background img
banner
banner

Γκραίκα και Νέο Σαλμενίκο «ζητούν» έργα σε συγκεκριμένα σημεία

ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Δύο θέματα κοινοτήτων αναδείχθηκαν στην προ ημερών ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου λογοδοσίας. Το πρώτο αφορούσε τον καθαρισμό κοινοτικού δρόμου και το τοιχίο αντιστήριξης στη δημοτική κοινότητα Γκρέκα και το δεύτερο την κατασκευή τσιμενταύλακα ως έργο προφύλαξης του οικισμού Νέο Σαλμενίκο από πλημμυρικά φαινόμενα.

Να βρεθεί η «χρυσή τομή» με ιδιώτη ή να αναζητηθεί άλλος δρόμος

Σε ό,τι αφορά το θέμα που απασχολεί την κοινότητα Γκραίκα, η πρόεδρος Αναστασία Παπαλεωνιδοπούλου επισήμανε πως ΄΄το χωριό αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον πέντε χρόνια τώρα. Στο σημείο, υπάρχουν φθορές στο οδόστρωμα και στο συγκεκριμένο μονοπάτι, υπάρχει μία μάντρα παράλληλα του δρόμου από την οποία πέφτουν χώματα και αυτό που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για την διέλευση, αλλά και σε επέκταση για την ασφάλεια των διερχομένων, είτε αυτοί κινούνται με κάποιο όχημα είτε πεζοί΄΄. ΄΄Ο δρόμος αυτός αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής σε περιπτώσεις φωτιάς ή διάφορων φυσικών καταστροφών και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει΄΄, τόνισε η πρόεδρος.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Συμπολιτείας Κώστας Βούλγαρης έκανε γνωστό πως έχει γίνει έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία ώστε να κάνει αυτοψία για το ζήτημα αυτό και είναι ένα γνωστό πρόβλημα. Όπως είπε, ΄΄πρόκειται για ένα μονοπάτι που δεν είναι κύριος δρόμος ωστόσο για να λυθεί αυτό το ζήτημα, πρέπει να παραχωρηθούν σημεία γης από ιδιώτη. Ο ιδιοκτήτης έχει έρθει σε επαφή μαζί μου αλλά και με τον αντιδήμαρχο και είναι θετικός στο να κατασκευαστεί ο δρόμος, με την προϋπόθεση οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στο τείχος και σε μήκος και σε ύψος, να γίνουν υπό την καθοδήγησή του. Υπάρχουν επίσης κάγκελα και μία αυλόπορτα που πρέπει να μετακινηθεί λίγο πιο κάτω από το συγκεκριμένο σημείο για να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις΄΄.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ανδριόπουλος είπε πως πράγματι το θέμα υπάρχει εδώ και μία πενταετία και πως η Τεχνική Υπηρεσία έχει διαπιστώσει την αναγκαιότητα της διάνοιξης. ΄΄Αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα για εμάς, καθώς η συνεργασία με τον ιδιώτη πρέπει να γίνει με λεπτούς χειρισμούς, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται βάσει νόμου θέτουν άλλους όρους από εκείνους που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης. Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι τεράστιο. Έχει μελετηθεί και το ενδεχόμενο διάνοιξης ενός νέου μονοπατιού, σε πολύ κοντινή απόσταση, αν δεν βρεθεί άμεση λύση με τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης του έργου. Αποτελεί τρόπο διαφυγής για έκτακτες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος είπε πως ΄΄πρέπει να κατανοήσουν και οι δύο πλευρές ότι είναι ένα έργο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα. Είναι θέμα βιωσιμότητας και προετοιμασίας. Ας δείξει κάθε πλευρά κατανόηση και διαλλακτικότητα, προκειμένου να μην διαιωνίζεται άλλο το ζήτημα αυτό. Ο δρόμος ύπαρξης μονοπατιού διαφυγής για έκτακτες περιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτικός΄΄

Πλημμυρίζει όλος ο οικισμός…

Στη συζήτηση για το θέμα της κατασκευής αυλακιού από τσιμέντο, για τα όμβρια ύδατα στη θέση Παλαιά Δεξαμενή ως τον παραπλήσιο ποταμό του οικισμού, στο Σαλμενίκο, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Αλεξόπουλος, είπε: ΄΄Μόλις βρέξει έντονα, όλο το νερό συγκεντρώνεται σε εκείνο το σημείο και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι κάποιος πεζός, πολύ δύσκολα μπορεί να περάσει λόγω της συσσώρευσης του όγκου των υδάτων που συγκεντρώνονται. Έγινε αυτοψία του χώρου από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ντίνο και την Τεχνική Υπηρεσία με τους μηχανικούς προκειμένου να γίνει η καταγραφή του προβλήματος για να μπορέσει να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Ευχαριστούμε πολύ, το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο και όταν ήρθε το μηχάνημα βγήκαν τα νερά στο ποτάμι σε μία έκταση περίπου 300 μέτρων΄΄. Σημείωσε δε πως από τη μία μεριά του δρόμου, υπάρχουν καλλιέργειες και κτήματα ιδιοκτητών, κατά μήκος.

Ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος ανέφερε για το θέμα: ΄΄Κατά τις τελευταίες μεγάλες βροχοπτώσεις, ειδοποιήθηκα από τον πρόεδρο της κοινότητας και βρέθηκα στο σημείο με μηχανικούς προκειμένου να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Είχε πλημμυρίσει όλος ο οικισμός του Νέου Σαλμενίκου και διαπιστώσαμε ότι κάποιος ιδιοκτήτης, είχε τοποθετήσει πέτρες και τσιμέντο και είχε εκτρέψει το νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις καλλιέργειές του, προς τον οικισμό δηλαδή, προκειμένου τα νερά της βροχής να μην λιμνάζουν στο κτήμα του και να μην συσσωρεύονται ύδατα΄΄. Επιπλέον, ο κ. Ντίνος είπε ότι έδωσε εντολή επιτόπου στους εργολάβους κατά την ώρα της αυτοψίας, να γκρεμιστεί η παράνομη κατασκευή του ιδιώτη, προκειμένου να διανοίξει ο χώρος και να υπάρξει αποσυμφόρηση του αυλακιού των 300 συνολικά μέτρων.

Καταλήγοντας, ο κ. Ντίνος σημείωσε: ΄΄Το συνολικό τεχνικό έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι το κόστος είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό. Μπορούν να γίνουν μόνο μικρές παρεμβάσεις και σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε ορισμένα σημεία που επιτρέπει η κλίση του εδάφους να γίνουν, προς εξυπηρέτηση των δημοτών του οικισμού ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα στα κτήματα και στις καλλιέργειες και να μην συσσωρεύονται τα ύδατα. Δηλαδή όταν βρέχει, τα νερά να πηγαίνουν στο ποτάμι. Αυτές οι εργασίες κυρίως μπορούν να γίνουν στην αρχή στο τέλος του δρόμου της έκτασης των 300 περίπου μέτρων και εκεί που υπάρχει το μεγάλο το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η δημοτική αρχή δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει συνολικά το έργο, λόγω του υψηλού κόστους του΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr