background img
banner
banner

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων της Αιγιάλειας μέσω… «Ηλέκτρας»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ -ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος μπορεί να αποκομίσει η τοπική κοινωνία από την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, που αποτελεί ήδη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Στην κατεύθυνση αυτή ολοκληρώθηκαν οι μελέτες που θα συμπεριληφθούν στον πρόταση που θα υποβληθεί από τον δήμο Αιγιαλείας για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων – «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Πρόκειται για την Πράξη: «Ενεργειακή Αναβάθμιση σχολικών κτιρίων του Δήμου Αιγιαλείας», συνολικού προϋπολογισμού 2.105.430,32 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.24%», με τη Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας, στη χθεσινή τακτική συνεδρίασή της, να κάνει αποδεκτή τη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα.

Βασ. Χριστόπουλος: «Εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου μας»

Όπως επισήμανε στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄η Δημοτική Επιτροπή αποδέχθηκε το να συμμετάσχει ο δήμος μας στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων. Ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος έχει δώσει την πολιτική κατεύθυνση, όντας πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΣΠΑ, να εκμεταλλευόμαστε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος του δήμου και των δημοτών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι αυτά τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα αξιοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχή μας΄΄. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄ολοκληρώσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις μελέτες για γα σχολεία και έτσι υποβάλουμε πλέον την πρόταση για παρεμβάσεις από τις οποίες μόνο όφελος μπορούμε να αποκομίσουμε΄΄.

Σημειώνεται ότι τα κτίρια που θα επωφεληθούν του προγράμματος πρέπει να είναι ιδιόκτητα και καταλαμβανόμενα από την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση.

Σε ποια κτίρια θα γίνουν παρεμβάσεις

Ο δήμος Αιγιαλείας προτίθεται να υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», για την εκτέλεση των εξής έργων: Υποέργο 1 με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αιγίου» προϋπολογισμού 437.320 €, Υποέργο 2 με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του 1ου Γυμνασίου Αιγίου» προϋπολογισμού 560.180 €, Υποέργο 3 με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του 3ου Γυμνασίου Αιγίου» προϋπολογισμού 453.900 €, Υποέργο 4 με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου» προϋπολογισμού 542.700 €, το οριζόντιο Υποέργο 5 με τίτλο: «Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προετοιμασία και υποβολή φάκελου πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Αιγιαλείας στα πλαίσια του Προγράμματος “Ηλέκτρα”» αξίας 36.930,32 €, το οριζόντιο Υποέργο 6 με τίτλο : «Σύνταξη Μελετών Εφαρμογής για την Ενεργειακή Αναβάθμιση σχολικών κτιρίων του Δήμου Αιγιαλείας» προεκτιμώμενης αξίας 37.200 € και το οριζόντιο Υποέργο 7 με τίτλο : «Υπηρεσίες Παρακολούθησης της Πράξης: Ενεργειακή Αναβάθμιση σχολικών κτιρίων του Δήμου Αιγιαλείας» προεκτιμώμενης αξίας 37.200 €.

Σημειώνεται ότι τα οριζόντια υποέργα συγκαταλέγονται στις επιλέξιμες δαπάνες και χρηματοδοτούνται από πόρους του Προγράμματος. Επιπλέον, ο δήμος δεσμεύεται την κάλυψη του υπερβάλλοντος ποσού από Ιδίους Πόρους. Η Μέθοδος Υλοποίησης των προτεινόμενων επεμβάσεων της προτεινόμενης Πράξης είναι η υλοποίηση μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης. Ο κ. Χριστόπουλος έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα παρέχει το 70% του κόστους κάθε πράξης, τονίζοντας πως το υπόλοιπο 30% μπορεί να καλυφθεί με αναμόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης.

Σε τι αφορά η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προτεινόμενων κτιρίων αφορά σε επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών: α) θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων, β) αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις), γ) εξωτερικά συστήματα σκίασης, δ) συστήματα ψύξης χώρων, ε) συστήματα θέρμανσης χώρων, στ) συστήματα μηχανικού αερισμού, ζ) παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), η) συστήματα φωτισμού χώρων, θ) συστήματα επιτόπιας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ι) συστήματα αυτοματισμού, καταγραφής και ελέγχου ενέργειας ή/και σύστημα διαχείρισης ενέργειας του κτιρίου – BEMS, ια) βοηθητικά τεχνικά συστήματα, ιβ) εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr