background img
banner
banner

Επαγγελματίες δήλωσαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη πεζοδρόμηση σε Κλ. Οικονόμου και Τρίγωνη Πλατεία

«ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ» ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πεζοδρόμησης τμήματος του εμπορικού κέντρου της πόλης, εξέφρασαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου στον δήμαρχο, περί τους σαράντα επαγγελματίες και πολίτες, οι οποίοι του παρέδωσαν έγγραφο ανάλογου περιεχόμενου, το οποίο μάλιστα φέρει περί τις ενενήντα υπογραφές ανθρώπων που αντίκεινται σε πεζοδρόμηση χωρίς προϋποθέσεις. Ο κ. Καλογερόπουλος τους ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και ότι δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση εάν πρωτίστως δεν έχει σχετική επιστημονική εισήγηση. Αιτία της κίνησής τους αυτής, στάθηκε η απάντηση του δημάρχου σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή τα έργα στην Τρίγωνη Πλατεία που κρατούν κλειστή την κεντρική αρτηρία, Κλ. Οικονόμου.

Ο κ. Καλογερόπουλος εξέφρασε ευθέως την άποψη ότι το κέντρο θα ωφεληθεί εάν είναι πεζοδρομημένο και πως σκοπεύει να προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης προκειμένου να διερευνήσει εάν αυτό είναι εφικτό. Κάτι ανάλογο επανέλαβε και στη χθεσινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, εκτός του δημάρχου, παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος, βοηθός δημάρχου και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Ανάμεσα στους σαράντα πολίτες που βρέθηκαν στο γραφείο του δημάρχου, ήταν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο τμήμα Κλ. Οικονόμου, Τρίγωνη Πλατεία και Ασ. Φωτήλα, καθώς και κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας παρέστη ο α΄ αντιπρόεδρος του φορέα, Αρίστος Τηλιγάδης, ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ο Λάμπης Παπαδόπουλος, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αιγίου Χρήστος Κοσσαράς.

Ζήτησαν ενημέρωση και παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους

Εκ μέρους των πολιτών τοποθετήθηκαν οι Δήμητρα Κουλούρη και Βασίλης Παπαχριστόπουλος ζητώντας ενημέρωση από τον δήμαρχο για τις προθέσεις του και τονίζοντας πως μία τέτοια περίπτωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην εξυπηρέτηση του κόσμου και στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση και στους τζίρους τους. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα προβλήματα που ήδη έχουν προκύψει εξαιτίας της διακοπής κυκλοφορίας από τα έργα που εκτελούνται στην Τρίγωνη Πλατεία.

Ακολούθως, οι καταστηματάρχες έθεσαν ερωτήσεις προς τον δήμαρχο, ενώ έκαναν λόγο για προβλήματα στη λειτουργικότητα και την πρόσβαση στο κέντρο σε περίπτωση που απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως και η μη είσοδος των αστικών λεωφορείων αποτελεί πλήγμα για τις επιχειρήσεις και την εξυπηρέτηση του κόσμου και πως σε καμία άλλη πόλη δεν έχουν βγει εκτός κέντρου η αστική συγκοινωνία. Οι επαγγελματίες ανέφεραν πως από τη στιγμή που η Τρίγωνη Πλατεία κλείστηκε και μαρμαροστρώθηκε, δεν υπάρχει πρόσβαση στο κέντρο από την ανατολική είσοδο της πόλης, εκτιμώντας πως η Κλ. Οικονόμου θα γίνει στο εξής… δρόμος αποφυγής προς ντόπιους και επισκέπτες. Τονίστηκε ακόμη πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα έπρεπε να έχει γερές βάσεις και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν πληρούνται.

Δεν υπάρχει έτοιμη μελέτη, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος

Απαντώντας, ο κ. Καλογερόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για πεζοδρόμηση και ότι αυτό που ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πως καλό θα ήταν να μην μπαίνουν αυτοκίνητα στο κέντρο και αυτό να παραδοθεί στους πεζούς. Τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη και πως πρόθεσή του είναι να ζητήσει την εκπόνηση μελετών από συγκοινωνιολόγους. ΄΄Θα δούμε το αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε με τους συνεργάτες μου όλα τα κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια και στη συνέχεια θα πράξουμε αναλόγως με γνώμονα το καλό της πόλης΄΄, ήταν τα λόγια του δημάρχου.

Το περιεχόμενο του εγγράφου

Οι επαγγελματίες εξήλθαν από το γραφείο δημάρχου και αποφάσισαν να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση σε ένα δεκαήμερο. Όσον αφορά το περιεχόμενο του εγγράφου που παρέδωσαν στον δήμαρχο, αυτό είναι το ακόλουθο: «Οι κάτωθι υπογράφοντες επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής της Τρίγωνης Πλατείας καθώς και των παρακείμενων οδών, σχετικά με την απάντηση του δημάρχου σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για την ανάπλαση της Τρίγωνης Πλατείας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαρτίου 2024, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να μην χρησιμοποιείται πλέον το κομμάτι της Τρίγωνης Πλατείας για τη διέλευση οχημάτων, δηλώνουμε με το παρόν την διαφωνία- διαμαρτυρία μας και απαιτούμε επίσημη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Απρόσκοπτη διέλευση της αστικής συγκοινωνίας από την Τρίγωνη Πλατεία για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, ιατρείων, γραφείων, υπηρεσιών, προμηθευτών και συμπολιτών μας εν γένει, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει υποδομή σε χώρους στάθμευσης και σε προσβάσιμες οδούς γύρω από την εν λόγω πλατεία».

Η παράταξη «Αιγιάλεια προορισμός» ζήτησε ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως για το θέμα της ανάπλασης και το εάν θα δοθεί ο δρόμος σε ήπια κυκλοφορία ή θα γίνει πεζόδρομος, απασχολεί έντονα και την αντιπολίτευση, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό και από τις σχετικές τοποθετήσεις και ερωτήσεις που υποβάλλονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, η παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» έχει προχωρήσει λίγο περισσότερο, με τον επικεφαλής της, δημοτικό σύμβουλο Κώστα Σπηλιόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Ταξιαρχόπουλο να έχουν επισκεφθεί την Τεχνική Υπηρεσία την περασμένη Παρασκευή και να έχουν ζητήσει λεπτομέρειες για την κατασκευή του έργου, βάσει των προβλεπόμενων των αρχικών μελετών. Σκοπός τους είναι να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν τα όσα προβλέπονται ή εάν έγιναν επιλογές υλικών που ενδείκνυνται για συγκεκριμένες χρήσεις των αναπλασμένων χώρων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr