background img
banner
banner

«Βολές» Αγροτικού Συλλόγου στην κυβέρνηση

ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Σειρά διεκδικήσεων ούτως ώστε να διασωθούν και οι τελευταίες αγροτικές καλλιέργειες της Αιγιάλειας, προβάλει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και σε όσους κυβέρνησαν, για την απαξίωση των ελληνικών προϊόντων. Ο Α.Σ.Α. ξεκαθαρίζει πως ο αγώνας συνεχίζεται, υπενθυμίζοντας πως ό,τι έχει κερδίσει το κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και διεκδίκηση και έτσι θα συνεχίσει να κάνει.

Η σταφίδα

Περιγράφοντας τη φετινή χρονιά, η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου σημειώνει: ΄΄Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική με μειωμένες παραγωγές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Για την κορινθιακή σταφίδα ο τρύγος ξεκίνησε πρόωρα στην περιοχή μας μετά την παρατεταμένη ξηρασία και τον συνεχόμενο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τις ανοιχτές τιμές, την απλωσιά ή τις καθυστερήσεις στην πληρωμή που επιβάλουν οι έμποροι και μεταποιητές, με τις καθυστερήσεις ελέγχων από τον ΕΛΓΑ όχι μόνο για τον καύσωνα τους 2024 αλλά και για τις ενστάσεις για τα πορίσματα του Ντάνιελ το 2023, λόγω έλλειψης προσωπικού και Γεωπόνων. Η μειωμένη, όπως φαίνεται φετινή παραγωγή, σε συνδυασμό με τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και την ακρίβεια που συνθλίβει τα νοικοκυριά, οδηγεί τους αγρότες της περιοχής μας στην φτώχεια, τα χρέη και τελικά την εγκατάλειψη της παραδοσιακής καλλιέργειας της σταφίδας΄΄.

Τα υπόλοιπα προϊόντα

Για τα άλλα προϊόντα, σημειώνει: ΄΄Αντιμέτωποι βρίσκονται οι παραγωγοί και με τη ζημιά που έχουν υποστεί στα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπο λόγο της παρατεταμένης ανομβρίας  και των υψηλών θερμοκρασιών του τελευταίου εξαμήνου, με τον ΕΛΓΑ ,το υπουργείο και την κυβέρνηση να σφυρίζουν αδιάφοροι. Την ίδια ώρα μεγιστοποιεί τις απώλειες σοδειάς στη σταφίδα, αμπέλια, ελιές και εσπεριδοειδή η έλλειψη νερού, και όπου το πότισμα είναι εφικτό γίνεται απαγορευτικό λόγω της τιμής του που εκτινάχθηκε από το ενεργειακό κόστος του χρηματιστηρίου ενέργειας΄΄.

Ως προς τα όσα αναφέρονται περί κλιματικής κρίσης, επισημαίνει: ΄΄Η κυβέρνηση -κι από κοντά η τοπική διοίκηση (Περιφέρεια –Δήμος)-  επικαλείται συνεχώς την κλιματική κρίση για την έλλειψη νερού για να αποκρύψει την Κοινοτική οδηγία της ΕΕ, που αναθεωρήθηκε το 2023, και ουσιαστικά οδηγεί στη μείωση της ζήτησης του νερού και όχι την αύξηση της προσφοράς του στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης. Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η υποκρισία που στο όνομα της δήθεν προστασίας του νερού, εμπορευματοποιούν τη χρήση του, τις υποδομές του, τις εργασίες συντήρησής του.

Θέλει να αποκρύψει και τις ευθύνες της για το γεγονός ότι όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα μονοπώλια του ρεύματος, βρίσκονται χρήματα για επιδοτήσεις αξιοποιώντας τα διάφορα ταμεία όπως το ταμείο ανάκαμψης αλλά τα βαρέλια είναι άδεια όταν πρόκειται για την στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών ακόμη και για ζητήματα όπως το αγαθό του νερού και της άρδευσης των καλλιεργειών για να παράγονται επαρκή και ασφαλή προϊόντα. Στην περιοχή μας βρίσκονται 4 ποτάμια και όλα «χύνονται» στην θάλασσα αντί να γίνουν υποδομές ώστε να συγκρατηθούν τα ύδατα για εξασφαλιστούν οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής.

Υπεύθυνοι για αυτή τη κατάσταση είναι η ίδια η κυβέρνηση και όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, η ίδια η ΚΑΠ της ΕΕ πού μπροστά σ αυτή την κατάσταση οι διάφοροι μηχανισμοί και υποστηρικτές τους προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στην λογική της ατομικής ευθύνης όπως π.χ. με τις ανοιχτές τιμές στα προϊόντα και να «μυρίσουμε τα νύχια μας» για το ποία θα είναι η ανώτερη τιμή που θα προσφέρουν οι έμποροι- μεταποιητές και πότε θα συμβεί αυτό΄΄.

Για τις εισαγωγές προϊόντων, τονίζει: ΄΄Τον τελευταίο μήνα γίναμε μάρτυρες άλλωστε των επιπτώσεων της ΚΑΠ και των αθρόων εισαγωγών με την πανώλη που εισήχθη από την Ρουμανία, αφού μεταξύ των άλλων οι μεταφορά εμπορευμάτων από χώρα σε χώρα της ΕΕ γίνεται χωρίς έλεγχο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αντί να πολλαπλασιάσει τους ελέγχους, στήνει επικοινωνιακά παιχνίδια με συσκέψεις στις κτηνοτροφικές περιοχές του Νομού, χωρίς να αποφασίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο αντί να ενισχύσει με μόνιμο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους, εφαρμόζει ημίμετρα όπως τη γενική καραντίνα, το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στους ίδιους τους κτηνοτρόφους με δικά τους μέσα΄΄.

Οι προτάσεις του Συλλόγου

Στις κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας» έχει αναδείξει αυτά τα προβλήματα και έχει διεκδικήσει λύσεις. Σήμερα, διεκδικεί:

-Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την ζημιά που έχουν υποστεί στα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπο λόγο της παρατεταμένης ανομβρίας  μέσω ΕΛΓΑ αφού κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο.

– Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

– Κατάργηση του αίσχους με τις ανοιχτές τιμές. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα μας που διατίθενται κάτω του κόστους παραγωγής.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής.

-Αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ) για φθηνό, ποιοτικό νερό ύδρευσης και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για την άρδευση στις καλλιέργειες.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Με άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις εντός εξαμήνου από τη ζημιά.

-Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη μεταδοτική πανώλη. Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων, απολυμαντικά μονάδων κ.λπ.) για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Πάγωμα χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr