background img
banner
banner

Μνήμες από το παρελθόν για ένα άθλημα που “έσβησε” από τον χάρτη της Αιγιάλειας

ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η φωτογραφία “ξυπνά” μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν και από ένα άθλημα που χάρισε σπουδαίες στιγμές στον αθλητισμό της Αιγιάλειας την προηγούμενη δεκαετία, αλλά δεν υπάρχει πια. Ο λόγος φυσικά για το χάντμπολ, που άρχισε να “ανθίζει” τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 2000, όταν ο Πήγασος Αιγίου βρέθηκε από τα τοπικά πρωταθλήματα στην Α2 Εθνική (σε άνδρες και γυναίκες) διεκδικώντας μάλιστα με μεγάλες αξιώσεις την άνοδο στα “σαλόνια” της HANDBALL PREMIER.

Στη συνέχεια ο Πήγασος παρέδωσε τη “σκυτάλη” στο ΣΕΡΙΦΑΤΟ, ένα σύλλογο που δραστηριοποιήθηκε ξανά μετά από πολλά χρόνια έπειτα από την συμφωνία του ιδρυτή του, Δημήτρη Σπυρόπουλου (Σερίφη) με τον Κώστα Παπασταύρου, υπό τις οδηγίες του οποίου το Αίγιο εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού χάντμπολ.

Το χάντμπολ αγαπήθηκε από τον φίλαθλο κόσμο της Αιγιάλειας και το κλειστό του Αιγίου ήταν γεμάτο σε κάθε ματς του Πήγασου και του Σεριφάτου. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή όμως δεν μπόρεσαν να το στηρίξουν όσο έπρεπε όταν οι οικονομικές απαιτήσεις αυξήθηκαν. Δεν ήταν εύκολο. Οι άνθρωποι των διοικήσεων των δύο συλλόγων “μάτωσαν” οικονομικά, με τον Κώστα Παπασταύρου ακόμη περισσότερο καθώς τα έξοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα στην Handball Premier.

Θέμα χρόνου η “κατάρρευση”

Μοιραία ήρθε η “κατάρρευση” για το ανδρικό τμήμα. Για ένα μικρό διάστημα έμειναν στην επιφάνεια τα εφηβικά τμήματα, οι ακαδημίες και το γυναικείο αλλά σύντομα “έσβησαν” και αυτά. Το φαινόμενο πάντως είναι γενικό και δεν αφορά μόνο στην περιοχή μας. Η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη στη γειτονική Πάτρα, μία πόλη με ιστορία δεκαετιών στο άθλημα στις Εθνικές κατηγορίες. Το χάντμπολ “ αργοπεθαίνει” και αν η Πολιτεία, κυρίως, δεν πάρει δραστικά μέτρα ο “κατήφορος” είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Αυτό ήταν και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης των ανθρώπων της φωτογραφίας που συνέδεσαν το όνομά τους με τα “χρυσά” χρόνια του χάντμπολ στην Αιγιάλεια και συναντήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στο κλειστό του Αιγίου με αφορμή το τουρνουά χειροσφαίρισης των Εθνικών ομάδων Κ18 που έγινε στην πόλη μας.

Τρίτος από αριστερά διακρίνεται ο Μιχάλης Μπέσκος που ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος που – ως πρόεδρος του Πήγασου – ξεκίνησε τις επιτυχίες του χάντμπολ στην Αιγιάλεια. Δίπλα του, ο Γιώργος Παπανικολάου υπήρξε παίκτης, προπονητής και γενικός αρχηγός του Πήγασου, συνεχίζοντας από το πόστο του γενικού αρχηγού και στο Σεριφάτο.

Ο Μιχάλης Μπέσκος διετέλεσε αρχικά αντιπρόεδρος στη διοίκηση του Γιάννη Σπηλιόπουλου τη διετία 2004-06 όταν η ομάδα συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα. Μπήκε στο συμβούλιο μετά από προτροπή του Γιώργου Παπανικολάου που τότε ήταν αθλητής του συλλόγου. Ανέλαβε την προεδρία το 2006, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2014.

Πρώτος από αριστερά είναι ο Γιώργος Τούρκια που συνέδεσε το όνομά του για πολλά χρόνια ως προπονητής σε όλα τα τμήματα του Σεριφάτου. Μαζί τους στη φωτό, η Θεώνη Καρπέτα και η Γιάννα Βουρδέρη, σύζυγοι των Μιχάλη Μπέσκου και Γιώργου Παπανικολάου αντίστοιχα, δύο γυναίκες με σημαντικό ρόλο και αρκετές αρμοδιότητες που αφορούσαν στην εύρυθμη λειτουργία των συλλόγων.

Το άθλημα του χάντμπολ βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια τα τελευταία χρόνια στην Αιγιάλεια αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Αν οι συνθήκες “ωριμάσουν” και αλλάξουν προς το καλύτερο, ίσως αρχίσει να “ανθίζει” και πάλι προσφέροντας νέες συγκινήσεις στους φίλους του αθλήματος που σίγουρα τους έχει λείψει…


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr