background img
banner
banner

Η πλούσια προσφορά του Ιάκωβου Τσούνη

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ, ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.τ.Δ.

«Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο κοινωνικός ρόλος ενός φορέα από την εθνική προσπάθεια. Σε δύσκολους καιρούς, όπως η Κατοχή ή και η σημερινή οικονομική αλλά και ηθική κρίση, οι εθνικοί αγώνες τείνουν να ταυτιστούν με τους κοινωνικούς. Η Εκκλησία και ειδικότερα η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι περήφανη για τη μεγάλη συμβολή της στους εθνικούς αγώνες, όπως περήφανη είναι εδώ και επτά χρόνια με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», ενός Μουσείου με εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο που έρχεται να ενισχύσει και να συνεχίσει αυτή τη συμβολή και προσφορά στο Έθνος με αντικείμενα τα οποία αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο και τη δημιουργικότητα μιας σπουδαίας ελληνικής ψυχής. Του κ. Ιακώβου Τσούνη, το όνομα του οποίου είναι ταυτόσημο διεθνώς με τις έννοιες «εντιμότητα», «εργατικότητα» και «προσφορά»΄΄. Τα παραπάνω ανέφερε η Ιερά Μητρόπολη σε δελτίο Τύπου με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσούνη, που είχε πέρα από εθιμοτυπικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 το «στολίδι» αυτό του Αιγίου (στεγάζεται στην οδό Πολυχρονιάδου 8) άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε δεκάδες Αιγιαλείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως, με αφορμή την επίσκεψη του ιδρυτή του, Ιακώβου Τσούνη, αλλά και του εκλεκτού προσκεκλημένου του, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, πρώην Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά το πέρας της ξενάγησης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συλλογή των σπάνιων αυτών εκθεμάτων του Μουσείου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Τσούνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα σπουδαίο κεφάλαιο του Έθνους μας. Παράλληλα, ο κ. Στεφανής ευχήθηκε να υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχες προσωπικότητες με αυτή του κ. Τσούνη, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις σημερινές αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Ήθελα να είμαι πρώτα εθνικά και κοινωνικά χρήσιμος

Στον λόγο που έλαβε τότε ο κ. Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος, με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον έσχατο αλλά και ελάχιστο των ανθρώπων, ερμηνεύοντας τα δημιουργήματά του ως το καλώς εννοούμενο επιβεβλημένο καθήκον του προς την Πατρίδα. «Ό,τι κι αν έκανα το έκανα από την επιθυμία μου να είμαι πάντα εθνικά και κοινωνικά χρήσιμος, έχοντας ως στόχο τη γνώση και τον παραδειγματισμό των νεώτερων ανθρώπων. Όλα αυτά τα αποκτήματα της ζωής μου, που συγκροτούν εδώ και μια επταετία ένα ολόκληρο Μουσείο, θέλω να αποτελέσουν εύγλωττα διδάγματα για τους σύγχρονους προοδευτικούς ανθρώπους, για την αυριανή ελληνική κοινωνία. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλησα να αποτελέσουν αντικείμενα μιας προσωπικής συλλογής ή να εξυπηρετήσουν κάποια μορφή κοινωνικής προβολής. Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της εάν εμείς οι Έλληνες διακατεχόμεθα από αγάπη και ομοψυχία! Τέλος, σας διαβεβαιώνω πως θα ευχαριστώ για πάντα την Πατρίδα μου, διότι μου έδωσε την ευκαιρία να ονομάζομαι Έλληνας!», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσούνης.

Παράσημο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο 97χρονος εφοπλιστής το 13Ο τέκνο μιας πολύτεκνης οικογένειας και απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λόντων και Πετμεζαίων, με τις δωρεές ύψους 23 εκ. στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα παρασημοφορηθεί με το ανώτατο παράσημο, τον Μεγάλο Σταυρό του Τάγματος της Τιμής στις 16 Φεβρουαρίου. Θα τιμηθεί ως εθνικός ευεργέτης και ως βετεράνος πολεμιστής, κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου πλαστογράφησε την ταυτότητά του σε ηλικία 16 ετών, ώστε να εμφανίζεται μεγαλύτερος, για να σπεύσει στο αλβανικό μέτωπο.

«Η τελευταία επιθυμία μου, είναι να φύγω ξυπόλητος από τη ζωήν, πεινώντας, όπως ξεκίνησα στην αρχήν…» σημειώνει συγκινητικά ο κύριος Τσούνης, που υπογράφει ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821» σε επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ.

Το παράσημο θα απονείμει η Π.τ.Δ. Κατερίνα Σακελλαροπουλου, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να του έχει απονείμει ξίφος υποστράτηγου επί τιμή. Ωστόσο πέραν των χρημάτων η φιλανθρωπική δράση του κ. Ιάκωβου Τσούνη είναι μεγάλη, καθώς πέραν των 23 εκ. ευρώ δώρισε επίσης:

Εξήντα αποβατικά σκάφη στην Ζ’ ΜΑΚ.

Πλήρης ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής στο 401 ΓΣΝΑ.

Αγορά ανταλλακτικών γιά τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου.

Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης.

Ανέγειρε ορθόδοξους ναούς ανά την επικράτεια και πέραν αυτής (Ιαπωνία)

Μουσείο στη γενέτειρά του, το Αίγιο, στο οποίο φυλάσσονται μεταξύ άλλων και κειμήλια των Λιοντών, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα.

Άγνωστη είναι, τέλος, η έκταση του κοινωνικού έργου του κυρίου Τσούνη, ο οποίος ευρίσκεται μια ζωή δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο.

Επεδώθη ξίφος , παράσημο και ο τίτλος Υποστρατήγου επί τιμή ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης της πατρίδας .

ΑΞΙΟΣ. Τα γνήσια των Ελλήνων τέκνα υποκλίνονται στο μεγαλείο σου κ. Ιάκωβε…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr