background img
banner
banner

Έναρξη αντιπυρικής από την Πρωτομαγιά

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ – ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ξεκίνησε σήμερα 1η Μαΐου και οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν μεριμνήσει για το κόψιμο των χόρτων και καθαρισμό των οικοπέδων τους. Από φέτος οι διατάξεις είναι ιδιαιτέρως αυστηρές, ενώ στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών περιλαμβάνεται και η δήλωση «εκπλήρωσης καθηκόντων», παρά το γεγονός ότι το «Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών»… ζήτησε και πήρε παράταση ενός μήνα, καθώς ήταν ανέτοιμο…

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων. Επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη. Κατά συνέπεια, όλοι θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων τους από την 1η έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Κατά πόσο όμως οι Αιγιαλείς έχουν συνετιστεί και δείχνουν να έχουν αφυπνιστεί από την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. ΄΄Ανεξάρτητα από το εάν είναι υπό τον φόβο των προστίμων ή εάν είναι θέμα συνείδησης, οι πολίτες δείχνουν να έχουν συνετιστεί αρκετά και έχουν ενδιαφερθεί περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους΄΄, λέει στo Protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Νίκος Καραΐσκος. Παράλληλα, τονίζει: ΄΄Βεβαίως, όπως αναφέρεται, το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο δύσκολο καθώς φέτος έχουμε περισσότερα προβλήματα λόγω της λειψυδρίας΄΄. Ως προς το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει πως ΄΄εκτός από τους ασυνεπείς, υπάρχουν και οι ιδιοκτησίες, οικόπεδα και εγκαταλελειμμένα σπίτια ακόμη και μέσα σε αστικούς ιστούς, που δεν γνωρίζουμε σε ποιους ανήκει και είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες΄΄.

Η υποχρέωση πάντως μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, οι ιδιοκτήτες να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο, είναι δεδομένη. Επίσης, για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών. Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται 1.000 ευρώ πρόστιμο κατ’ άτομο, δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά από ό,τι φαίνεται ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης συναίνεσε στο να μπει ο δήμος να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr