background img
banner
banner

Διαβεβαιώσεις στο Γ. Μπέσκο από την Περιφέρεια μετά την παρέμβασή για τον χείμαρρο «Κατουρλά»

Aίτηση – αναφορά προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος με κοινοποίηση στις εισαγγελικές αρχές και το γραφείο του Πρωθυπουργού, κατέθεσε ο δικηγόρος και πολιτευτής Αχαΐας Γιώργος Μπέσκος, αναφορικά με τον χείμαρρο «Κατουρλά» που και στο παρελθόν είχε προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην περιοχή του Ριζομύλου.

Ειδικότερα, ο κ. Μπέσκος ανέφερε: ΄΄Όπως με ενημέρωσαν κάτοικοι της Κερύνειας Αιγιαλείας αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να γίνει καθαρισμός του ρέματος “Κατουρλά” εδώ και χρόνια εντούτοις καμία ανταπόκριση δεν είχαν. Το συγκεκριμένο ρέμα είναι άνωθεν του τοπικού διαμερίσματος Νέας Κερύνειας Αιγιαλείας και έχει ιδιαίτερη σημασία ο καθαρισμός του στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής πρόληψης και προστασίας αφού διοχετεύεται τεράστιος όγκος όμβριων υδάτων σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης , όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος της κοινότητας πριν 4 χρόνια, είπε ότι σε 6 μέρες θα δώσει εντολή να το καθαρίσουν και πέρασαν από το χρονικό σημείο αυτό, όχι 6 μέρες αλλά 4 χρόνια χωρίς ανταπόκριση και καμία ενέργεια από περιφέρεια για καθαρισμό του ρέματος. Ανάλογες οχλήσεις εγγράφως όπως με ενημέρωσαν έκαναν και οι προηγούμενοι πρόεδροι και σύμβουλοι κοινότητας χωρίς καμία ανταπόκριση από περιφέρεια. Ο μη καθαρισμός εδώ και χρόνια είναι επικίνδυνος σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων για τις τοπικές κοινότητες Νέας Κερύνειας, Νικολεΐκων ,Ελίκης περιοχές Ριζομύλου , Τσαγρή δήμου Αιγιαλείας.

Όπως επίσης ενημερώθηκα και από προέδρους τοπικών κοινοτήτων της περιοχής μας ο ποταμός Σελινούντας σε αρκετά σημεία έχει να καθαριστεί πάνω από 10 έτη.
Εν όψει των ανωτέρω και προς αποφυγή κινδύνου για τον πληθυσμό και τις περιουσίες τους αιτούμαι άμεσα όπως προβείτε, ως οφείλετε εδώ και χρόνια και δεν το πράξατε σε καθαρισμό των ανωτέρω περιοχών.

Η Εισαγγελία που κοινοποιείται η παρούσα ,αιτούμαι ,όπως διερευνήσει για ποιό λόγο δεν έγιναν οι οφειλόμενες ενέργειες για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση προς αποτροπή και πρόληψη κινδύνου για το κοινωνικό σύνολο από πλημμυρικά φαινόμενα ,όπως περιγράφονται στην παρούσα και αν έχουν γίνει οι οφειλόμενες ενέργειες στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου δράσης για πρόληψη αντιπλημμυρικών φαινομένων που αφορούν το νομο Αχαΐας ,όπως εμφανίζονται στο χάρτη κινδύνου πλημμύρας που σας κοινοποιώ και έχει εκπονήσει η ειδική γραμματεία υδάτων. Οι περιοχές αυτές είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος η οποία οφείλει βάσει του ΕΚ του σχεδίου ΔΑΡΔΑΝΟΣ και λοιπών διατάξεων να εκτελεί έργα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα. Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας για πρόληψη και αποτροπή κινδύνου για το κοινωνικό σύνολο για τους λόγους που εκθέτω στην παρούσα και χρήζουν κατεπείγουσας έρευνας και ενεργειών΄΄.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ωστόσο ο κ. Μπέσκος έκανε γνωστό πως μετά την αναφορά του για το ζήτημα καθαρισμού των ποταμών και ρεμάτων της περιοχής ενημερώθηκε από την Περιφέρεια ότι θα μεταβεί άμεσα στην περιοχή “Κατουρλά “ και στον ποταμό Σελινούντα στο ύψος περιοχής κοινότητας Μελισσίων, επιτροπή αστυνόμευσης χειμάρρων και έλεγχου για να προχωρήσουν σε διαδικασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης καθώς και σε χείμαρρους όλης της Αχαΐας που υπάρχει κίνδυνος. ΄΄Με λυπεί το γεγονός ότι επιλαμβάνονται μετά από καταγγελίες μου για τα εν λόγω θέματα και υπό το φόβο της απόδοσης ποινικών ευθυνών. Χαίρομαι που οι παρεμβάσεις μου έστω και την ύστατη στιγμή κινούν διαδικασίες που είναι αυτονόητες για την ασφάλεια των πολιτών μας΄΄, αναφέρει ο κ. Μπέσκος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr