background img
banner
banner

Χρέος τιμής σε έναν Άνθρωπο και Πατριώτη!

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ»

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δημαρχείο Παπάγου -Χολαργού, η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για την επίσημη παρουσίαση του λευκώματος «Μουσείον Ιάκωβος Τσούνης». Ενός Μουσείου με εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο που έρχεται να ενισχύσει και να συνεχίσει συμβολή και προσφορά του Ιάκωβου Τσούνη στο Έθνο,ς με αντικείμενα τα οποία αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο και την ανθρώπινη δημιουργικότητα μιας σπουδαίας ελληνικής ψυχής.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Νέας Σμύρνης Συμεών και Βρεσθένης Θεόκλητος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, οι δήμαρχοι Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουρά, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου και πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων και 50 Αιγιαλείς (κληρικοί και λαϊκοί) οι οποίοι μετέβησαν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολη.

«Παράδειγμα προς μίμηση για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές»

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, ο οποίος, πριν καλέσει στο βήμα τούς επίσημους προσκεκλημένους, τόνισε πως η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας λέει «ναι» στον Πολιτισμό, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας αντικείμενα, τα οποία φανερώνουν και πιστοποιούν την αξία του. Ο π. Χρήστος εξήγησε πως ΄΄ο κ. Τσούνης, έχοντας άμεση σχέση με την Εκκλησία, αποφάσισε να εμπιστευθεί όλον τον πολύτιμο πλούτο των προσωπικών του αντικειμένων στο Μουσείο που φέρει το όνομά του στο Αίγιο, σε ένδειξη εκτίμησης στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου αλλά και οφειλής τιμής και ευγνωμοσύνης στη βαριά ιστορία την οποία η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας διαχρονικά εκφράζει΄΄. Με την ευχή να υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχες προσωπικότητες ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που αναφέρθηκε στους χρόνιους δεσμούς φιλίας που διατηρεί με τον κ. Τσούνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως παράδειγμα προς μίμηση για τις σημερινές αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Κλείνοντας συνεχάρη αλλά και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο για τη ληφθείσα πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο Λεύκωμα, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί πρόσκληση για μαθητεία στις αξίες, το ήθος και τα ιδανικά.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των δημάρχων Παπάγου – Χολαργού και Αιγιαλείας. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» δεν έχει πλέον όρια, καθώς τα κειμήλιά του έχουν ανεκτίμητη θρησκευτική, εθνική αλλά και ιστορική αξία. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Λευκώματος από την θεολόγο Χρύσα Δημητρίου, υποψήφια Διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., η οποία επιμελήθηκε της συγγραφής και εκδόσεώς του.

Ιάκωβος Τσούνης: «Έκανα το επιβεβλημένο καθήκον μου προς την Πατρίδα!»

Μετέπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Τσούνης, ο οποίος, με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον έσχατο αλλά και ελάχιστο των ανθρώπων, ερμηνεύοντας τα δημιουργήματά του ως το καλώς εννοούμενο επιβεβλημένο καθήκον του προς την Πατρίδα. «Ό,τι κι αν έκανα το έκανα από την επιθυμία μου να είμαι πάντα εθνικά και κοινωνικά χρήσιμος, έχοντας ως στόχο τη γνώση και τον παραδειγματισμό των νεώτερων ανθρώπων. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλησα να αποτελέσουν αντικείμενα μιας προσωπικής συλλογής ἠ να εξυπηρετήσουν κάποια μορφή κοινωνικής προβολής. Θέλω επίσης να γνωρίζετε πως δεν είμαι απολύτως τίποτα απ’ όλα αυτά που ανέφεραν οι προλαλήσαντες. Είμαι ένα ασήμαντο ανθρωπάκι. Ένα μόνο επιθυμώ: Να είμαι χρήσιμος και ουχί ευχάριστος και αρεστός. Και θα ευχαριστώ για πάντα την Πατρίδα μου που μου έδωσε την ευκαιρία να ονομάζομαι Έλληνας!», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσούνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία του Λευκώματος ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν υπέροχο άνθρωπο. «Δεν μπορώ να γνωρίζω κάθε πόσα χρόνια περνούν από τη ζωή τέτοιοι άνθρωποι! Είχα την ευκαιρία να ονομάσω τον κ. Τσούνη άνθρωπο με κεφαλαία γράμματα! Είμαστε ευγνώμονες προς τον κ. Τσούνη για αυτό τον «θησαυρό» που του έδωσε ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωής του και τον οποίο εμπιστεύθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ευγνωμονώ δε τον Θεό διότι με τη σημερινή εκδήλωση τού δώσαμε ένα… χάδι αγάπης και ευγνωμοσύνης. Όλοι όσοι έχουν τη τύχη να τον γνωρίζουν από κοντά, διαπιστώνουν ότι αυτό που αποκομίζουν, είτε διαβάζοντας τη ζωή του είτε μιλώντας μαζί του, είναι ένα μάθημα, ένα παράδειγμα βίου, μια έμπνευση επιθυμίας και ζήλου να τον μιμηθούν».

Αναμφισβήτητα, η παρουσίαση του Λευκώματος «Μουσείον Ιάκωβος Τσούνης» δεν ήταν μια απλή εκδήλωση επιδείξεως μουσειακών εκθεμάτων, αλλά αποτέλεσε (και θα αποτελεί) πρόσκληση για μαθητεία στις αξίες, τα ιδανικά, τον ανθρωπισμό, την ανδρεία, την εργατικότητα, τη δράση, τη δημιουργία, την αξιοπρέπεια, την εθνική συνείδηση, την κοινωνική προσφορά και όλα τα ωραία, υψηλά και ευγενή που αντιπροσωπεύουν τον κάτοχό τους!


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr