background img
banner
banner

Δόθηκαν απαντήσεις στη συνέλευση της Τέμενης

ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ- ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Τα θέματα της κοινότητας Τέμενης τέθηκαν επί τάπητος στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, παρουσία αντιδημάρχων, του προέδρου και των μελών του κοινοτικού συμβουλίου, του προέδρου και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς επίσης και κατοίκων.

Ουσιαστικά, η συνάντηση είχε δύο σκέλη: Αφενός την ενημέρωση από πλευράς αντιδημάρχων για τους διάφορους τομείς, τις υποχρεώσεις των κατοίκων απέναντι στην κοινωνία αλλά και τη συνεργασία δήμου και δημοτών και αφετέρου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα και οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει.

Τα αδέσποτα και οι υποχρεώσεις δήμου και δημοτών

Ειδική αναφορά έγινε από τον αντιδήμαρχο Ποιότητα Ζωής και αρμόδιο για το θέμα των αδέσποτων ζώων Γιώργο Φραγκονικολόπουλο, σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις διατάξεις του τόσο σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα και τις υποχρεώσεις του δήμου, όσο και στις ενέργειες που οφείλουν να προβαίνουν όσοι έχουν δεσποζόμενα ζώα. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για αγέλες αδέσποτων που γίνονται επιθετικά, με τον αντιδήμαρχο να υπενθυμίζει πως ο δήμος δεν μπορεί να τα απομακρύνει από τους δρόμους, παρά μόνο να τα φροντίζει όταν παρίσταται ανάγκη και βέβαια να τα στειρώνει ώστε να μην αναπαράγονται. Σε κάθε περίπτωση όμως, είπε πως τα αδέσποτα θα ξαναγυρνούν στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ο νόμος προστάζει, γι’ αυτό κατέστησε επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης μίας πιο υπεύθυνης στάσης από τους πολίτες ώστε να μην δημιουργούνται νέα αδέσποτα.

Η αγροτική οδοποιία

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Βούλγαρης άκουσε με προσοχή τον πρόεδρο να του αναφέρει τις ανάγκες της κοινότητας σε αγροτική οδοποιία, δεσμευόμενος να την επισκεφθεί πάλι αυτές τις μέρες ούτως ώστε να εξετάσουν αν μπορούν να τους καταστήσουν πιο βατούς. Επιπλέον, ενημέρωσε για το νέο καθεστώς στις παραλίες καθώς πλέον τα καθίσματα θα επιτρέπονται πιο πάνω από τον αιγιαλό και έξω από τα καταστήματα.

Εν αναμονή έναρξης των έργων για την αποχέτευση

Χρήσιμες πληροφορίες δόθηκαν από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Γιώργο Ντίνο για την πορεία του αποχετευτικού έργου που εκτελείται για τις τρεις παραλιακές κοινότητες του Αιγίου, Διγελιώτικα, Τέμενη και Βαλιμίτικα, για την πορεία των εργασιών καθώς και για τη διαδικασία σύνδεσης μετά την ολοκλήρωση του έργου των εσωτερικών δικτύων.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως το έργο έχει ήδη ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών να επεκτείνεται στην κοινότητα Διγελιωτίκων σε πρώτη φάση. Ειδικότερα σε εξέλιξη είναι το έργο από τη γραμμή μέχρι το μίνι μάρκετ αλλά και από την παραλία κοντεύει να φτάσει στην πρώην σιδηροδρομική γραμμή. Επιπλέον, το έργο έχει ξεκινήσει και στην κοινότητα Βαλιμιτίκων σε μικρότερη έκταση. ΄΄Από την ενημέρωση που μας παρείχαν, γνωρίζουμε πως οι εργασίες δεν θα αργήσουν να αρχίσουν και στη δική μας κοινότητα΄΄, είπε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Τέμενης Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, κάνοντας γνωστό ότι τα έργα στην Τέμενη θα ξεκινήσουν πριν το Πάσχα, από την πίσω πλευρά του κάμπινγκ του ΟΤΕ και θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Μαΐου ώστε τα συνεργεία να σταματήσουν και να μην εργάζονται τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, αναμένεται δυναμική συνέχεια από τον Οκτώβριο.

Ο κ. Ντίνος πάντως αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη του έργου. Ως προς τη σύνδεση, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, το κόστος ανέρχεται σε 380 ευρώ, ενώ η εγκατάσταση από το σπίτι του καθενός ως την αναμονή επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη, όπως ισχύει και με τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου που εντάσσονται στο αποχετευτικό. Το κόστος μάλιστα μπορεί να αποπληρωθεί και με δόσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται πως η επιβάρυνση ανά νοικοκυριό σε ετήσια βάση για την αποχέτευση, ανέρχεται σε 60 ευρώ.

Ζήτημα… ζωής και θανάτου ο καθαρισμός οικοπέδων από χόρτα και βάτα

Στη συνάντηση, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος επισήμανε την αναγκαιότητα όλοι οι πολίτες να συνετιστούν και να προχωρήσουν σε καθαρισμούς των οικοπέδων τους από χόρτα, άχρηστα υλικά και κλαδιά που προεξέχουν στους δρόμους, δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν για πρόκληση πυρκαγιάς, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία με την επιβολή προστίμων από την 1η Μαΐου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το ύψος των οποίων είναι πολύ υψηλό με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος.
Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ενημέρωσε και για το εργοστάσιο βιοαποβλήτων που πρόκειται να λειτουργήσει στη θέση «Νησί» Τέμενης, δίνοντας πληροφορίες για τον τρόπο που θα λειτουργήσει και για το μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος που θα αποφέρει στον δήμο και τους δημότες.

Ενέργειες του προέδρου για τα ετοιμόρροπα κτίρια του χωριού

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τις 10.00 το βράδυ, ήταν ο προβληματισμός που εκφράστηκε διά στόματος του προέδρου της κοινότητας κ. Λουκόπουλου και αφορά ετοιμόρροπα παλαιά κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός του χωριού και μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Βεβαίως, από τη στιγμή που ανέλαβε, ο κ. Λουκόπουλος έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr, ΄΄έχουμε προχωρήσει σε αναζήτηση των ιδιοκτητών ούτως ώστε να ενημερώσουμε για την επικινδυνότητα και τις υποχρεώσεις τους. Σε κάποιες περιπτώσεις τους έχουμε εντοπίσει ωστόσο κάποια ακίνητα δεν έχουν «πατρότητα». Είναι όμως παρατημένα χρόνια και τα έχουν ζώσει τα βάτα. Εάν εκδηλωθεί κάποια φωτιά ή εάν καταρρεύσουν, τότε είναι σαφές ότι τίθεται κόσμος σε κίνδυνο. Προσπαθούμε είτε σαν κοινότητα, είτε μέσω του δήμου να βρούμε μία άκρη. Για όσα από την έρευνά μας προέκυψε πως έχουν ιδιοκτήτη, ενημερώνουμε και περιμένουμε να καθαριστούν είτε από τους ιδιοκτήτες είτε από τον δήμο. Για όσα όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ασαφές, έχουμε στείλει ειδοποίηση στην Εισαγγελία σχετικά με την επικινδυνότητα της κατάστασής τους”.

Τέλος, η συνάντηση της Τετάρτης έκλεισε με έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των ανθρώπων της κοινότητας και των αντιδημάρχων που αμφότεροι δήλωσαν πως προσβλέπουν σε συνεργασία για το καλό του τόπου και της καθημερινότητας των δημοτών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr