background img
banner
banner

Ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι για τα αδέσποτα οι μαθητές

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τα πιο αγνά συναισθήματα και τα πιο αισιόδοξα μηνύματα εισέπραξε την Πέμπτη 4 Απριλίου ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και αρμόδιος για τα αδέσποτα του δήμου Αιγιαλείας, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, επισκεπτόμενος σχολεία του Αιγίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων. Οι νέοι άνθρωποι έδειξαν ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τα αδέσποτα και τις ανάγκες τους καθώς και για την ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων, προδιαγράφοντας έτσι μία καλύτερη κοινωνία στο μέλλον.

Είναι δε τόσο μεγάλο το πρόβλημα με την αναπαραγωγή των αδέσποτων, εξαιτίας της ανευθυνότητας κατοίκων της περιοχής αλλά και επισκεπτών, που μέσα σε όλο αυτό τον… φαύλο κύκλο, η αγάπη των νέων προς τα ζώα αποτελεί το πιο φωτεινό σημείο, όπως τουλάχιστον μετέφερε στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος, ο οποίος βρέθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και 4ο Νηπιαγωγείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Αιγίου, καθώς επίσης στο 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο Γυμνάσιο. Μάλιστα, προκειμένου να… έρθει πιο κοντά στα παιδιά, ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε φορώντας στολή σκύλου, αποδεικνύοντας πως για να αντιληφθεί κανείς τις ανάγκες των ζώων πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να… έρθει στη θέση τους.

΄΄Αυτό που προσπαθήσαμε να περάσουμε στην συνείδηση των μαθητών και τα καταφέραμε πολύ καλά νομίζω, είναι το γεγονός ότι πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν με τα αδέσποτα σκυλιά και πως το τεράστιο πρόβλημα που λέγεται αδέσποτα ζώα στους δρόμους, δεν είναι χθεσινό φαινόμενο ούτε και μπορεί να εξαλειφθεί εύκολα. Οι μαθητές είχαν πάρα πολλές απορίες και εμείς με απλοϊκό και κατανοητό τρόπο απαντήσαμε σε όλα τα θέματα που χρειάστηκε. Η νέα γενιά, οι μαθητές της ευρύτερης περιοχής, δείχνουν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, ίσως και πολύ περισσότερο από τους ενήλικες δημότες, κάποιες φορές. Οι τρεις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν έγιναν σε πολύ θετικό κλίμα με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από όλα τα παιδιά κάθε βαθμίδας και αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια με μεγάλη αγάπη και κατανόηση΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος ενώ εξομολογήθηκε και το εξής: ΄΄Ήταν η πιο όμορφη δράση που έχω οργανώσει από τη στιγμή που ασχολούμαι με τα δημοτικά και αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα των αδέσποτων ζώων και θα μου μείνουν αξέχαστα η προσέγγιση των μαθητών, το τεράστιο ενδιαφέρον όλων των παιδιών για να μάθουν πράγματα για τον “κόσμο” των αδέσποτων, αλλά και την ευαισθησία που δείχνουν στις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτές οι ψυχές όταν είναι στον δρόμο και προσπαθούν να επιβιώσουν. Η εγκατάλειψη ενός ζώου είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει και αυτό για να σταματήσει να γίνεται πρέπει να γίνουν τεράστια βήματα σε θέματα παιδείας, κοινωνικής συμπεριφοράς και ενημέρωσης, είναι θέμα παιδείας και υπευθυνότητας΄΄.

Οι ερωτήσεις των παιδιών

Οι ερωτήσεις των μαθητών που κυριάρχησαν, αφορούσαν κυρίως στο πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα αδέσποτα σκυλιά που συναντούν στους δρόμους και αν πρέπει να φοβούνται, το πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να φροντίσει επαρκώς στο σπίτι του ένα ζώο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να έρθει η ώρα να το εγκαταλείψει στον δρόμο κάποια στιγμή και βεβαίως, ταυτόχρονα προσπάθησαν να μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες με την συναναστροφή αδέσποτων ζώων που είχαν αλλά και γιατί κάποιες ενήλικες δημότες λειτουργούν και φέρονται με ανευθυνότητα.
Στην επίσκεψη που έγινε σε τρία σχολεία, ο αντιδήμαρχος είχε μαζί του και ένα αδέσποτο, το οποίο πριν λίγο καιρό είχε χτυπηθεί από καλαζάρ, αλλά με συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες, αλλά και την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έλαβε, σώθηκε και έγινε καλά.

Το έργο για τα αδέσποτα σε αριθμούς

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr, ο κ. Φραγκονικολόπουλος αναφορικά με το έργο της αντιδημαρχίας σε συνεργασία με τους εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια», έκανε γνωστά τα εξής στοιχεία: ΄΄Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πάνω από 1.100 στειρώσεις και αυτή η μεγάλη προσπάθεια, συνεχίζεται με πολύ εντατικούς ρυθμούς.
Αυτή τη στιγμή έχει στειρωθεί περίπου το 30% του πληθυσμού των αδέσποτων. Δυστυχώς οι μαζικές επισκέψεις τουριστών κατά περιόδους, αυξάνουν το πρόβλημα και δυστυχώς η εγκατάλειψη ζώων είναι ένα βίωμα του σύγχρονου ανθρώπου που θα αντιμετωπιστεί πολύ δύσκολα΄΄.

΄΄Έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής είτε με τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται είτε με επισκέψεις και τις συμμετοχές μας σε εκδηλώσεις υιοθεσίας σκυλιών, να προωθήσουμε αρκετά σκυλάκια, περίπου 700. Αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει μέχρι να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε.
Κατά μέσο όρο, κάθε μήνα που περνά έχουμε περίπου 40 σκυλάκια που εγκαταλείπονται στους δρόμους της πόλης ή σε διάφορες ημιορεινές περιοχές της Αιγιάλειας και αυτό το τραγικό φαινόμενο, αυτή η “ευκολία” της εγκατάλειψης, πρέπει να εξαλειφθεί. Η αδιαφορία ήταν και είναι, ο σημαντικότερος κοινωνικός “εχθρός” που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, σαν αντιδημαρχία΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Ερωτηθείς τέλος για τον αριθμό των αδέσποτων στην Αιγιάλεια είπε πως υπολογίζονται περίπου στα 5.500, αλλά, όπως είπε, αυτό το νούμερο μπορεί εύκολα να αλλάξει, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που εγκαταλείπουν εύκολα τα ζώα τους στην τύχη τους, είτε επειδή δεν έχουν υπεύθυνη στάση απέναντι σε αυτό που αναλαμβάνουν είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών για να μπορέσουν να συντηρήσουν ένα ζώο στο οικιακό τους περιβάλλον…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr