background img
banner
banner

Στον… δρόμο προς κινητοποιήσεις οι αγρότες

ΑΠΟΨΕ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

Κρίσιμη ως προς την στάση που θα τηρήσουν το επόμενο διάστημα, κρίνεται η σημερινή μέρα για τους αγρότες της περιοχής, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνεδριάζει απόψε, προκειμένου να εκτιμήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην προχθεσινή συνάντηση της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στη Λάρισα και να αποφασίσει τις μορφές των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσει…

Η… «γραμμή» από την Λάρισα είναι κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, με πανελλαδικά μπλόκα σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών, καθώς και  πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά την διάρκεια της διοργάνωσης της Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, στις 3 Φεβρουαρίου. Οι αγρότες προσδιόρισαν τα μπλόκα στα τέλη Ιανουαρίου, τονίζοντας πως θέλουν να δώσουν μία αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση ώστε να μην μείνουν με… χέρια σταυρωμένα στις συνεχείς αποφάσεις που λαμβάνοντας προς την κατεύθυνση του ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη.

΄΄Παραμένουμε συντονισμένοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων΄΄, επισήμανε χθες στο “Protionline.gr” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, χωρίς βέβαια να έχει διευκρινιστεί από μέρους του Α.Σ.Α. αν θα προχωρήσουν κι αυτοί σε αποκλεισμούς δρόμων, κάτι που είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί απόψε. ΄΄Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα συνεδριάσει στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης (σήμερα), ώστε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε αποφάσεις. Είναι βέβαιο ότι προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις, ακόμη όμως δεν ξέρουμε ποια μορφή θα έχουν αυτές΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μποδιώτης.

Ο… Ιανουάριος των μπλόκων

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου τα τελευταία χρόνια, σχεδόν κάθε Ιανουάριο, πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις, προχωρώντας σε πολυήμερα μπλόκα στην εθνική οδό, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις τραπεζών και δημοσίων υπηρεσιών, δείχνοντας την δυναμική του και στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αγρότες της περιοχής δεν σκοπεύουν να… σκύψουν το κεφάλι σε όσους τους θέλουν εκτός αγροτικής παραγωγής και σε αυτούς που στόχο έχουν να τους διώξουν από τα κτήματά τους…

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Α.Σ.Α. συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Με κάλεσμά της, η τελευταία, επισημαίνει: ΄΄Ως Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση και την αγωνιστική ενεργοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με στόχο την μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στα μπλόκα. Κι αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται κι αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται  τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας. Αγωνιστικά στο πλευρό μας  θέλουμε  να  είναι ξανά οι σύμμαχοί μας,  εργαζόμενοι,  μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους΄΄.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα αιτήματα των αγροτών είναι συγκεκριμένα και, όπως επισημαίνουν, αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Συγκεκριμένα, παλεύουν για: «Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος  των12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά  3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων».

Ακόμη, «να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο».


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr