background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια «ζητά» αντιπλημμυρικά… εδώ και τώρα

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ – ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΠΝΙΞΟΥΝ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ

Ο χαμός ανθρώπων εξαιτίας των πλημμυρών στη Θεσσαλία και οι πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής, σκόρπισαν θλίψη τους Αιγιαλείς, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μία αγωνία για το κατά πόσο ένα ανάλογο ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την κεντρική Ελλάδα, θα είχε αντίστοιχα τραγικά αποτελέσματα και στην Αιγιάλεια. Βάσει των όσων μετέφεραν στο Protionline.gr τοπικοί φορείς, η επίσπευση των διαδικασιών για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων θωράκισης της Αιγιάλειας, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

Η κατάσταση των ποταμών της Αιγιάλειας, μολονότι κατά καιρούς έχουν γίνει παρεμβάσεις, γεννά τεράστια ανησυχία καθώς και επίσημα χείλη παραδέχονται πως ουσιαστικό έργο έχει να εκτελεστεί εδώ και σαράντα χρόνια! Τα ποτάμια σε συνδυασμό με τους κινδύνους κατολισθήσεων στις προσφάτως καμένες περιοχές, για τις οποίες άλλωστε υπήρξε ανησυχητικό δείγμα από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα για την περιοχή που πλέον θα πρέπει να περιμένει τα δρομολογημένα έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα προγραμματισμένα αντιπλημμυρικά της Ολυμπίας Οδού, τις παρεμβάσεις του Δασαρχείου στις πυρόπληκτες περιοχές και βέβαια τα νέα μεγάλα έργα που πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα άμεσα.

Β. Χριστόπουλος: «Γίνονται έργα και παρεμβάσεις ωστόσο χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών΄΄

Για τα έργα που εκτελούνται, τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Αιγιάλεια σε μεγάλες βροχοπτώσεις και τα σημεία που «πονάει» ρωτήθηκε από τo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, επισημαίνοντας: ΄΄Έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια έργα όπως η νέα γέφυρα στη Ροδιά, ο αγωγός παραλαβής όμβριων υδάτων στον Βουραϊκό ωστόσο εκκρεμούν κι άλλα έργα. Γνωρίζουμε από το προηγούμενο διάστημα σε συσκέψεις με την εταιρεία που ασχολείται με την εκπόνηση μελετών έργων τέτοιους είδους, ότι βρίσκεται στη φάση αναμονής αδειοδοτήσεων περιβαλλοντικών όρων. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες΄΄ .

Σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση της Δ.Ε. Διακοπτού, ο κ. Χριστόπουλος είπε πως ΄΄αυτό που έδειξε η βροχή των προηγούμενων ημερών είναι ότι αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις θα έχουμε αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θεωρείται βέβαιο ότι τα σημεία αυτά και ίσως κι άλλα, θα δημιουργήσουν προβλήματα τα οποία πρέπει να περιμένουμε. Τα έχουμε επισημάνει σε Περιφέρεια και Δασαρχείο και περιμένουμε. Ζητούμε επίσπευση των διαδικασιών όσο αυτό είναι εφικτό, τουλάχιστον από το Δασαρχείο την τοποθέτηση κορμοδεμάτων ώστε να συγκρατηθεί το έδαφος και να μην έχουμε κατολισθήσεις΄΄.

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στο προγραμματισμένο από την Περιφέρεια έργο στους ποταμούς το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα ενώ για τον ποταμό Σελινούντα είπε πως η Περιφέρεια θα εκτελέσει έργο με σαραζανέτ σε κάποια σημεία που χρειάζονται ενίσχυση. Επίσης είπε πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα με έργα της Περιφέρειας ενισχύθηκε η γέφυρα στον Βουραϊκό ποταμό στην Π.Ε.Ο. ενώ βάσει την ενημέρωσης που έχει από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μπονάνο, επίκεινται κι άλλες παρεμβάσεις.

Οι «υποχρεώσεις» της Ολυμπίας στην περιοχή

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά της Ολυμπίας Οδού είπε πως έχουν εγκριθεί συμπληρωματικά, πλην όμως επείγουν μεγάλα έργα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πλημμυρών όπως για παράδειγμα στο ύψος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και στην περιοχή Μπούφου Λαγκάδα.

Υπενθυμίζεται πως στα νέα αντιπλημμυρικά στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Πατρών, συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και 28 νέα αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν στα ανάντη και κατάντη του αυτοκινητοδρόμου στους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας. Στην Αχαΐα θα κατανεμηθούν 14,2 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις που θα γίνουν, εκτός των ορίων μάλιστα του Έργου Παραχώρησης και σε αυτά περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά στις περιοχές από:– Λαμπινού έως Παναγοπούλα του Δήμου Αιγιαλείας και συνεχόμενα,– από Κάτω Ροδινή έως και την Πάτρα, με έμφαση στις περιοχές από Αραχωβίτια έως και Α. Βασίλειο. Τα έργα έχουν κριθεί ως απόλυτα αναγκαία καθώς θα μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα για την παροχέτευση των όμβριων υδάτων που καταλήγουν στα ανάντη του δρόμου ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα και ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά και να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα στους οικισμούς στα κατάντη, μέσα μάλιστα και στα εργοτάξια του τρένου.

Ανδ. Παπαγεωργίου: ΄΄Μέσα στον Σελινούντα υπάρχει «δάσος»΄΄

Έντονα προβληματισμένος παρουσιάστηκε στo Protionline.gr  ο πρόεδρος της Κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον ομώνυμο ποταμό αλλά και της ανταπόκρισης που τυγχάνουν τα αιτήματά που κάθε χρόνο εκφράζουν τόσο ο ίδιος όσο και οι πρόεδροι των υπόλοιπων παρόχθιων κοινοτήτων του Σελινούντα.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ΄΄η κατάσταση στον Σελινούντα είναι πολύ ανησυχητική και δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί το ποτάμι σε περίπτωση που έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως στη Θεσσαλία. Μέσα στον ποταμό σε πολλά σημεία του υπάρχει κανονικό «δάσος» αφού έχει να γίνει ουσιαστικό έργο καθαρισμού, σαράντα χρόνια. Εάν γίνει μία τέτοια θεομηνία είναι πιθανό να «πνιγεί» όλος ο κάμπος και τα νερά να φτάσουν στα Σταφιδάλωνα κι αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Σε περίπτωση μεγάλης και παρατεταμένης νεροποντής, με μαθηματική ακρίβεια το ποτάμι θα «πνίξει» Τέμενη Βαλιμιτίκα, Διγελιώτικα ως και Σταφιδάλωνα΄΄.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι μεταξύ των τριών γεφυρών, δηλαδή της εθνικής οδού, της παλαιάς γέφυρας καθώς και στον αναβαθμό που έχει σπάσει στους Μύλους Αγγελόπουλου. ΄΄Ο αναβαθμός έχει σπάσει από το 2021 και δεν έχει γίνει τίποτα. Κάθε χρόνο, από το 2017 ως σήμερα, οι πρόεδροι των χωριών που βρίσκονται παρόχθια του Σελινούντα ποταμού, στέλνουμε έγγραφα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί και ζητώντας την εκτέλεση έργων, όμως δεν έχουμε λάβει την παραμικρή απάντηση. Μας έχουν ενημερώσει ότι η Περιφέρεια προετοιμάζει ένα έργο που θα εκτελεστεί άμεσα όμως το καλύτερο θα ήταν να μας επισκεφθούν οι αρμόδιοι αιρετοί και υπηρεσιακοί, να τους δείξουμε εμείς τις ανάγκες της περιοχής΄΄, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Σελινούντα, κάνοντας παράλληλα γνωστό τον προβληματισμό των κατοίκων αλλά και των επαγγελματιών που λειτουργούν επιχειρήσεις παρόχθια του Σελινούντα, ιδίως μετά τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr