background img
banner
banner

Ο δήμος στο… πλευρό ενδεών και ανήμπορων πολιτών

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Το πολυεπίπεδο έργο της προς μία κοινωνία της οποίας οι ανάγκες βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, συνεχίζει με αμείωτη ένταση, το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας. Οι παροχές έχουν να κάνουν είτε με οικονομική ενίσχυση που αποφασίζεται από τον δήμο, είτε με τρόφιμα και απαραίτητα είδη, είτε με φάρμακα και υλική συνδρομή και το Τμήμα αποτελεί «στήριγμα» για μεγάλο αριθμό πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και θέματα υγείας.

Η δραστηριότητα του Ιανουαρίου

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μηνιαία έκθεση πεπραγμένων του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας. Τον Ιανουάριο του 2024 το Κέντρο Κοινότητας υποδέχθηκε 289 άτομα μεταξύ των οποίων 37 νέοι ωφελούμενοι και 252 ωφελούμενοι με προηγούμενη εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα και εξυπηρέτηση 315 συνολικά εισερχομένων για 427 αιτήματα.

Έγινε διεκπεραίωση ζητημάτων που σχετίζονται με το ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας κι άλλα επιδόματα. Ενημέρωσή τους για παροχές, παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες ή και στους αρμόδιους υπαλλήλους του τμήματος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής. Επίσης, η κινητή μονάδα του Κέντρου Κοινότητας για τον μήνα Ιανουάριο 2024 πραγματοποίησε 11 επισκέψεις που αφορούσαν εξακρίβωση συνθηκών διαβίωσης πολιτών με απώτερο στόχο την ολιστική τους υποστήριξη.

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ωφελούμενων και των αιτημάτων τους για το μήνα Ιανουάριο 2024 συνοψίζονται ως εξής: 152 άνδρες, 137 γυναίκες, σύνολο 289 άτομα. Οι ηλικιακές ομάδες έχουν ως εξής: Από 18 έως 24 ετών 18 άτομα, από 25 έως 54 ετών 158 άτομα, από 55 έως 64 ετών 65 και από 65 και άνω 48 άτομα. Τα άτομα ευπαθούς κοινωνικής ομάδας που εξυπηρετήθηκαν ήταν: 40 άτομα με αναπηρία, 246 φτωχοί/ απειλούμενοι από φτώχεια, 32 άστεγοι, 41 μετανάστες, 39 άτομα από μονογονεϊκή οικογένεια, 20 άτομα με ψυχική νόσο και 45 με χρονία νόσο, 4 με χρήση ουσιών, 37 ηλικιωμένοι, 3 μακροχρόνια άνεργοι έως 25 ετών, 33 μακροχρόνια άνεργοι 25 με 30 ετών, 33 μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών, 6 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, 32 νοικοκυριά με μέλη με αναπηρία και 10 ομογενείς παλλινοστούντες.

Τα αιτήματα αφορούσαν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) 145, άλλα επιδόματα και κοινωνικές παροχές 2, ταμείο επισιτιστικής βοήθειας απόρων ΤΕΒΑ 112, εργασιακή συμβουλευτική 1, εξακρίβωση συνθηκών διαβίωσης 12, επιδότηση ενοικίου 67, επίδομα στεγαστικής συνδρομής 1, ΚΕΑ ανασφάλιστων υπερήλικων 18, προνοιακό επίδομα αναπηρίας 68, υποστήριξη σε είδος 1, σύνολο 427 αιτήματα. Υπήρξε ακόμη συνεργασία με υπηρεσίες και δομές. Πραγματοποιήθηκαν 63 επικοινωνίες με πολίτες με σκοπό την ενημέρωση τους για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας ΕΕΕ, επίδομα στέγασης κ.ά. και 21 επικοινωνείς με φορείς και υπηρεσίες για την διεκπεραίωση υπόθεσης που αφορά εισαγωγή σε ίδρυμα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και άλλων υποθέσεων άλλων πολιτών. Υπήρξε ακόμη παροχή υπηρεσιών βελτίωσης βιοτικού επιπέδου και κοινωνικής ένταξης.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου

Η δράση του Φεβρουαρίου 2024 περιλαμβάνει υποδοχή 250 ατόμων εκ των οποίων 40 νέοι ωφελούμενοι και 210 ωφελούμενοι με προηγούμενη εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα και εξυπηρέτηση 275 συνολικών εισερχομένων και 346 αιτημάτων.

Η κεντρική μονάδα του Κέντρου Κοινότητας για το μήνα Φεβρουάριο πραγματοποίησε 16 επισκέψεις για την εξακρίβωση συνθηκών διαβίωσης πολιτών με απώτερο στόχο την ολιστική τους υποστήριξη. Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα υποστήριξης, οι ωφελούμενοι τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν 128 άντρες και 122 Γυναίκες, σύνολο 250 άτομα. Οι ηλικιακές ομάδες είχαν ως εξής: από 18 έως 24 ετών 20 άτομα, από 25 έως 54 121, από 55 έως 64 57 άτομα, από 65 και άνω 52 άτομα. Από αυτά, άτομα με αναπηρία 56, φτωχοί/ απειλούμενοι από φτώχεια 190, άστεγοι 27, μετανάστες 31, Ρομά 38, μονογονεϊκή οικογένεια 21, Ψυχική νόσος 17, χρονία νόσος 65, χρήση ουσιών 1, απεξαρτημένοι 1, ηλικιωμένοι 39, μακροχρόνια άνεργοι έως 25 ετών 5μ μακροχρόνια άνεργοι 25 έως 50 ετών 24, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών 22, ψυχοκοινωνικά προβλήματα 5, νοικοκυριά με μέλος με αναπηρία 26, ομογενείς παλλινοστούντες 7. Τα αιτήματα: Για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρώην ΚΕΑ 102, αλλά επιδόματα και κοινωνικές παροχές 3, ταμείο επισιτιστικής βοήθειας απόρων ΤΕΒΑ 80, καταγραφή αστεγίας 8, εξακρίβωση συνθηκών διαβίωσης 11, επιδότηση ενοικίου 46, ΚΕΑ ανασφάλιστων υπερήλικων 17, προνοιακό επίδομα αναπηρίας 78, υποστήριξη σε είδος 1, σύνολο 346.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με υπηρεσίες και δομές, πραγματοποιήθηκαν 63 επικοινωνίες με πολίτες με σκοπό την ενημέρωσή τους για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, επίδομα στέγασης κι άλλα και 30 επικοινωνίες με φορείς και υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση υπόθεσης που αφορά εισαγωγή σε ίδρυμα δικαστικά κι άλλες υποθέσεις.

Αιτήσεις και επιδόματα του Μαρτίου

Για τον μήνα Μάρτιο, η αποτύπωση στοιχείων που αφορούσε τον αριθμό των εισερχομένων και ωφελούμενων περιλαμβάνει τα εξής: Ωφελούμενοι παλιοί και νέοι εγγεγραμμένοι στο Κέντρο Κοινότητας που εξυπηρετήθηκαν ήταν 112 άντρες και 88 γυναίκες, σύνολο 200 άτομα. Σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υπήρξαν 50 νέες αιτήσεις και 26 ενημερώσεις. Για το επίδομα υπερήλικων ανασφάλιστων ΟΠΕΚΑ 11 ενημερώσεις, 24 αιτήσεις για επίδομα ενοικίου, 18 ενημερώσεις, 19 αιτήσεις για αναπηρικά προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ και 24 ενημερώσεις, Υπήρξαν ακόμη 46 αιτήσεις για ΤΕΒΑ και 18 ενημερώσεις για ΤΕΒΑ. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι 26 άτομα επωφελήθηκαν σε τρόφιμα από την Go Together τον μήνα Μάρτιο και 16 από το Τμήμα. Επίσης, κατά τον μήνα Μάρτιο ελήφθησαν 8 αποφάσεις για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.

Σημαντική βοήθεια και το Πάσχα

Σημαντικό ήταν ακόμη αυτό που κατάφερε η υπηρεσία και έχει να κάνει με τον ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη σε δύο άτομα 35 και 45 ετών από το Αίγιο, με νοητική στέρηση. Όπως εξηγεί στo Protionline.gr ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Δημήτρης Καΐτσας, ΄΄καταφέραμε, τα άτομα αυτά να εισαχθούν σε ίδρυμα στο Διακοπτό σε συνεννόηση και με την Εισαγγελία. Επρόκειτο για άτομα που διαβιούσαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και πλέον έχουν προσαρμοστεί πλήρως στη νέα τους ζωή΄΄. Επιπλέον, δίνεται οικονομική βοήθεια σε 9 ψυχιατρικά βαριά περιστατικά.

Το Πάσχα θα δοθούν τρόφιμα σε 100 άτομα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο δήμος ενεγράφη στην Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας και βέβαια λειτουργεί με το Go Together που είναι μία συνεργασία η οποία δεν περιορίζεται σε συμβουλευτικό πλαίσιο αλλά προσφέρει υλική συνδρομή σε κρεβάτια, ρούχα, έπιπλα ενώ έγινε και δημιουργία μπάνιου σε σπίτι δημιουργία μπάνιου. ΄΄Τέτοιου είδους συνεργασίες μας δίνουν τη δυνατότητα για πολλά πράγματα΄΄, είχε αναφέρει κατά την υπογραφή του συμφωνητικού, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αγγελόπουλος.

Τέλος, η Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας ενέκρινε οικονομική ενίσχυση εννέα δημοτών στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσής τους καθώς και τα έκτακτα έξοδα που έχουν προκύψει από προβλήματα υγείας, ανεργία καθώς και χρέη. Το συνολικό ποσό είναι 9.900€.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr