background img
banner
banner

Το Σαλμενίκο στηρίζει την αγροτική παραγωγή

ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΟΜΩΣ Η «ΣΑΛΜΕΝΙΚΙΩΤΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ»

Αισθητά μειωμένη είναι χρόνο με τον χρόνο η παραγωγή της φημισμένης «σαλμενικιώτικης ντομάτας» καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητά της.
Το δυτικότερο ωστόσο σημείο της Αιγιάλειας, το Σαλμενίκο, εξακολουθεί να παράγει σταφίδα ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται και με την καλλιέργεια της ελιάς. Όσο για τα προβλήματα, μία τόσο μεγάλη σε έκταση κοινότητα, με δύο οικισμούς είναι λογικό να «πάσχει» στους αγροτικούς δρόμους.

Ερωτώμενος από τo Protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Σαλμενίκου Παναγιώτης Αλεξόπουλος για το πώς είναι η φετινή παραγωγή και ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει το κομμάτι της καλλιέργειας της φημισμένης ντομάτας, απάντησε χαρακτηριστικά: ΄΄Η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη και δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, είναι και ο βασικός λόγος που το προϊόν βρίσκεται σε ύφεση.

Οι ποσότητες που παράγονται στην περιοχή δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις… παλαιές “χρυσές εποχές” της φημισμένης «σαλμενικιώτικης ντομάτας». Είναι γνωστό άλλωστε πως η αλλαγή του κλίματος έχει επηρεάσει καλλιέργειες και τα παραγόμενα αγαθά. Εν τούτοις ο κόσμος του χωριού ασχολείται με τις καλλιέργειες, δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τα κτήματά του”, τόνισε ο πρόεδρος, ενώ συμπλήρωσε: ΄΄Ο ντόπιος πληθυσμός και ασχολείται, παράγει και συνεχίζει να δίνει πολύ καλές σοδειές, κυρίως σε σταφίδα και λάδι που είναι ο βασικός όγκος των καλλιεργειών μας΄΄.

Να σημειωθεί ότι, στην κοινότητα διαμένουν 130 άτομα τους χειμερινούς μήνες, ενώ τα καλοκαίρια ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάζεται.
Οι επιχειρήσεις της περιοχής βοηθούν κατά πολύ την επισκεψιμότητα με τον κύριο όγκο των κατοίκων να μένουν στους οικισμούς Άνω και Νέο Σαλμενίκο.

Η αγροτική οδοποιία παρουσιάζει προβλήματα

Σε ερώτηση του Protionline.gr για το ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα στην καθημερινότητά της, ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι το πιο μεγάλο «αγκάθι» είναι οι αγροτικοί δρόμοι, δηλαδή το οδικό δίκτυο της κοινότητας που οδηγεί στα κτήματα, από το σημείο που υπάρχουν οι ανεμογεννήτριες στο Παναχαϊκό μέχρι και την πιο χαμηλή μεριά του χωριού. ΄΄Οι αγροτικοί δρόμοι είναι δύσβατοι, υπάρχουν μεγάλα ζητήματα σε ορισμένα σημεία. Από πλευράς δήμου έγιναν κάποιες αποκαταστάσεις το τελευταίο διάστημα όμως οι ανάγκες είναι και παραμένουν μεγάλες.

Υπάρχουν δυσπρόσιτα σημεία και ο κόσμος δεν μπορεί να φτάσει εύκολα στα κτήματά του. Γίνεται το καλύτερο δυνατό όμως οι ανάγκες είναι τα τεράστιες, υπάρχουν σημεία που είναι απολύτως δυσλειτουργικά΄΄, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: ΄΄Κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, προσπαθούμε να έχουμε ένα δίκτυο βατό. Είμαστε το τελευταίο σημείο πριν τα όρια του δήμου Πατρέων και η κοινότητα, έχει αρκετά μεγάλη έκταση που σημαίνει και… μεγάλες ανάγκες΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr