background img
banner
banner

Αλλοδαπή… χείρα βοηθείας για να γίνουμε ανταγωνιστικοί

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – «ΩΚΕΑΝΟΣ» ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ  

Την πρόσκληση για επιπλέον εργάτες γης -πάνω από 13 χιλιάδες θα είναι το τελικό σύνολο για την περίοδο της εποχικής συγκομιδής για τα έτη 2023 και 2024 για τις ανάγκες των καλλιεργειών στη Δυτική Ελλάδα, έχει ήδη απευθύνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η διαδικασία για τη νέα πρόσκληση, μέσω της οποίας εξασφαλίστηκαν τελευταία άλλοι 2 χιλ. εργάτες για την καλοκαιρινή συγκομιδή του 2024, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023. Ήδη προχώρησε και η υπογραφή της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου σε ΦΕΚ. Μέσω της ΚΥΑ τα υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας, συμπληρώνουν το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για τα έτη 2023 και 2024, από 11.720, στους 13.245.

Οι 2.225 επιπλέον θέσεις της νέας ΚΥΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το 2024 κατανέμονται ως εξής:

-2.000 επιπλέον ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας και

-225 επιπλέον εργάτες μεταποίησης, βιομηχανίας τροφίμων, συσκευασίας, τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, κατασκευών οικοδομών, εργοδηγοί οικοδομικών, οικιακοί βοηθοί – φροντιστές ατόμων με αναπηρία – γηροκόμοι, βοηθοί κουζίνας, σερβιτόροι και μασέρ.

Στη Δυτική Ελλάδα, ήδη από τις αρχές Μαρτίου του 2023 έχει καθοριστεί ανώτατο όριο αδειών διαμονής θέσεων εργασίας με 10.000 εργάτες γης και αλιείας. Άλλοι 1.320 αλλοδαποί εργαζόμενοι «μπήκαν» πέρυσι σε άλλες ειδικότητες στη βιομηχανία, μεταποίηση, παροχή υπηρεσιών κλπ.

Αλλοδαποί για καλλιέργειες

Συνολικά οι εργάτες γης για τη διετία αυξάνονται στους 12.000 με την Περιφέρεια να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό κατά 2.400 επιπλέον, ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες για τα έτη 2023 και 2024. Πολλοί από τους εργάτες γης προσκαλούνται στη χώρα με βάση διμερή συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα και το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης και του Μπαγκλαντές. Εργάτες γης, περίπου 50, στην περιοχή της Αιγιάλειας ειδικά για την συγκομιδή της σταφίδας και αμπέλου, βρέθηκαν το 2023 και από το Βιετνάμ.

Νέες αιτήσεις στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα μέχρι τα τέλη του 2023 είχαν υποβληθεί περίπου 600 νέα αιτήματα, κυρίως για εργάτες γης. Τα τελευταία χρόνια ο πρωτογενής τομέας της περιοχής ιδιαίτερα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργάτες γης. Πρόσφατα στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ινδία συζητήθηκε νέο σύμφωνο μετανάστευσης που θα φέρει χιλιάδες εργάτες γης στην Ελλάδα, με νόμιμο τρόπο, για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε χέρια που έχει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας. Το σύμφωνο με την Ινδία αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Μάρτιο για να κυρωθεί τον Απρίλιο. Εκτιμάται ότι συνολικά ο αριθμός που μπορεί η Δυτική Ελλάδα να καλύψει στους ξένους εργάτες γης που έρχονται στα μέρη μας για να δουλέψουν φτάνει τους 15.000.

«Κινηθήκαμε έγκαιρα για τις προσκλήσεις…»

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκεντρώνει τα αιτήματα που δέχεται από συλλόγους και οργανώσεις των παραγωγών και η αρμοδιότητά της είναι να τα προωθεί έγκαιρα προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προσκλήσεις, μέσω των Υπουργείων. Η διαδικασία θα πρέπει να τρέξει άμεσα τώρα μέσω της Αποκεντρωμένης διοίκησης η οποία εκδίδει τις άδειες παραμονής, ώστε να βρίσκονται έγκαιρα οι άνθρωποι αυτοί στην περιοχή μας» αναφέρει Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας και συμπληρώνει: «Το σημαντικό που θα πρέπει να έχουν φροντίσει οι αγρότες που ζητάνε ανθρώπους για εργασία στα κτήματα τους, είναι να τους έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινους όρους διαβίωσης».

Υπενθυμίζει ουσιαστικά ότι η διαμονή σε μη ελεγχόμενες συνθήκες διαβίωσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η πλειοψηφία των ξένων εργατών έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Αχαΐα ενώ κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί και το γεγονός των χιλιάδων ‘ακάλυπτων’ θέσεων που υπάρχουν μέχρι ώρας, παρά τις μεγάλες ανάγκες…

Οι αλλοδαποί λύση για την αγροτική παραγωγή!

«Πολλοί εργάτες γης που βρέθηκαν πέρυσι στην περιοχή μας στη συγκομιδή σταφίδας και για σταφύλι, οινοποίηση και επιτραπέζια χρήση, δεν ήταν δηλωμένοι καθώς το σύστημα με την πρόσκληση, από τρίτες χώρες, αντιμετωπίζει πολλά διαδικαστικά προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί και στις τοπικές αρχές. Το 2023 η παραγωγή αντιμετώπισε προβλήματα με το χαλάζι και τον περονόσπορο στα αμπέλια αλλά και τη σταφίδα αλλά ενώ η ακαρπία στην ελιά είχε ως αποτέλεσμα να μην ανταποκριθούν πολλοί αλλοδαποί. Όσοι έμειναν στην περιοχή, απαιτούσαν ψηλό μεροκάματο και να είναι ‘μαύρα’ γεγονός που εκτίνασσε το κόστος, λόγω και της ακρίβειας. Αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η παραμονής τους με βάση και τις τιμές παραγωγού που πληρώθηκαν σε τοπικούς παραγωγούς το 2023.

Για το 2024, υπάρχει ανάγκη στη σταφίδα και την καλλιέργεια της ελιάς που μπορεί φέτος να είναι καλύτερη σε επίπεδο συγκομιδής. Στην Αιγιάλεια οι ανάγκες για άδειες παραμονής, είναι όσες και οι επίσημες άδειες που έχουν δοθεί για τη διετία σε όλη την Αχαΐα.

Οι συνθήκες διαμονής είναι ανθρώπινες, εδώ και χρόνια, μπορούμε να πάμε καλύτερα με αρκετούς νόμιμους εργάτες να έχουμε μια… χείρα βοηθείας για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, με ελεγχόμενα μεροκάματα.

Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και προβλήματα γραφειοκρατικά στην ανταπόκριση τρίτων χωρών που είχαμε μέχρι και το 2023» αναφέρει ο Κώστας Γιάχος, γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr