background img
banner
banner

Μετά το «ΟΧΙ» του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. Γ. ΜΠΕΣΚΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Σε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων μετατράπηκε την Δευτέρα 22 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, κατά τη συζήτηση του θέματος της απόφασης αρμοδιότητας των δικαστικών υποθέσεων από Ακράτα και Αιγείρα στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και όχι στο Πρωτοδικείο Αιγίου, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε διεκδικήσει. Μετά από διάφορες τοποθετήσεις, κρίθηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων και τον δήμαρχο, ότι δεν πρέπει να ληφθεί και τρίτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, δεδομένου ότι ούτε η τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αιγιάλειας έχει εκφράσει διαμαρτυρία για τη μετακίνηση στην Ακράτα αλλά και από το στιγμή που ικανοποιείται το αίτημα του Αιγίου για διατήρηση και εξασφάλιση οργανικών θέσεων.
΄΄Το θέμα του Πρωτοδικείου έχει γίνει ζήτημα πολιτικής αντιδικίας και τοπικιστικής διεκδίκησης και ως δήμος Αιγιαλείας πρέπει να πάρουμε θέση΄΄, είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπηλιόπουλος που ζήτησε τη συζήτηση του θέματος προ ημερησίας διατάξεως, όπερ και εγένετο.

Τέθηκε θέμα εξυπηρέτησης των κατοίκων Ακράτας και Αιγείρας

΄΄Έχουμε λάβει ήδη δύο αποφάσεις για το θέμα αυτό νομίζω ότι το θέμα έχει καλυφθεί΄΄, είπε αρχικά η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, ενώ κ. Σπηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως το σώμα έχει πάρει μία γενική απόφαση όμως έχουν προκύψει καινούρια στοιχεία, κρίνοντας πως πρέπει να ληφθεί απόφαση. Όπως είπε στην εισήγησή του, ΄΄τα Ειρηνοδικεία καταργήθηκαν, οι υποθέσεις όμως στα όρια των δήμων είναι αυτονόητο ότι υπάγονται στα Πρωτοδικεία των δήμων τους. Εδώ είχαμε μία ιδιομορφία, η Αιγείρα και Ακράτα υπάγονταν δικαστικά στα Καλάβρυτα πριν γίνει ο ενιαίος δήμος Αιγιαλείας. Όμως σήμερα έχουμε ένα νέο δήμο και το Πρωτοδικείο του Αιγίου αυτονόητα και αυτοδίκαια πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες του Δήμου Αιγιαλείας. Είναι ακατανόητο κάποιοι πολίτες οι οποίοι μένουν στα άκρα του Δήμου στα ανατολικά να είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα Καλάβρυτα. Υπερασπιζόμαστε τον Δήμο μας και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας. Η αρχική πρόταση προέβλεπε οι υποθέσεις της Ανατολικής Αιγιάλειας να εξετάζονται στο Πρωτοδικείο Αιγίου. Στην πορεία όμως άλλαξε. Υποθέτουμε γιατί άλλαξε όμως είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τον Δήμο μας και αυτό πρέπει να κάνει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο. Να πάρει απόφαση ότι εμείς ως Δήμος ζητάμε η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται από το Πρωτοδικείο του Αιγίου΄΄, είπε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Να κινηθούμε ενάντια στην υποβάθμιση, είπε η μείζονα αντιπολίτευση

Ο Χρήστος Γούτος είπε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κινηθούμε ενάντια στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου», ενώ ανέφερε πως δεν ωφελούν οι συναντήσεις για φωτογραφίες, φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μπέσκου ο οποίος με την σειρά του τον κατηγόρησε ότι ο ίδιος έπρεπε να αγωνιστεί για το θέμα απευθυνόμενος στο κυβερνόν κόμμα στο οποίο ανήκει.

Ένταση προκλήθηκε και με αφορμή την τοποθέτηση της Βάσως Ψυχράμη που είπε πως δεν αρκεί η εξασφάλιση των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και ότι το Πρωτοδικείο Αιγίου είναι μεταβατική παράλληλη έδρα πράγμα που σημαίνει πορεία φθίνουσα.

΄΄Ο δήμος πρέπει να είναι σταθερός στις αποφάσεις του΄΄, είπε ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος υπεραμύνθηκε της άποψης ότι πρέπει να εισακουστούν οι πολίτες οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφράσει επιθυμία αλλαγής των δεδομένων. Τόνισε πως ο δήμος πρέπει να είναι σταθερός στις αποφάσεις του και πως η βασική του διεκδίκηση να μην υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Αιγίου, ικανοποιήθηκε. ΄΄Πήγαμε στον υφυπουργό και ό,τι μας είπε είναι μπροστά μας σήμερα, δηλαδή ότι δεν αλλάζει τίποτα παρά μόνο οι οργανικές θέσεις των δικαστών. Και στην πρώτη μας συνεδρίαση γι’ αυτό το θέμα είχαμε πει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την διαχρονική αλληλεγγύη. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό που ζητάει ο Δ.Σ.Α. γιατί δεν έχουμε καμιά αιτιολογική βάση για γεωγραφικό διαχωρισμό΄΄.

Γ. Μπέσκος: “Διοικητική αυτοτέλεια και κάλυψη των κατοίκων όλου του δήμου”

Χθες λοιπόν στην τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον νέο δικαστικό χάρτη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, τεκμηριώνοντας το αίτημα για αυτοτελές Πρωτοδικείο Αιγίου. Επιπλέον, στάθηκε και στην αναγκαιότητα αρμοδιότητας όλων των υποθέσεων εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αιγιαλείας.

΄΄Καταβάλαμε μία ύστατη προσπάθεια μήπως και μπορέσουμε να κερδίσουμε όσα πρέπει και όσα αναλογούν στο Πρωτοδικείο Αιγίο΄΄, είπε στο Protionline.gr ο κ. Μπέσκος που έκανε γνωστό ότι σήμερα η Επιτροπή θα εξετάσει άρθρο προς άρθρο, τη Μεγάλη Τρίτη θα μπει στην Ολομέλεια και τη Μεγάλη Τετάρτη θα ψηφιστεί.

Κατά την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Αιγίου είπε ότι ΄΄όπως είχαν επισημάνει ο υπουργός και ο υφυπουργός με έμφαση, στόχος με αυτή την χωροταξική αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη, είναι η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς και θα αναφερθώ στην Αχαΐα που αποτελεί τον ορισμό, όλα όσα δεσμεύτηκαν δεν ισχύουν και φοβάμαι ότι θα υπάρξουν καταστροφικά αποτελέσματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το παράλληλο Πρωτοδικείο Αιγίου που αποφάσισαν, το οποίο καλύπτει μία πληθυσμιακή περιοχή 60.000 κατοίκων που το καλοκαίρι με τον τουρισμό φτάνει τους 100.000. Με αυτούς τους χειρισμούς θα έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση όπως της Αθήνας διότι προβλέπεται κεντρικό Πρωτοδικείο στην Πάτρα εκεί όπου δεν υπάρχουν καν δικαστικές αίθουσες΄΄.

Τα επιχειρήματα που παρέθεσε

Μιλώντας για τη δυναμική του Πρωτοδικείου Αιγίου, τόνισε :΄΄Το Πρωτοδικείο Αιγίου έχει επτά δικαστικές αίθουσες τη στιγμή που το Πρωτοδικείο Πατρών έχει τέσσερις. Το Πρωτοδικείο Πατρών μισθώνει κτίρια με μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό. Γίνονται δίκες σε γκαρσονιέρες και οι δικαστές δεν έχουν κάνει γραφεία, δεν έχουν χώρους για να κάνουν διασκέψεις και πηγαίνουν στα ακροατήρια. Αναγκάζονται να κάνουν προσωρινές διαταγές στους διαδρόμους. Αυτά όμως δε γίνονται στο Πρωτοδικείο Αιγίου. Μάλιστα, καλύπτει τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι ένα Πρωτοδικείο πρέπει όταν έχει πάνω από 2.200 υποθέσεις να έχει και κτιριακές υποδομές. Το Πρωτοδικείο μας αποτελεί καμάρι για όλη την περιοχή και σημείο αναφοράς. Έχει 3.023 υποθέσεις εκ των οποίων 1.800 είναι ποινικές. Αυτό το Πρωτοδικείο έχει τέσσερις ορόφους, 64 γραφεία, επτά δικαστικές αίθουσες, τρία κρατητήρια και κόστισε στον Έλληνα πολίτη μαζί με την τελευταία ανακαίνιση, πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ και τώρα θέλουν να μας κάνουν παράλληλο Πρωτοδικείο παρά το γεγονός ότι πληρούμε όλα τα κριτήρια που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα και τα οικονομοτεχνικά΄΄.

Είπε πως ΄΄είναι παραλογισμός ο κάτοικος της Αιγιάλειας να πηγαίνει στα Καλάβρυτα΄΄

Μιλώντας για τη χωροταξική αρμοδιότητα, σημείωσε: ΄΄Με έκπληξη και θλίψη διαπιστώσαμε ότι ενώ ο υπουργός και ο υφυπουργός έλεγαν για την χωροταξική αρμοδιότητα ότι το Πρωτοδικείο Αιγίου θα έχει την τοπική αρμοδιότητα σε όλο τον Δήμο Αιγιαλείας όπως είχε δεσμευτεί και στην ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων ο κύριος υφυπουργός, ξαφνικά είδαμε την περιοχή Αιγείρας και Ακράτας που υπάγονται στον Δήμο Αιγιαλείας να μεταφέρονται στα Καλάβρυτα. Κι ενώ με το Πρωτοδικείο Αιγίου η απόσταση είναι 10 λεπτά, συνδέεται με την Ολυμπία Οδό και έχει απευθείας πρόσβαση στο σύγχρονο δικαστικό μέγαρο, τους στέλνουν στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, δηλαδή σε άλλον δήμο.

Κι ενώ στο Αίγιο το κόστος ανά υπόθεση είναι 166 €, μεταφέρουν αυτές τις υποθέσεις από περιοχές που ανήκουν στον Δήμο Αιγιαλείας 15.000 κατοίκων στα Καλάβρυτα που το κόστος είναι 570 € ανά υπόθεση. Αυτός είναι ο χάρτης που θέλετε; Αυτά είναι τα οικονομοτεχνικά κριτήρια που προτάσσετε; Το χειρότερο είναι ότι ενώ υπουργός και υφυπουργός είχαν προτείνει αυτό, με αγωνία μας έλεγαν όλοι πως θα γίνει ό,τι θα αποφασίσει το Μαξίμου. Είναι αδιανόητο το Μαξίμου να παρεμβαίνει και να αποφασίζει τηρώντας παλαιοκομματικές και πελατειακές σχέσεις σε βάρος και της λογικής και της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας ενός κράτους δικαίου. Είναι παραλογισμός ο κάτοικος της Αιγιάλειας να πηγαίνει στα Καλάβρυτα΄΄.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων στον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr