background img
banner
banner

Συσσωρευμένα χρέη και αυξημένο ενεργειακό κόστος οδηγούν σε ασφυξία την πρωτογενή παραγωγή

ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Ισχυρό «sos» για το χρόνιο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) που σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί την αρδευτική περίοδο και δημιουργεί «θηλιά ασφυξίας» στον αγροτικό κόσμο, αποτελεί η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, (η οποία κοινοποιείται επίσης, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου).

«Τα συσσωρευμένα από πολλά έτη χρέη και η έως τώρα αποτυχία ικανοποιητικής / βιώσιμης, για όλα τα μέρη, ρύθμισής τους, καθιστούν το ζήτημα επικίνδυνο αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μη ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας και το σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία, λόγω της σημαντικής εισφοράς του εν λόγω τομέα στην εθνική πρωτογενή παραγωγή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας την ανάγκη να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης, σημειώνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σταθεί στο πλευρό των ΟΕΒ με κάθε δυνατό τρόπο, εκτελώντας μεταξύ άλλων πολλά και σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της αρδευτικής δυνατότητας των καλλιεργειών, αλλά και καταβάλλοντας προσπάθειες για την μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω ηλεκτρικής παραγωγής από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. «Ωστόσο το πρόβλημα που σας αναφέρω είναι πλέον υφιστάμενο και όχι μελλοντικό και απαιτεί άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ομαλής αρδευτικής περιόδου» προσθέτει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει και μία συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για να εντοπιστεί η βέλτιστη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα.

Στην Ανατ. Αιγιάλεια τα δύο έργα για την Π.Ε. Αχαΐας

Στον κατάλογο έργων που εκτελεί ή έχει εκτελέσει η ΠΔΕ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών υποδομών για τον Νομό Αχαΐας περιλαμβάνονται δύο έργα στην Ανατολική Αιγιάλεια.

Πρόκειται για το «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ Δ.Ε. ΑΚΡΑΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», προϋπολογισμού 2.200.000€ με ημερομηνία ένταξης 10/11/2021. Έγινε μετάπτωση στο νέο ΕΠΑ/ ΠΑΑ 6/2023, και το έργο είναι προς δημοπράτηση.

Φυσικό αντικείμενό του είναι η άρδευση της περιοχής της Αγ. Τριάδας, μιας έκτασης που εκτείνεται από τα όρια του υφιστάμενου υδραύλακα Κούρκαφα και του νέου κεντρικού αρδευτικού αγωγού που κατασκευάζεται σήμερα μέχρι το υψόμετρο 450μ πάνω από το μοναστήρι της Αγ. Τριάδας. Αναλυτικά η έκταση εκτείνεται μέχρι τα παλαιά διοικητικά όρια του Δ.Δ. Αμπέλου ενώ δυτικά μέχρι τη δασωμένη περιοχή Ν.Δ. της εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής. Η αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 3250 στρέμματα.

Ακόμη, το «Αρδευτικό έργο Μαρμάρων Δ.Ε. Αιγείρας Δήμου Αιγιαλείας», προϋπολογισμού: 250.000€. Εντάχθηκε το 2019 με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 16/7/2021 και το έργο εκτελείται.

Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η κατασκευή δεξαμενής για 6ώρη αποθήκευση της νυχτερινής παροχής. Η δεξαμενή θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα σε ιδιόκτητο οικόπεδο που διαθέτει ο Τ.Ο.Ε.Β. Μαρμάρων. Στα πλαίσια της μελέτης της δεξαμενής το εμβαδόν υπολογίσθηκε σε 1.385,88 m2.

Διαβάστε την επιστολή του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στους υπουργούς κ. Θ. Σκυλακάκη, Ελ. Αυγενάκη και Αλ. Σδούκου ΕΔΩ

Δείτε τον πίνακα με τα αρδευτικά έργα εγγειοβελτικά ΤΟΕΒ ΓΟΕΒ ΕΔΩ


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr