background img
banner
banner

Η αφρικανική σκόνη επηρεάζει ανθρώπινο οργανισμό και καλλιέργειες – Τί συμβαίνει στην Αιγιάλεια

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΝ Η ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Σ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έζησε τις προηγούμενες ημέρες η Αιγιάλεια, εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που κάλυψε τα πάντα, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα και όπως φαίνεται, και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Την ίδια στιγμή, διόλου… αθώα είναι η σκόνη και για τις καλλιέργειες της περιοχής, με τον κίνδυνο να έχει διαδραματίσει αρνητικό ρόλο, να είναι υπαρκτός.

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη. Αυτή τη φορά όμως, φαίνεται πως το φαινόμενο ήταν και παρατεταμένο και πολύ έντονο.

Επιβαρύνει το αναπνευστικό και ρινικό σύστημα

΄΄Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr η ιατρός παθολόγος και δημοτική σύμβουλος Αιγιαλείας Διαμάντω Βασιλακοπούλου- Καρτσωνάκη, η οπόια τόνισε πως ΄΄τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα ιατρεία΄΄. Ως προς το ποια είναι τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι η σκόνη επηρεάζει την υγεία, η κ. Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, ανέφερε: ΄΄Τις περισσότερες φορές σχετίζονται με αναπνευστικό γι’ αυτό υπήρξαν περιστατικά με δύσπνοια ενώ προκαλεί και αλλεργική ρινίτιδα. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος΄΄. Ως προς το πώς αντιμετωπίζονται, είπε πως σε τέτοιες περιπτώσεις που είναι αντιμετωπίσιμες, ο ασθενής λαμβάνει εισπνοές, ρινικά σπρέι και αντιαλλεργικά φάρμακα.

΄΄Καλό είναι σε τέτοιες ημέρες τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις να μην κυκλοφορούν και να κλείνουν πόρτες και παράθυρα ώστε να μένουν μακριά από τη σκόνη΄΄, σημείωσε.

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχουν αυξημένα περιστατικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του φαινομένου, η ιατρός παρατήρησε πως γενικότερα αυτή την άνοιξη υπάρχει μία επιβάρυνση του πληθυσμού καθώς έχουν καταγραφεί και πολλές λοιμώξεις μαζί με τα προαναφερθέντα συμπτώματα, γι’ αυτό, όπως είπε, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οφείλονται αποκλειστικά στην αφρικανική σκόνη ή αν πρόκειται για ιώσεις.

Παρατήρησε τέλος πως διανύουμε την περίοδο όξυνσης των αλλεργιών αναφέροντας και πολλά περιστατικά με δερματικά εξανθήματα που μπορεί να οφείλονται και στη γύρη των φυτών που μεταφέρεται από τον αέρα.

Η σκόνη επηρεάζει την επικονίαση των φυτών

Εν τω μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τη σχέση τους με την καρποφορία των δέντρων. Ειδικότερα, οι υψηλότερες, για την εποχή, θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι θερμές μάζες αέρα την περίοδο της άνοιξης, η εισβολή της αφρικανικής σκόνης το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, περίοδο που πολλά δένδρα βρίσκονται στην εποχή της ανθοφορίας, είναι φαινόμενα που αποδεικνύουν την προβληματική σχέση περιβαλλοντικών συνθηκών και καρποφορίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αφρικανική σκόνη, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες, ωστόσο από παρατηρήσεις θεωρείται δεδομένο ότι επηρεάζει την επικονίαση των φυτών.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών και παραγωγός Θανάσης Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας στo Protionline.gr: ΄΄Η σκόνη αυτή την περίοδο είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να έρθει για την ανθοφορία των φυτών, και της ελιάς και των εσπεριδοειδών. Η σκόνη όταν επικαλείται πάνω στο άνθος δεν αφήνει τη γύρη να το γονιμοποιήσει και ενώ έχουμε ανθοφορία μπορεί να έχουμε μειωμένη καρπόδεση. Δεν μπορούμε τώρα να πούμε αν έκανε κακό ή όχι η αφρικανική σκόνη που σκέπασε τις καλλιέργειες σε μεγάλο βαθμό στην Αιγιάλεια, εκτιμώ όμως ότι θα επηρεάσει αρνητικά΄΄.

Αρνητικά επηρεάζει και η μεγάλη απόκλιση θερμοκρασιών

Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε και στις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος: ΄΄Αυτή η αλλοπρόσαλλη θερμοκρασία, δηλαδή την ημέρα να υπάρχουν 25 και 27 βαθμοί Κελσίου και την νύκτα 8 και 9 βαθμοί, δηλαδή να υπάρχει διαφορά 15-20 βαθμών μέσα σε λίγες ώρες, είναι βέβαιο ότι κάνει κακό. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε να το δούμε γιατί είναι σε εξέλιξη και η ανθοφορία και το φαινόμενο αυτό της σκόνης. Ευτυχώς το φαινόμενο με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (το θερμόμετρο έφτασε να δείχνει και 30 βαθμούς Κελσίου) δεν διήρκεσε πολύ, παρά μόνο δύο ημέρες. Ειδικά στην ελιά και τη λεμονιά οι ιδανικές θερμοκρασίες για την εποχή, είναι από 22 έως 25 °C και κυρίως να μην επικρατεί αυτή η σκόνη που επικάθεται πάνω στα φυτά και δεν αφήνει τη γύρη να κάνει σωστά τη δουλειά της΄΄.

Τέλος, στο ερώτημα εάν το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης υπήρχε τα παλιότερα χρόνια, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε πως μπορεί να υπήρχε αλλά όχι τόσο συχνά όπως τώρα, θεωρώντας πως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ολοένα και με περισσότερα σημάδια εμφανίζεται και στην περιοχή μας.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr