background img
banner
banner

Συνεχίζουν… ακάθεκτα «Καλλίπολις» και «Διέξοδος»

ΕΠΙΤΥΧΗ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

1.642 άτομα συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας τον Φεβρουάριο του 2024! Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκαν τα δύο εργαστήρια για την οικογένεια (γονείς και παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου) από την Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου και όπως κάθε φορά, το Στέκι αλλά κυρίως οι καρδιές όλων, γέμισαν με χαρά κι ελπίδα! Συνολικά, τα δύο εργαστήρια που αναφέρονταν στην Επικοινωνία και τη Συνεργασία και στα Συναισθήματα και πώς να διαχειριζόμαστε τον θυμό, παρακολούθησαν 50 ενήλικες και παιδιά. ΄΄Όσοι και όσες συμμετείχαν, μας είπαν ότι «θα πρέπει να ακούω τον άλλον», «θα πρέπει να με ακούνε οι άλλοι», «θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε πίσω», «θα πρέπει να με ακούνε οι άλλοι», «όταν συζητάμε όλα λύνονται» και άλλα τόσα όμορφα λόγια που αν τα εφαρμόσουμε συνολικά στη ζωή μας, οι σχέσεις μας θα γίνουν ακόμη καλύτερες! Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς που συμμετείχαν και που μοιράστηκαν μαζί μας τον πολύτιμο χρόνο τους και με όσους άλλους επιθυμούν στις επόμενες δράσεις μας!΄΄, αναφέρεται εκ μέρους των μελών της «Διεξόδου» Αιγίου.

Με συμμετοχή 230 γονέων

Εν τω μεταξύ, από το Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις» υλοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο 7 επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς στα ακόλουθα σχολεία: Νηπιαγωγείο Κάτω Καστριτσίου & Αγίου Βασιλείου, Δημοτικό Σχολείο Καμαρών & Σαλμενίκου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Οβρυάς, 2o Γενικό Λύκειο Πάτρας, 59ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, 47ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας και 4ο Γυμνάσιο Πάτρας. Οι συναντήσεις είχαν θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση του ρόλου των γονέων όπως: όρια, επικοινωνία, συναισθήματα και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολείων που συμμετέχουν σε προγράμματα πρόληψης.

Ξεκίνησε η ομάδα για μονογονείς: «Μονογονείς αλλά όχι μόνοι» και πραγματοποίησε 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις με θέματα: Ο ρόλος του μονογονέα, οι ανάγκες των παιδιών σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, βελτιώνοντας την επικοινωνία στην οικογένειά μας, κατανοώντας τα έντονα συναισθήματα των παιδιών μας. Στην ομάδα συμμετέχουν 15 μονογονείς.

214 Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

40 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολείων «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Νηπιαγωγεία Ρίου, Ψαθόπυργου, Αγ. Βασιλείου, Κάτω Καστριτσίου, Αράξου, Σαγείκων, Τέμενης, 2ο, 7ο, 22ο, 28ο, 30ο, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχ. Κάτω Καστριτσίου, Διακοπτού, Καμαρών, Σαλμενίκου, Λεοντίου, 1ο και 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας, 2ο και 9ο Δημ. Σχ. Αιγίου, 5ο, 34ο, 39ο, 43ο, 45ο, 47ο, 59ο Δημ. Σχ. Πατρών.

34 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο «Συνδέσου και Μείνε Υγιής» που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΕΤ και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Στρούμπειο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχολείο Κάτω Καστριτσίου, Δημ. Σχολείο Ροιτίκων, 34ο, 45ο, 47ο, 49ο Δημ. Σχολεία Πατρών και 9ο Δημ. Σχολείο Αιγίου. Στην διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Προστασία, Όρια και Διαδίκτυο» συμμετείχαν 155 άτομα.

Τέλος 15 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ενδοσχολικές επιμορφωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων του 15ου Δημ. Σχ. Πατρών, 45ου Δημ. Σχ. Πατρών και 1ο Παραλίας. 568 Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ενημέρωση μαθητών

91 μαθητές της Β΄, Δ’, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 49ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, του 5ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για την Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι 6 βραχείες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής και του Δικτύου «Συνδέσου και Μείνε Υγιής».

477 μαθητές νηπιαγωγείου, Α΄ έως και ΣΤ΄ τάξης από τα σχολεία: Πειραματικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Αρσάκειο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, 7ο Νηπιαγωγείο Πατρών, 2ο (Στρούμπειο), 25ο , 39ο, 43ο, 61ο Δημ. Σχ. Πατρών, Δημοτικό Σχ. Κάτω Καστριτσίου, Δημ. Σχ. Φαρρών, Δημ. Σχ. Καμαρών και 9ο Δημ. Σχ. Αιγίου ενδυναμώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν στη διαχείριση του θυμού, την επίλυση σύγκρουσης, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, τη συνεργασία στην ομάδα και την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι 27 βραχείες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής και του Δικτύου «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας. 523 Μαθητές & 40 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

523 μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων της Αχαΐας συμμετείχαν σε 27 παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στα ακόλουθα σχολεία: 10ο Γυμνάσιο Πατρών, Γυμνάσιο Οβρυάς Πατρών, 9ο Γενικό Λύκειο Πατρών, 13ο Γυμνάσιο Πατρών, 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών, 2ο Ε.Κ Πατρών, ΕΝΕΕΓΥΛ Πατρών. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν την έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων στην εφηβεία και την κατανόηση των επιρροών στη λήψη αποφάσεων.

Ενδυνάμωση και ενδοσχολική επιμόρφωση

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις της ομάδας ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών, στην οποία συμμετέχουν 15 άτομα. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 2 ενδοσχολικές επιμορφώσεις σε καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου Διακοπτού, με θέμα την ενδυνάμωση του ρόλου τους και του Γυμνασίου Σαραβαλίου Πατρών με θέμα την κατανόηση των συναισθημάτων στην εφηβεία και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Εθελοντές

Οι 26 εθελοντές των δύο ομάδων του Κέντρου Πρόληψης συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους οργανώνοντας αυτό το διάστημα εκδηλώσεις και εργαστήρια για όλη την οικογένεια σε συνεργασία με σχολεία κι άλλους φορείς στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. 11 οικογένειες σε εργαστήρι για όλη την οικογένεια:24 γονείς και παιδιά σχολικής ηλικίας συμμετείχαν στο εργαστήρι με θέμα: «Ακούω και ακούγομαι η οικογένειά μου τόπος ασφάλειας και εμπιστοσύνης» που υλοποίησε η εθελοντική ομάδα «Διέξοδος» Αιγίου την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Συνεργασίες – Δικτυώσεις

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης στο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συμμετείχε στη συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου που το τρέχον διάστημα διοργανώνει την τακτική ολομέλεια που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος» Σάμου καθώς και την 14η Πανελλήνια Συνάντηση σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ. Δύο επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης συμβάλουν ενεργά στη διοργάνωση της 14ης Πανελλήνιας Συνάντησης συμμετέχοντας στην ομάδα συντονισμού Flashmob.

Συναντήσεις Συμβουλευτικής

Πραγματοποιήθηκαν 17 συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων για θέματα σχέσεων στην οικογένεια και για θέματα που σχετίζονται με προβλήματα σχετικά με τη χρήση Διαδικτύου και τη χρήση ουσιών.

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση των στελεχών

Μέλος της επιστημονικής ομάδας συμμετείχε στο διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ με θέμα: «Πρόληψη της συντροφικής βίας σε εφήβους: Ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο και παρουσίαση προγράμματος πρωτογενούς παρέμβασης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση» που πραγματοποιήθηκε στις 12 & 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης συμμετείχε στις 24 & 25 Φεβρουαρίου σε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης «Θησέας» Κυκλάδων και «Φάρος» Σάμου με θέμα: «Σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα και έκφραση φύλου: σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και κοινωνική πραγματικότητα» με εκπαιδεύτριες την Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D και τη Βέρα Λάρδη, Μ.Sc


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr