background img
banner
banner

Η «λογοδοσία»…. έβγαλε απόφαση

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΡΟΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ

Μπορεί το θέμα της κατασκευής των γεφυρών στις κοινότητες Ροδιάς και Σελινούντα που τέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, να μην άπτονται της αρμοδιότητας του δήμου, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο ο δήμος να ασκήσει πιέσεις για την άμεση εκτέλεσή τους.

Το θέμα τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Μεντζελόπουλο ο οποίος μετέφερε την αγωνία των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Όπως τόνισε ο κ. Μεντζελόπουλος, ΄΄στη Ροδιά ο κόσμος ταλαιπωρείται καθημερινά και οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν έναν μεγάλο “κύκλο” για να φτάσουν στο χωριό και τα σπίτια τους. Το μεγάλο ερώτημα κάθε δημότη που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σημείο στο δίκτυο, είναι πότε επιτέλους θα τελειώσει το έργο.
Δεχόμαστε πιέσεις καθημερινά από πολλούς κατοίκους, έχουν πέσει μεν κάποια τσιμέντα και έγινε μία μικρή παρέμβαση, αλλά δεν προχωράει το έργο σε καμία εκ των περιπτώσεων όπως θα έπρεπε.

Ο κόσμος ανησυχεί. Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή δεν είναι αποτελεσματική και τα πράγματα είναι δύσκολα. Εκτός από τη γέφυρα της Ροδιάς, η ίδια καθυστέρηση σημειώνεται και στη γέφυρα του Σελινούντα, όπου και εκεί υπάρχει μόνιμο πρόβλημα και δεν έχει γίνει κάτι. Όλοι απαιτούν ενεργοποίηση και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πλέον΄΄.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Χρήστος Γούτος λέγοντας: ΄΄Η αλήθεια είναι ότι οι εργασίες στη γέφυρα της Ροδιάς προχωρούν σε ρυθμούς… χελώνας. Δυστυχώς η διαδικασία συνεχίζει να παίρνει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και δικαιολογημένα ο κόσμος αντιδρά. Επιβάλλεται άμεση ταχύτητα των εργασιών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των παρεμβάσεων΄΄.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Ο πρόεδρος της κοινότητας Σελινούντα Ανδρέα Παπαγεωργίου παρατήρησε πως ΄΄για τη γέφυρα της Ροδιάς είχε γίνει μία μελέτη πριν από περίπου δύο χρόνια και προτού προκύψουν τα μεγάλα θέματα με τις κατολισθήσεις και τα φερτά υλικά. Τώρα πρέπει να γίνει εκ νέου μελέτη για την αντοχή της γέφυρας.

Και η γέφυρα του Σελινούντα έχει τα ίδια ακριβώς θέματα όμως, και είναι ζήτημα των τεχνικών εταιρειών. Η διαδικασία αποκατάστασης είναι αργή οι εξελίξεις κάνουν το ζήτημα ακόμα πιο απαιτητικό και δύσκολο. Δυστυχώς πέφτει ένα βαρέλι μπετό και μετά δεν… συνεχίζει, το συνεργείο κάνει μέρες ολόκληρες να ξαναφανεί και όλα αυτά, ενώ υπάρχει χρηματοδότηση. Ο κόσμος αγωνιά και αντιδρά δικαιολογημένα. Το ζήτημα και των δύο γεφυρών, Σελινούντα και Ροδιάς, νομίζω ότι πρέπει να είναι πρώτο στην ατζέντα της ολοκλήρωσης΄΄.

Αλλού η αρμοδιότητα…

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος ξεκαθάρισε πως ΄΄δεν μπορούμε να λογοδοτούμε για κανένα έργο, που ο δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καμία δικαιοδοσία. Το ζήτημα των δύο γεφυρών και η αποκατάσταση των εργασιών τους, είναι θέμα του Υπουργείου Υποδομών και σκέφτομαι μήπως θα πρέπει να γίνει μία Επιτροπή επιτήρησης και ελέγχου των εργασιών.

Ο εργολάβος είναι αλήθεια ότι πάει πολύ αργά τη διαδικασία και η Ροδιά είναι ένα κομβικό σημείο. Προτείνω η Επιτροπή που θα συσταθεί να κάνει επίσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών άμεσα.
Εμείς σαν Δημοτική Αρχή έχουμε στείλει πολλά έγγραφα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στο υπουργείο και επιτηρούμε συνέχεια τις δύο περιοχές και τις δύο συγκεκριμένες γέφυρες, αλλά ο δήμος δεν έχει καμία περαιτέρω δικαιοδοσία για να επέμβει, είτε σε ό,τι αφορά τον χρόνο της αποκατάστασης είτε σε πιέσεις στους εργολάβους΄΄.

Να πάνε στο υπουργείο

Για το θέμα ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε πως ΄΄τα έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα της αποπεράτωσης των εργασιών έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό την ολική αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ίσως θα έπρεπε να γίνει μία επίσκεψη από εμένα προσωπικά, τον κ. Γούτο και τον κ. Σπηλιόπουλο στο αρμόδιο υπουργείο για να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις και να μπορέσουν οι εργολάβοι να παραδώσουν το συντομότερο τα έργα. Οι δύο γέφυρες αυτές εξυπηρετούν πάρα πολύ κόσμο στην καθημερινότητα, ειδικά αυτή της Ροδιάς και προτείνω οι πρόεδροι να ενημερώνονται συνέχεια από τους αρμόδιους αντιδημάρχους ώστε να μπορούν να μιλούν σε δεύτερο χρόνο με τους κατοίκους και να τους… εφησυχάζουν. Έχουμε την απόλυτη διάθεση για συνεργασία και επιδιώκουμε τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, σε κάθε περίπτωση΄΄.

Να προλαμβάνουμε το πρόβλημα

Τέλος, ο Κώστας Σπηλιόπουλος είπε πως ναι μεν τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αρμοδιότητα της Ολυμπίας Οδού όμως το υπουργείο πρέπει να ασκήσει πίεση στους εργολάβους.
Όπως τόνισε, ΄΄υπάρχει μείζον θέμα και πρέπει να ενδιαφερθούν όλοι οι φορείς ανεξαιρέτως. Χρειάζονται αποτελέσματα.

Έγινε μία πολιτική επίσκεψη σήμερα στον Βουραϊκό από ένα κλιμάκιο που θέλησε να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που προέκυψαν για το δίκτυο του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι αυτά τα θέματα χρειάζονται συνέπεια, ταχύτητα και πάνω από όλα ενδιαφέρον προτού γίνουν και προκύψουν τα ζητήματα, δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται επισκέψεις κατόπιν “εορτής”.

Δεν χρειάζονται επισκέψεις για… φωτογραφίες, αλλά λύσεις και καίριες παρεμβάσεις, για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε στο μέλλον όποια προβλήματα προκύπτουν, πριν γίνουν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr