background img
banner
banner

«Λειαίνουν» σχέδια, «αποσβένουν» αντιδράσεις

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥ ΦΛΟΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ

Περιορισμένες φαίνεται ότι είναι πλέον οι επιφυλάξεις δημάρχων της Αχαΐας μετά τις διευθετήσεις που έχουν επέλθει στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταφορά της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ενώ έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις των ΦοΔΣΑ σε γειτονικούς νομούς όπως η Ηλεία.

Το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση έως και την επόμενη Πέμπτη 12 του μηνός περιλαμβάνει την μετονομασία του ΦοΔΣΑ Αχαΐας σε «Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας» με έδρα τον Δήμο Πατρέων στον οποίο συγχωνεύονται οι ΦοΔΣΑ Ηλείας και Αιτ/νιας.

Στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης στο νέο φορέα ο ΦοΔΣΑ διατηρούν την αυτονομία ως προς τις σημερινές τους λειτουργίες, παραμένουν δηλαδή τα σχέδια διαχείρισης όπως έχουν περάσει από κάθε δήμο ενώ, το πιο σημαντικό, είναι ότι ο ΦοΔΣΑ Αχαΐας θα συνεχίσει να υφίσταται υπό ενιαία μορφή και να διενεργεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στου Φλόκα.

Στα ίδια πλαίσια και ο δήμος Αιγιαλείας θα παραμείνει “κύριος” του έργου κατασκευής της ΜΕΒΑ (Μονάδα Βιοαποβλήτων) στην Τέμενη στα πλαίσια του κοινού διαχειριστικού σχεδίου για την διαλογή οικιακών αποβλήτων στην πηγή, από κοινού με τα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου σε διαβούλευση, η συγχώνευση θα πρέπει να έχει γίνει μέσα σ ένα τρίμηνο από την ψήφιση του νόμου.

Τα βήματα

Σε επίπεδο Αποκεντρωμένης, έως τις 31 Οκτωβρίου, συγκροτείται επιτροπή καταγραφής περιουσιακών στοιχείων των προς συγχώνευση ΦοΔΣΑ μέσα από εκθέσεις που θα γίνουν από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές, με προθεσμία δύο μηνών.

Η έκθεση διαβιβάζεται στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης ο οποίος εκδίδει απόφαση περιέλευσης των περιουσιακών στοιχείων στον ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.

Εντός 15 ημερών τα αρμόδια όργανα διοίκησης του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας προβαίνουν στην τροποποίηση της συστατικής του πράξης σε ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας και άμεσα συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων συνδέσμων.

Ο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας.

Αρμοδιότητα του νέου ΦοΔΣΑ η συνέχιση εκτελούμενων προγραμμάτων ή έργων των τριών ΣΥΔΙΣΑ της Περιφέρειας, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Σκοπός της συγχώνευσης είναι πλέον η αποτελεσματικότητα σε επίπεδο έργων και δράσεων στη διαχείρισης καθώς και ένας καλύτερος, κεντρικός, έλεγχος των υποχρεώσεων που απορρέουν για τα μέλη – δήμους για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδος.

Οι επενδύσεις

Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας περιμένει το “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της νέας μονάδας (ΜΕΑ) στον ΧΥΤΑ Φλόκα, με την ανάδοχο εταιρεία «Μεσόγειος». Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 55,1 εκατ. ευρώ που με τα συμπληρωματικά έργα θα φτάσει τα 115 εκατ. ευρώ. Το έργο θα γίνει με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Συνοχής.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2024 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και αναδόχου εταιρείας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, που θα δέχεται ποσότητες περίπου 5.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος -προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα όσο και πράσινα απόβλητα (κλαδέματα)- τα οποία με ειδική επεξεργασία, θα μετατρέπονται σε καλής ποιότητας εγγειοβελτιωτικό προϊόν εδάφους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr