background img
banner
banner

Υπερδιπλασιάστηκαν οι οικοδομικές άδειες το 2017 σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα

ΕΓΙΝΑΝ 183 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΝΑΝΤΙ 134 ΤΟ 2016

Μικρή, αλλά καθόλου αμελητέα, ανάκαμψη στην οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων για το 2017, με βάση τις εγγραφές στα μητρώα της υπηρεσίας και τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν. Παρά ταύτα, η οικοδομική δραστηριότητα απέχει πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα, όταν ο κλάδος των κατασκευών ήταν μία από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας κι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και στην Αιγιάλεια…

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στο “Protionline.gr ” από την Υπηρεσία Δόμησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 έγιναν 183 εγγραφές εκ των οποίων οι 85 αφορούσαν οικοδομικές άδειες και οι 98 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Το 2016 στο μητρώο της Πολεοδομίας έγιναν 134 εγγραφές από τις οποίες οι 29 αφορούσαν άδειες οικοδομής. Το 2015 έγιναν 162 εγγραφές από τις οποίες οι 32 είχαν να κάνουν με άδειες. Το 2014 οι εγγραφές έφτασαν μόλις τις 116, το 2013 τις 176, ενώ το 2012 έγιναν 285 εγγραφές εκ των οποίων οι περισσότερες για νέες άδειες.

Είναι εμφανές ότι το 2017 υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα στον χώρο της οικοδομής, αφού παρατηρείται μια αύξηση των οικοδομικών αδειών οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κίνηση στο μητρώο της Υπηρεσίας Δόμησης τα τελευταία χρόνια, έχει να κάνει κυρίως, με νομιμοποιήσεις στο πλαίσιο του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά και με μικρότερες παρεμβάσεις σε υπάρχουσες κατοικίες και κτίρια, όπως και με περιφράξεις, προσθήκες κ.λπ. Όπως και να έχει, ακόμη και με εμφανή την τάση αύξησης που υπάρχει, οι αριθμοί απέχουν κατά πολύ από την προ κρίσης εποχή, την στιγμή που το 2008 είχαν γίνει 609 εγγραφές, το 95% των οποίων για νέες οικοδομικές άδειες! Κι αν επιχειρήσει κανείς να ανατρέξει στο πιο μακρινό παρελθόν, θα διαπιστώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα για την Αιγιάλεια της ανοικοδόμησης. Ως η καλύτερη χρονιά θεωρείται το 1983 όπου είχαν εκδοθεί 1.408 οικοδομικές άδειες! Όσο για την χρονιά μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Αίγιο, δηλαδή το 1996, από την Πολεοδομία Αιγίου εκδόθηκαν 760 νέες οικοδομικές άδειες, με τον πραγματικό αριθμό ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος, αφού άδειες εκδίδονταν τότε και από τον ΤΑΣ.

Μιλώντας στο “Protionline.gr”, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Λεωνίδας Καράμπελας, ανέφερε πως είναι εμφανές ότι υπάρχει μία μικρή ανάκαμψη, παρατηρώντας όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης δεδομένα.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι στην τοπική Υπηρεσία, εκτός της αύξησης των αδειών, έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των εργασιών, με τοπογραφικά, διορθώσεις παλιών ημαρτημένων, βεβαιώσεις για ακίνητα εκτός οικισμών κ.ά. Ως προς τον αριθμό προσωπικού, ανέρχονται σε εννέα μόλις άτομα, με μηχανικό προσφάτως να έχει μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καράμπελας είπε ότι το προσωπικό απασχολείται κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες. ΄΄Παράγουμε το έργο μας όσο καλύτερα γίνεται για την εξυπηρέτηση των δημοτών΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ώθηση από την αναθεώρηση  του Σχεδίου Πόλης

Πέρα από τα παραπάνω πάντως, ώθηση στην αξιοποίηση οικοπέδων και την ανοικοδόμηση έχει δώσει η αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Αιγίου του δήμου Αιγιαλείας. Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλεως, το οποίο υφίσταται από το 1874, εκκρεμούσε εδώ και αρκετά χρόνια, υπεγράφη τελικώς τον Αύγουστο του 2016 και ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις έβαζε φραγή στην οικοδομική δραστηριότητα, εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, με περιουσίες να απαξιώνονται, ενώ πλέον έγινε καθορισμός οικοδομήσιμων χώρων, ανοίγοντας τον δρόμο και για την βελτίωση της εικόνας της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr