background img
banner
banner

«Βουβή» ως ώρας η πασχαλινή αγορά

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών φαίνεται να αποκλιμακώνεται από τις αρχές του έτους.

Από την Παρασκευή ξεκίνησε δειλά – δειλά η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα του Αιγίου, με το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα ως τώρα να είναι η αναμενόμενη άφιξη πλήθους επισκεπτών στην περιοχή για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Την Κυριακή των Βαΐων, η πολλά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά ωστόσο η κίνηση ήταν σαφώς λιγότερη από το Σάββατο. ΄΄Μέχρι στιγμής η κίνηση είναι υποτονική, δεν έχει «ανοίξει» ακόμη η πασχαλινή αγορά, με την έννοια ότι ο κόσμος παρουσιάζεται «κουμπωμένος». Οι πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν πως προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται μεγάλο κύμα επισκεπτών στην περιοχή μας, γεγονός που μας δημιουργεί προσδοκίες ότι η αγορά θα κινηθεί περισσότερο΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και εντεταλμένος σύμβουλος Περιφερειάρχη σε θέματα εμπορικών συλλόγων, Αρίστος Τηλιγάδης.

Πρόεδρος αρτοποιών: Τι ισχύει σε τσουρέκια και σοκολατοειδή

Ερωτηθείς αναφορικά με τα είδη διατροφής και κυρίως αυτά που καταναλώνονται περισσότερο τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Τηλιγάδης είπε πως η ζήτηση είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ότι είναι εμφανές πως ο κόσμος είναι φειδωλός στις αγορές του. Σε σχέση με τις τιμές των αγαθών και δη των αρτοποιημάτων και γλυκισμάτων, είπε ότι κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή αυγοκούλουρα και τσουρέκια κυμαίνονται από 10 έως 12 ευρώ το κιλό. Βεβαίως, υπάρχουν και τα τσουρέκια που είναι σοκολατένια ή γεμιστά και μπορεί να φτάνουν και τα 15 ευρώ το κιλό. Γενικότερα, ό,τι σχετίζεται με το κακάο και τη σοκολάτα, έχει… πάρει την ανιούσα.

Έτσι μπορεί να βρει κανείς σοκολατένια αυτά από 17 έως και 25 ευρώ ανάλογα τη διακόσμηση αν π.χ. έχουν ζαχαρόπαστα και σχέδια, κοστίζουν παραπάνω. Έτσι, μεγάλο εύρος τιμών παρατηρείται στα σοκολατένια αυγά από τη στιγμή που η διεθνής τιμή της βασικής πρώτης ύλης, του κακάο, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι τιμές εξαρτώνται τόσο από την ποσότητα κακάο που περιέχουν όσο εάν έχουν επιπλέον υλικά ή συνοδεύονται από κάποιο δώρο. Στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα οι τιμές στα σοκολατένια αυγά 220 γρ. ξεκινούν από 4,20 ευρώ και φτάνουν ακόμη και πάνω από 10 ευρώ.

Το συνολικό ποσό του πασχαλινού τραπεζιού διαφέρει ανά επιλογή

Το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού – το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα για 6-8 άτομα- όπως υπολογίστηκε από το ΙΝΚΑ φτάνει τα 355,88 ευρώ, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρσι. Μεσοσταθμικά, η φετινή δαπάνη ανά νοικοκυριό για είδη παντοπωλείου θα ανέλθει σε 120 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ποσό που θα δαπανήσει τελικά κάθε νοικοκυριό για να γεμίσει το πασχαλινό του τραπέζι, θα εξαρτηθεί και από τις επιλογές που θα κάνουν οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους, όπως την ποιότητα, το είδος των προϊόντων αλλά και το κατάστημα. Από την προηγούμενη Τετάρτη και έως το Μεγάλο Σάββατο, άλλωστε, βρίσκεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ το οποίο περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά, τέσσερα προϊόντα, δηλαδή, με αυξημένη εποχική ζήτηση. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις τιμές των αμνοεριφίων, που αποτελούν τους μεγάλους «πρωταγωνιστές» των ημερών του Πάσχα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το «Καλάθι του Πάσχα» έκανε γνωστό πως οι τιμές φέτος στα αμνοερίφια θα είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, εκτιμώντας ότι ο παραδοσιακός οβελίας δεν θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι η εκτίμηση που υπάρχει για τις τιμές των αμνοεριφίων είναι ότι θα διαμορφωθούν κάτω από 10 ευρώ το κιλό ενώ τόνισε πως συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς.

Στα 13 ευρώ το κιλό περίπου το αρνί στα κρεοπωλεία της Αιγιάλειας

΄΄Η τιμή αγοράς για εμάς τους κρεοπώλες θα είναι λίγο κάτω από 10 ευρώ το κιλό. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται να πουλήσουμε όσο αγοράζουμε. Ο υπουργός δεν είναι στην αγορά΄΄, είπε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιαλείας Παναγιώτης Βούλγαρης, ερωτηθείς από τo Protionline.gr για τις τιμές των κρεάτων κατά την πασχαλινή αγορά. Στο ερώτημα πόσο θα πωληθούν φέτος τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία της περιοχής, είπε πως η τιμή τόσο στο αρνί όσο και στο κατσίκι θα κυμανθεί στα 13 ευρώ το κιλό, δηλαδή όσο και πέρυσι. Γαρδουμπάκια και κοκορέτσια θα πωλούνται από 11 έως 13 ευρώ το κιλό. Μπριζόλες χοιρινές και χοιρινό χωρίς οστά κυμαίνονται στα κρεοπωλεία από 6,5 έως 7,5 ευρώ το κιλό και το μοσχαράκι 13 ευρώ το κιλό άνευ οστών.

Επάρκεια στην αγορά

Στο ερώτημα εάν η αγορά του Αιγίου έχει προμηθευτεί τα εποχικά είδη, ο κ. Βούλγαρης είπε: ΄΄Η αγορά έχει εφοδιαστεί αλλά σε μικρότερες ποσότητες κι αυτό όχι εξαιτίας της αδυναμίας εύρεσης προϊόντων αλλά λόγω αναγνώρισης της οικονομικής κατάστασης του μέσου καταναλωτή. Δυστυχώς, έχουν περάσει προ πολλού οι εποχές που ο κόσμος προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες. Κι εμείς επειδή θέλουμε να πουλάμε φρέσκα προμηθευόμαστε λιγότερα΄΄. ΄΄Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κρεοπωλεία της Αιγιάλειας έχουν ποιοτικά κρέατα και αξίζει να τα εμπιστευτεί ο κόσμος΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Ως προς την επάρκεια πάντως, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο φέτος είναι ότι επειδή το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ του Ορθόδοξου, δεν συμπίπτει η ζήτηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές άρα η επάρκεια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr