε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μέσα από την οπτική πολλών ανθρώπων, ήταν μια γλυκιά δέσμευση – μια επένδυση που κάναμε για τη σχέση μας, νιώσαμε ασφάλεια – ζεστασιά – ροή στην ομάδα, ήταν σαν να ήπιαμε από το ίδιο ποτήρι, μπήκαμε σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και μετακίνησης, αναγεννηθήκαμε, αποκτήσαμε περισσότερα εργαλεία και νιώσαμε ότι υπάρχει προοπτική και ελπίδα να έχουμε μια καλύτερη σχέση!

104 Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

82 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολείων «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Νηπ. Ρίου, Ψαθόπυργου, Αγ. Βασιλείου, Κάτω Καστριτσίου, Αράξου, Σαγεΐκων, Τέμενης, 2ο, 7ο, 22ο, 28ο, 30ο, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχ. Κάτω Καστριτσίου, Διακοπτού, Καμαρών, Σαλμενίκου, Λεοντίου, 1ο και 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας, 2ο και 9ο Δημ. Σχ. Αιγίου,  5ο, 34ο, 39ο, 43ο, 45ο, 47ο, 59ο Δημ. Σχ. Πατρών.

22 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο «Συνδέσου και Μείνε Υγιής» που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΕΤ και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Στρούμπειο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχολείο Κάτω Καστριτσίου, Δημ. Σχολείο Ροϊτίκων, 34ο, 45ο, 47ο, 49ο Δημ. Σχολείο Πατρών και 9ο Δημ. Σχολείο Αιγίου.

1.403 Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

73 μαθητές Α΄ έως ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης στα ακόλουθα σχολεία: 25ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 47ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και Δημοτικό Σχολείο Λεοντίου. Τα προγράμματα στόχευαν στην ενδυνάμωση των μαθητών, τη συνεργασία στην ομάδα και την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι 5 βραχείες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής και του Δικτύου «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας.

Τελική Εκδήλωση των σχολικών μονάδων «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» στην Πάτρα. Τη φετινή σχολική χρονιά, συμμετείχαν 25 σχολικές μονάδες της Πάτρας, 714 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και 60 εκπαιδευτικοί (Νηπιαγωγεία Ρίου, Ψαθόπυργου, Αγ. Βασιλείου, Κάτω Καστριτσίου, Αράξου, Σαγείκων, 2ο, 7ο, 22ο, 28ο, 30ο Νηπιαγωγείο Πατρών, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχ. Κάτω Καστριτσίου, Λεοντίου, Λάππα,  1ου Οβρυάς, 5ο, 34ο, 35ο, 39ο, 43ο, 45ο, 47ο, 59ο Δημ. Σχ. Πατρών).

«Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» στο Αίγιο

Τελική Εκδήλωση των σχολικών μονάδων «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» στο Αίγιο. Τη φετινή σχολική χρονιά, συμμετείχαν 8 σχολικές μονάδες της Πάτρας, 216 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και 22 εκπαιδευτικοί (Νηπιαγωγείο Τέμενης, Δημ. Σχολείο Διακοπτού, Καμαρών, Σαλμενίκου, 1ο και 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας, 2ο και 9ο Δημ. Σχ. Αιγίου).

Τελική Εκδήλωση των σχολικών μονάδων «Συνδέσου και Μείνε Υγιής» στην Πάτρα. Τη φετινή σχολική χρονιά, συμμετείχαν 9 σχολικές μονάδες της Πάτρας, 400 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και 22 εκπαιδευτικοί  (Στρούμπειο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχολείο Κάτω Καστριτσίου, Δημ. Σχολείο Ροιτίκων, 34ο, 45ο, 47ο, 49ο Δημ. Σχολεία Πατρών και 9ο Δημ. Σχολείο Αιγίου).

25 μαθητές και 28 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Υλοποιήθηκε 1 παρέμβαση σε 25 μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πατρών. Η θεματολογία της παρέμβασης αφορούσε την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 2 ενδοσχολικές επιμορφώσεις σε καθηγητές του 1ου  Γυμνασίου Αιγίου, με θέμα τη λειτουργική επικοινωνία και τη διαχείριση συγκρούσεων στη σχολική τάξη και του 2ου Γυμνασίου Παραλίας Πατρών με θέμα την ενδυνάμωση και υποστήριξη του ρόλου των εκπαιδευτικών.

Εθελοντές

Οι 26 εθελοντές των δύο ομάδων του Κέντρου Πρόληψης συνέχισαν την δραστηριοποίησή τους οργανώνοντας εκδηλώσεις και εργαστήρια για γονείς και ενήλικες και υποστηρίζοντας τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης.

Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Διέξοδος» Αιγίου συνεργάστηκαν με την επιστημονική ομάδα και στήριξαν την τελική εκδήλωση των σχολείων της Αιγιάλειας που συμμετείχαν τη φετινή χρονιά στο Δίκτυο «Εγώ κι Εσύ Δυναμώνουμε Μαζί!

18 ενήλικες και παιδιά συμμετείχαν σε δράση για οικογένειες που οργάνωσε η εθελοντική ομάδα Διέξοδος Αιγίου με στόχο την αλληλεπίδραση και την ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μικρών και μεγάλων μέσα από το παιχνίδι.

Τελική Εκδήλωση για την Οικογένεια

120 γονείς και παιδιά από 6 έως 12 ετών συμμετείχαν στην Εκδήλωση με θέμα «Οικογένειες Μαζί – Φτιάχνουμε τον κόσμο μας καλύτερο», η οποία διοργανώθηκε στην Παιδική Πατρινή Εξοχή, Ροΐτικα Πατρών σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του «Καλλίπολις».

Συνεργασίες -Δικτυώσεις-Δράσεις Προβολής

Συνεργασία με το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την υλοποίηση ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά 9-11 ετών στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας φοιτήτριας υπό την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Συμβουλευτικής και Διευθυντή Τομέα Ψυχολογίας Στέφανου Φ. Βασιλόπουλου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον κ. Λάμπρο Αραπάκο, σχολικό κοινωνικό λειτουργό και την κ. Καμπέρογλου Αιμιλία, φοιτήτρια του τμήματος της κοινωνικής εργασίας, με την υποστήριξη στελεχών του Κέντρου Πρόληψης και συμμετέχουν 19 παιδιά.

Συμμετοχή και εκπροσώπηση

Συμμετοχή στο 12ο Forum Υγείας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία Δ.Ελλάδας & Ν.Ιονίων Νήσων και την εφημερίδα «Σύμβουλος επιχειρήσεων. Παρουσίαση του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας στα πλαίσια της «Χαρτογράφησης της Ψυχικής Υγείας στην ΠΔΕ». Συμμετοχή 30 εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Συμμετοχή στην «Ημέρα Καριέρας» που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για τους φοιτητές/τριες της Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του μαθήματος «Καινοτομίες στην Κοινωνική Εργασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Παρουσίαση του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας και του ρόλου του Κοινωνικού Λειτουργού στο Καλλίπολις. Συμμετοχή 120 φοιτητών.

2 μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης εκπροσώπησαν τον φορέα στις επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς που πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας στο σχολικό συγκρότημα του 4ου, 5ου Γυμνασίου και του 5ου ΓΕΛ Πατρών.

2 μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση «EU GAMER: Το Ψηφιακό Παιχνίδι ως μέσο Πολιτειακής Υπευθυνότητας» που διοργανώθηκε από το ΔΑΦΝΗ-ΚΕΚ και τον Σύλλογο Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος. Συμμετοχή 50 πολιτών και εκπροσώπων φορέων.

Συμμετοχή στο Forum Εθελοντισμού 2024 – «Ενωμένες καρδιές, Δυναμική δράση» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τις εθελοντικές ομάδες της περιοχής. Παρουσίαση των εθελοντικών ομάδων του Κέντρου Πρόληψης Αχαϊας «Αναβαθμός» και «Διέξοδος». Η παρουσίαση έγινε από εθελόντρια της ομάδας «Αναβαθμός». Συμμετοχή 100 εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων.

2 μέλη της επιστημονικής ομάδας συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων που λειτουργεί από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου σε συνεργασία με την Α21, με θέμα: «Ταυτοποίηση Πιθανών θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων», στις 15 Μαΐου.

Συμμετοχή στην Ολομέλεια του Πανελληνίου Δικτύου που φιλοξενήθηκε στη Σάμο από το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος». Το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας, εκπροσωπήθηκε από τον κ. Βασίλη Πασσά, Γραμματέα του ΔΣ.

Συναντήσεις Συμβουλευτικής

Πραγματοποιήθηκαν 12 συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων για θέματα σχέσεων στην οικογένεια και για θέματα που σχετίζονται με προβλήματα σχετικά με τη χρήση ουσιών και 3 συναντήσεις συμβουλευτικής νεαρών ενηλίκων.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr