background img
banner
banner

Ποιοτικά σταφύλια θα «γεννήσουν» εξαιρετικούς οίνους

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Με καλύτερες προοπτικές από την περσινή χρονιά, ξεκίνησε πρώιμα φέτος και στην Αιγιάλεια, η διαδικασία του τρύγου. Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν οινοποιήσιμα σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας πλην όμως υπάρχουν επιφυλάξεις για τις ποσότητες που θα προκύψουν.

Παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες της περιοχής δοκιμάστηκαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος, αναπτύχθηκαν σωστά χωρίς ασθένειες, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να αναμένεται να δώσουν μια καλή ποιότητα μούστου, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα στους οινολόγους να παράξουν εξαιρετικούς οίνους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ωρίμασαν τα σταφύλια νωρίς και σήμαναν έναρξη της τρυγητικής περιόδου περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα από πέρυσι.
Τα σταφύλια είναι ήδη έτοιμα να αποδώσουν την «ουσία» τους και οι παραγωγοί ξεκινούν το μάζεμα. Αυτό που επισημαίνουν οι γνώστες του καλού οίνου, είναι ότι η χρονιά είναι αρκετά καλή και η ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί θα είναι εξίσου γευστική χωρίς οξέα και με καλή συμπύκνωση. Σε αυτό συνετέλεσε η έλλειψη βροχής που εάν προκύψει τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί αρρώστιες στα σταφύλια και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα. Από την άλλη, σε λιγοστές περιπτώσεις και σε μη αρδεύσιμους αμπελώνες, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να «καεί» ο καρπός από τις υψηλές θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση να επηρεαστούν οι ποσότητες.

«Ώθηση» των αμπελιών σε μεγαλύτερο υψόμετρο που δεν επηρεάζεται από τους καύσωνες

Για το πώς επηρεάζονται η παραγωγή και η ποιότητα των σταφυλιών και τις επιπτώσεις στην παραγωγή κρασιού, μίλησε στo Protionline.gr ο διευθύνων σύμβουλος της οινοποιίας «Cavino» Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος παρατήρησε πως και τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει αρκετή ποσότητα, διότι δεν ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες. ΄΄Είναι γεγονός ότι πάλι δεν θα έχουμε τις ποσότητες που θέλουμε, εξαιτίας των συνθηκών, όμως γενικότερα για τα αμπελοστάφυλα η χρονιά είναι καλύτερη από πέρυσι και βέβαια θα έχουμε πολύ καλές ποιότητες καθώς λόγω ξηρασίας δεν έχουμε ασθένειες. Από την άλλη, τα αμπέλια είναι στρεσαρισμένα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ακούμε συνεχώς να μιλούν για κλιματική αλλαγή ωστόσο δεν είναι τα πράγματα πάντα όπως παρουσιάζονται. Τον Σεπτέμβριο του 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου για 15 μέρες. Άρα υπάρχουν φάσεις του καιρού που επαναλαμβάνονται με τα χρόνια΄΄, σημείωσε ο κ. Αναστασίου.

Παράλληλα, επισήμανε πως ναι μεν υπάρχει μία αύξηση της θερμοκρασίας αλλά, όπως είπε, ΄΄ειδικά στην αμπελοκαλλιέργεια παρατηρείται και το εξής χαρακτηριστικό: 
Λόγω των αλλαγών των θερμοκρασιών, οι αμπελώνες μεταφέρονται και οι επενδύσεις γίνονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Δηλαδή, για παράδειγμα, τα δικά μας αμπέλια μας είναι από 700m και πάνω, άρα δεν επηρεάζονται από τον καύσωνα, όταν η ανώτερη θερμοκρασία στον αμπελώνα είναι στους 32 βαθμούς΄΄.
Ερωτηθείς αναφορικά με το πού οφείλεται η μείωση της παραγωγής, ο κ. Αναστασίου επισήμανε πως αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν όταν έγινε το δέσιμο, εάν στην ενδιάμεση πορεία τους έβρεξε ή έριξε χαλάζι, καθώς και η ξηρασία. Βεβαίως, όπως τόνισε, πολλά αμπέλια ποτίζονται, επομένως, δεν επηρεάζονται.
Στο ερώτημα εάν προκύπτουν προβλήματα στις οινοποιίες από τις ελλείψεις ποσοτήτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Cavino είπε πως μία χρονιά ελλειμματικής παραγωγής καλύπτεται από τα αποθέματα, ωστόσο εάν αυτό συνεχιστεί για περισσότερο από δύο χρονιές, ίσως υπάρχει πρόβλημα. ΄΄Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως. Για παράδειγμα, πρόπερσι ήταν μία καλή χρονιά, η περσινή δεν ήταν καλή, φέτος φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή και θα έχουμε καλές ποιότητες΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι επηρεάζει  τις αποδόσεις

΄΄Από άποψης εχθρών και ασθενειών η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ήταν εξαιρετική. Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο που λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων ήταν σχεδόν καταστροφική, η τρέχουσα, η οποία οδηγείται σιγά-σιγά προς την συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές και ποικιλίες, μας επιτρέπει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το τελικό παραγόμενο προϊόν΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο ιδρυτής της «Οινοφόρος», επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Άγγελος Ρούβαλης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τελικώς τις αποδόσεις. ΄΄Ο τρύγος ξεκίνησε ένα δεκαήμερο νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, οι αποδόσεις θα δούμε πώς θα είναι ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το αμπέλι, εάν αρδεύεται και εάν ποτίστηκε, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο ανάλογα με την ποικιλία, καθώς και σε ποια περιοχή βρίσκεται. Πιστεύω ότι οι ποσότητες θα είναι ίδιες πέρυσι, ωστόσο οι αιτίες ήταν διαφορετικές, δηλαδή πέρυσι είχαμε βροχές και φέτος ανομβρία. Η αλλαγή του κλίματος φαίνεται ότι είναι ένας σταθερός παράγοντας ο οποίος θα δούμε πώς θα εξελιχθεί΄΄, τόνισε.

Πώς το διαχειρίζονται  παραγωγοί και οινοποιοί

Ως προς το πώς επηρεάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου οι λιγότερες ποσότητες σταφυλιών, ο κ. Ρούβαλης παρατήρησε πως ΄΄η ελληνική παραγωγή, για διάφορους λόγους, αρχίζει και γίνεται ελλειμματική και σχετίζεται με όλο αυτό που βιώνουμε. Και βέβαια η δυσκολία έγκειται στο να είναι οικονομικά βιώσιμη η καλλιέργεια. Πλέον αυτό είναι ένα θέμα πρωτίστως για τον ίδιο τον παραγωγό. 

α οινοποιεία ανάλογα με το μέγεθός τους, έχουν διαφορετικού τύπου προβλήματα. Για παράδειγμα, τα οινοποιεία που κάνουν μεγάλες ποσότητες θα αναζητήσουν ύλη ακόμη και από το εξωτερικό. Τα μικρά οινοποιεία προσπαθούν να ελέγξουν όλες τις παραμέτρους, δηλαδή ποια στιγμή θα τρυγήσουν για να πετύχουν την ποιότητα του κρασιού τους, πώς θα μεταχειριστούν το σταφύλι που υπάρχει στο οινοποιείο αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν.

 Άρα χρειάζεται καλός χειρισμός και πολλή προσπάθεια΄΄.

Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr