background img
banner
banner

Τα κύρια θέματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα την Τρίτη 2 Απρίλιου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλο έθεσε υπόψη του μια σειρά ζητημάτων που διεκδικεί ο Δήμος Καλαβρύτων σημειώνοντας την ανάγκη η Ελληνική Κυβέρνηση να συνδράμει στην υλοποίηση τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι να διεκδικεί και να συνεργάζεται με στόχο την ευημερία των δημοτών, την ποιότητα ζωής, την  ανάπτυξη και τη διαρκή προσαρμογή ενός Δήμου στο σύνολο των προκλήσεων και των αναγκών που συνοδεύουν κάθε εποχή.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε στον κ. Μητσοτάκη ζητήματα όπως:

Για την αναστροφή της δημογραφικής συρρίκνωσης των ορεινών περιοχών την ανάγκη υλοποίησης Στρατηγικού Σχεδίου για την Ορεινότητα με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Απ’ την ενίσχυση της Απασχόλησης, τα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα έως την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση του Τουρισμού όλο το χρόνο, τη θωράκιση όλων των δομών Υγείας και Παιδείας, τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, την βελτίωση  των υποδομών (οδικών, ψηφιακών κ.α.), το σύνολο δηλαδή των τομέων πολιτικής που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων μιας ορεινής περιοχής.

Για την οδική πρόσβαση του Δήμου επεσήμανε ότι ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων έχει μεγάλο πρόβλημα με το οδικό δίκτυο, δηλαδή με τους άξονες που συνδέουν το Δήμο με τις άλλες περιοχές.

Και στάθηκε ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης του Δήμου Καλαβρύτων με την Ολυμπία Οδό, μέσω της οδού Πούντας -Καλαβρύτων. Έναν οδικό άξονα που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες και ο οποίος παρουσιάζει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα. «Εδώ χρειάζεται ταχύτητα στις αποφάσεις και εξασφάλιση όλων των πόρων για άμεσα έργα που θα μηδενίσουν την επικινδυνότητα του δρόμου. Σε πρώτη φάση είναι αναγκαία η δρομολόγηση μελέτης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο και φτάσουμε στο σημείο της υλοποίησης κάθε παρέμβασης που θα θεωρηθεί αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της οδού», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για το Χιονοδρομικό υπενθύμισε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σ’ εξέλιξη το έργο εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του Κέντρου, ύψους 22,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που υλοποιείται με πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όμως χρειάζονται και άλλα βήματα.Η Περιφέρεια έχει κάνει πρόταση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για το Χιονοδρομικό Κέντρο, στο σκέλος των Εθνικών Έργων Στρατηγικής Σημασίας και έχει ληφθεί και σχετική απόφαση απ’ την Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων.

Σκοπός είναι η μετατροπή του Χιονοδρομικού Κέντρου σε πόλο έλξης επισκεπτών όλο το χρόνο, επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων. Και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και άλλοι στόχοι μας, όπως:

  • Το ετήσιο Φεστιβάλ Βουνού στο Χελμό που ξεκίνησε πέρυσι στο Χιονοδρομικό -τον Ιούνιο- με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων απ’ όλη την Ελλάδα.
  • Το αίτημα που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού για την μετατροπή του Χιονοδρομικού σ’ ένα Πολυθεματικό Πάρκο Τεσσάρων Εποχών, με παρεμβάσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Επίσης, ένας άλλος στόχος είναι η προσέλκυση επιστημόνων και Συνεδρίων εξαιτίας του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στο Χελμό, το μεγαλύτερο Τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Έχει ήδη αποφασιστεί η ανέγερση Πλανηταρίου (στην πρώην Μαθητική Εστία Καλαβρύτων). Μια υποδομή που θα συμβάλλει στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στα σχολεία αλλά και στο ευρύτερο κοινό και θα συνδέσει την περιοχή μας με τον «Αρίσταρχο» και την διεθνή επιστημονική του αναγνώριση.
  • Η ενίσχυση ολόκληρης της περιοχής του Δήμου Καλαβρύτων ωςπρότυπου τουριστικού προορισμού 365 μέρες το χρόνο.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας Σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στα Καλάβρυτα επισημαίνοντας ότι αναγκαίο ν’ αναφερθεί ότι ο Δήμος Καλαβρύτων παρά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής, δηλαδή το ιστορικό και θρησκευτικό βάρος της, τους αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της, το Χιονοδρομικό, το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, τα Σπήλαια των Λιμνών, το Φαράγγι του Βουραϊκού, τον Λάδωνα, παρ’ όλα αυτά δεν διαθέτει ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνεδριακού Τουρισμού. Η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί με την αξιοποίηση, επίσης, μέρους των εγκαταστάσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας, εμβαδού 3.500 τετραγωνικών μέτρων.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη μελέτη, ύψους 300.000 ευρώ, την οποία και χρηματοδότησε. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να εξασφαλιστούν οι πόροι, ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.

Για τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο τέθηκε το ζήτημα των πρόσφατων προβλημάτων στη γραμμή. Μεαποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα δρομολόγια να έχουν σταματήσει. Και αυτή η αναστολή των δρομολογίων, κάθε μέρα που περνάει, προκαλεί τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην περιοχή.

Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης έργων ώστε ν’ αποκατασταθεί η πλήρης ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος θέτοντας στη συνέχεια και το ζήτημα της επέκτασης του Οδοντωτού, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον προς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.

Για το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αυτονόητη ανάγκη της διατήρησης του ως βασικής δομής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ανέφερε ότι στην περιοχή βρίσκονται δυο απ’ τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Ο Αρχαίος Κλείτορας, κοντά στην Κλειτορία και η Αρχαία Ψωφίδα κοντά στα Τριπόταμα. Υπογραμμίζοντας ότι είναι μεγάλες οι προσπάθειες που έχουν προηγηθεί ώστε αυτά τα δυο πολύ σημαντικά κέντρα της Αρχαιότητας, τμήματα της Αρχαίας Αζανίας, να έρθουν στο φως στο σύνολο τους. Μια τέτοια προοπτική θα ενισχύσει την τουριστική και πολιτιστική φυσιογνωμία των Δημοτικών Ενοτήτων Κλειτορίας και Αροανίας και φυσικά θα αποτελέσει και μια έμπρακτη εκπλήρωση του χρέους μας στην Ιστορία και στον Πολιτισμό της περιοχής.

Για τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι Συνεταιρισμός -πρότυπο που επενδύει στην ποιότητα, στην παράδοση και στην υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων του.

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι μεγάλος οικονομικός αιμοδότης για όλη την περιοχή και ένας απ’ τους πυλώνες που έχουν βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια του τόπου. Ο Συνεταιρισμός σήμερα απασχολεί 150 άτομα προσωπικό και εξυπηρετεί 1.300 κτηνοτρόφους. Όμως, για την εξυπηρέτηση της κτηνοτροφικής και αγροτικής παραγωγής όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος-  είναι αναγκαία η δρομολόγηση δυο πολύ σημαντικών έργων άρδευσης, συνολικής κάλυψης 15.000 στρεμμάτων, στην περιοχή του Λάδωνα και του Σειραίου ποταμού. Οι πόροι δε, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μπορούν να προέλθουν από τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τις γερμανικές οφειλές ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό και κυρίαρχο. Και όπως ανέφερε εδώ συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου, η μεγαλύτερη θηριωδία των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής στην Ελλάδα και αυτό το έγκλημα -81 χρόνια μετά- δεν έχει ακόμη τιμωρηθεί. Οι υπαίτιοι δεν έχουν καταβάλει τις οφειλές τους. Και το χρέος τους αυτό, χρέος νομικό, ιστορικό, πολιτικό και ηθικό παραμένει τεράστιο, διαρκές και απαράγραπτο. Τόσο προς την πατρίδα, με αφορμή το Κατοχικό Δάνειο και την κλοπή των Αρχαιολογικών και Πολιτιστικών Θησαυρών, όσο και προς τους ήρωες μας, τα θύματα και τους απογόνους τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr