background img
banner
banner

Ξεκινά ενδελεχής αντισεισμικός έλεγχος

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΟΑΣΠ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Στην αφετηρία μπαίνει μέσα στο καλοκαίρι το πρόγραμμα που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο ΟΑΣΠ σε όλη την Ελλάδα σε 40.000 συνολικά δημόσια κτίρια τα οποία έχουν δηλωθεί μέσα στην πλατφόρμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην οποία έκανε και τις δικές του καταχωρήσεις πρόσφατα ο Δήμος Αιγιαλείας.

Η αφετηρία του προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ευρύτερη περιοχή σε Αχαΐα-Ηλεία και το Ιόνιο αφορά την επίσκεψη κλιμακίου του ΟΑΣΠ στην Πάτρα για την έναρξη των σεμιναρίων για μηχανικούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα ενταχθούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο και θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους.

Για τις σχετικές επαφές με τοπικούς φορείς στην Πάτρα βρίσκεται από την Τρίτη 9 Απριλίου έως και την Πέμπτη 11 του μηνός, ο υπεύθυνος του προγράμματος και γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος. Η πρώτη προετοιμασία των μηχανικών θα ξεκινήσει με διήμερο σεμινάριο, Τετάρτη και  Πέμπτη, στην Αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος παρουσία Καθηγητών Πανεπιστημίου και στελεχών του ΟΑΣΠ.

«Στόχος είναι η παρουσίαση του ερωτηματολογίου που θα πρέπει να συμπληρωθεί στη διάρκεια των ελέγχων στα δημόσια κτίρια μέσα από τα οποία το ΤΕΕ με τον ΟΑΣΠ θα ελέγχει την αντισεισμική ικανότητα κτιρίων όπου συναθροίζεται το κοινό, σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικές υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα. Η σχετική πλατφόρμα είναι ήδη συμπληρωμένη και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας τη λίστα των κτιρίων όπου θα χρειαστεί να γίνει ο δευτεροβάθμιος ή και τριτοβάθμιος έλεγχος στατικότητας ώστε να χρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις» αναφέρει στο Protionline.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος.

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που προχωρά ένας οργανωμένος οριζόντιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια. Ο έλεγχος είναι προληπτικός και γινόταν μέχρι σήμερα αποσπασματικά ενώ ο αγώνας για την χρηματοδότηση ενός προγράμματος σε τόσο ευρεία κλίμακα ξεκίνησε το 1995 μετά και τον μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του Αιγίου.

Στόχος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος είναι σταδιακά ο έλεγχος να επικρατεί σε όλα τις οικοδομές και τα κτίρια που έχουν ήδη κλείσει 35ετία τουλάχιστο.

«Η πρόληψη είναι πιο σημαντική προσπάθεια εκ μέρους του επιστημονικού και τεχνικού κόσμου της χώρας μας προκειμένου να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή από τους κινδύνους μεγάλων φυσικών καταστροφών αλλά και να περιορίσουμε τις πιθανές επιπτώσεις θωρακίζοντας τις κατασκευές μας» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ-Τ.Δ.Ε.

Πρόταση και για τις οικοδομές

«Αξιολογώντας με σοβαρότητα και ευθύνη το γεγονός ότι η περιοχή μας και το Ιόνιο είναι από τις πιο σεισμογενείς στην Ευρώπη, καταθέσαμε και την πρότασή μας για αντισεισμική θωράκιση και των ιδιωτικών κατασκευών με προτεραιότητα στις σεισμογενείς περιοχές μέσω ενός προγράμματος ‘Θωρακίζω Κατ’ Οίκον’ κατά τα πρότυπα της κρατικής επιχορήγησης και των κινήτρων του ‘Εξοικονομώ’. Στόχος είναι η κατάρτισης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου το οποίο θα επιδοτεί τον προσεισμικό έλεγχο κάθε οικοδομής και στις περιπτώσεις που υπάρχει διαπίστωση δομικών προβλημάτων -ρηγματώσεις, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός, κακοτεχνίες- θα μπορεί να επιδοτεί σημαντικό μέρος των δαπανών για την ενίσχυση όλων κατασκευών που έχουν ανεγερθεί πριν το 1985, με βάση τον παλιότερο αλλά παρωχημένο πλέον αντισεισμικό κανονισμό» συμπληρώνει ο κ. Καραχάλιος.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ οι πρώτες αυτοψίες των μηχανικών στα δημόσια κτίρια, μέσω του προγράμματος που υλοποιείται απ’ τον ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα ξεκινήσουν ενός του επόμενου τριμήνου. Οι έλεγχοι θα φορούν την αξιολόγηση της στατικότητας και της τρωτότητας των κτιρίων με αξιολόγηση της σεισμικής συμπεριφοράς, υφιστάμενες βλάβες και αποκατάσταση. Στόχος του ΟΑΣΠ είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχει μεταφερθεί στο σύνολο του τεχνικού και επιστημονικού κόσμου της περιοχής η απαραίτητη τεχνογνωσία που άλλωστε υπάρχει διαθέσιμη λόγω της μεγάλης εμπειρίας στην αντιμετώπιση σεισμών με ζημιές μεγάλης κλίμακας.

«Η επιμόρφωση των συναδέλφων είναι αναγκαία προϋπόθεση για να κάνουμε το επόμενο βήμα πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Στεκόμαστε πάνω απ όλους τους μηχανικούς στην Αχαΐα μεταφέροντας άμεσα την αναγκαία γνώση και επιμόρφωση» καταλήγει ο κ. Καραχάλιος.

Κτίρια που θα ελέγξει ο ΟΑΣΠ στην Αιγιάλεια

Ο δήμος Αιγιαλείας προχώρησε στην καταχώρηση στοιχείων στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έγκαιρα καθώς η σχετική προθεσμία που είχε τεθεί για την ανάρτηση των σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής στην πλατφόρμα απογραφής για τις ανάγκες της έναρξης του προσεισμικού ελέγχου έχε κλείσει από τις 6-2-2023.
Το θέμα είχε ανοίξει με παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος και πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο, στην πλατφόρμα έχουν καταχωρηθεί 75 δημόσια κτίρια από τα οποία τα 50 περίπου είναι σχολικά συγκροτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr