background img
banner
banner

Απόρριψη της προσφυγής της «Globiled» κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ

Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων απέρριψε την προδικαστική προσφυγή της «Globiled» αναδόχου του έργου του ηλεκτροφωτισμού κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, κάνοντας εξ ολοκλήρου δεκτές τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου που είχαν ενσωματωθεί στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι προδικαστική και σήμερα θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο που ανέβαλε την λήψη απόφασης επί της προσφυγής. Κι αν άποψη της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, η Τεχνική Υπηρεσία εκτιμά πως η υπόθεση δεν μπορεί να… γυρίσει πίσω και πως η απόφαση περί ματαίωσης είναι επισφαλής.

Γ. Μπέσκος: ΄΄Έπρεπε να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης΄΄

Μιλώντας στο Protionline.gr γι’ αυτή την εξέλιξη, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος επισήμανε: ΄΄Η νομιμότητα νίκησε την αδιαφάνεια. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η Νομική Υπηρεσία του δήμου μπορεί να θωρακίζει και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και μόνο. Ελεεινή δεν μπορεί να είναι η νόμιμη διαδικασία όπως είπε η κ. Ιατροπούλου, τελικά, ελεεινοί είναι κάποιοι άλλοι. Σε αυτούς που αμφισβήτησαν τις προθέσεις μας και τον αγώνα που δώσαμε ως επιστήμονες, απαντάμε με την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Άλλωστε σε όλα τα ζητήματα, όπως με τη μη νόμιμη διαδικασία παράτασης συμβάσεων covid αλλά και τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού, οι δικαστικές αποφάσεις που μας δικαίωσαν είναι αυτές που καταδεικνύουν το δίκαιο, αντικειμενικά πέραν πάσης αμφιβολίας΄΄. ΄΄Από την πρώτη στιγμή είχαμε αναφέρει σαν Νομική Υπηρεσία ότι έπρεπε να γίνει η επικαιροποίηση της μελέτης διότι οι τιμές αναφοράς ήταν ότι υπήρχαν λαμπτήρες LED, ενώ κανονικά οι λάμπες αυτές ήταν πυρακτώσεως. Το κόστος του δήμου σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν τεράστιο, και για αυτό τον λόγο αναφέραμε ότι έπρεπε η μελέτη αυτή να αλλάξει. Η Τεχνική Υπηρεσία έκρυψε τις προτάσεις αυτές, τις οποίες αποστείλαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και σε όλες τις αρχές, και αυτές μας δικαίωσαν. Αυτό το γεγονός, καταδεικνύει ότι αν όλα γίνονταν ορθά και είχαν ακολουθηθεί οι εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας, δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα΄΄.

«Βολές» προς τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας

Επίσης, ο κ. Μπέσκος εξαπέλυσε «βολές» προς τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, λέγοντας: ΄΄Πρωτοφανές… Για δεύτερη φορά ο προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας με απόψεις του για τον ηλεκτροφωτισμό έρχεται ενάντια σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της νομικής υπηρεσίας… Έκρυψε έγγραφο από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Νομικής Υπηρεσίας και τώρα για δεύτερη φορά με απόψεις του “αδειάζει “αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση διαδικασίας υπογραφής σύμβασης…΄΄.

Λ. Καράμπελας: ΄΄Σοβαρό το ενδεχόμενο, να πληρώσουν οι δημότες 2 εκ. ευρώ δίχως καν να ολοκληρωθεί το έργο΄΄

Ερωτηθείς σχετικά από το Protionline.gr ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Καράμπελας, επισήμανε: ΄΄Εγώ μιλώ μόνο με αριθμούς και συγκεκριμένα γεγονότα. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να βγάζει όποια απόφαση θέλει. Αυτή τη σύμβαση, την έχουν ακολουθήσει πάνω από 50 δήμοι στην Ελλάδα και μάλιστα επιτυχημένα. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ο κ. Μπέσκος δεν καταλαβαίνει τα αυτονόητα. Έχουμε στείλει ένα τυποποιημένο κείμενο, στο οποίο αναφέρεται κάθε λεπτομέρεια για το έργο, για το ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του. Κατά τα λοιπά, ισχύει ό,τι υπάρχει στη διακήρυξη του έργου. Πρόκειται για μία διακήρυξη 120 σελίδων. Εκεί, αναφέρεται αναλυτικά κάθε λεπτομέρεια, μέχρι και το πού ή πώς θα χρησιμοποιηθεί η κάθε λάμπα στον δήμο. Υπάρχουν λάμπες που είναι διαλυμένες και “κρέμονται” στην κυριολεξία εδώ και 50 ή 60 χρόνια. Αυτές, αντικαθίστανται με λάμπες LED βουλγαρικής ή κινεζικής τεχνολογίας, οι οποίες δεν είναι και δεν ανήκουν στο πλήρες πακέτο του φωτιστικού σώματος που θα πρέπει να έχει ο δήμος, καθώς δεν φέρουν τις τεχνολογικές προδιαγραφές που απαιτούνται (μεγάλη διάρκεια ζωής, αξιοπιστία και στεγανότητα, ευκρίνεια και φωτεινότητα). Επιπλέον ένα σοβαρό κομμάτι, είναι το πώς θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο υλικό. Ο δήμος κάθε χρόνο καίει περίπου 6.500 κιλοβατώρες. Χρειάζεται προγραμματισμός και καταγραφή του υλικού για τα προϊόντα αυτά. Πρέπει να είναι όλα απόλυτα αξιόπιστα, για να έχουν και την κατάλληλη απόδοση. Επί της πραγματικής κατανάλωσης, σήμερα έχουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες και η διαδικασία είναι ότι εμείς θα πληρώσουμε στη ΔΕΗ τις 1.750.000 κιλοβατώρες από αυτές, όμως οι υπόλοιπες θα είναι με άλλη τιμή, και πιο συγκεκριμένα με 0,15 ευρώ τιμολόγιο ανά κιλοβατώρα, δηλαδή μια τεράστια έκπτωση που δύσκολα μπορούμε να επιτύχουμε ξανά. Προσωπικά, έκανα τη μελέτη και έγραψα την έκθεση, την έστειλα και βεβαίως, παρέθεσα επ’ ακριβώς στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα στοιχεία και με τα νούμερα αναλυτικά΄΄.

Σχετικά με την εκτίμησή του για τη συνέχεια, ο κ. Καράμπελας είπε: ΄΄Είμαστε σε ένα σημείο πλέον που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω η όλη υπόθεση και ο διαγωνισμός δεν έχει ματαιωθεί. Μπορεί να μην έχει υπογραφεί η σύμβαση, αλλά η υπόθεση έχει «τρέξει», έχουν γίνει μελέτες, έχουν ακολουθηθεί προθεσμίες. Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο, να πληρώσουν οι δημότες 2 εκατομμύρια ευρώ δίχως καν να ολοκληρωθεί το έργο. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο κάθε κέντρο, η τελική τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας΄΄. Για όσα δε του προσάπτει ο κ. Μπέσκος, ο κ. Καράμπελας τόξηισε: ΄΄Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη εγγράφου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο κ. Μπέσκος ήθελε να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη, κάτι που δεν μπορεί επ’ ουδενί να γίνει. Υπάρχουν προδιαγραφές και μελέτες που έχουν ακολουθηθεί. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό τον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, να μπορείς να ενημερώνεσαι και να ξέρεις σημαντικά τεχνικά πράγματα και τα οικονομικά πλαίσια τους. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ό,τι θέλει και να ισχυρίζεται πράγματα που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν΄΄.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Ευτυχώς που υπάρχουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Δεν μπορούν οι πολίτες της Αιγιάλειας να πληρώνουν τις επιλογές του δημάρχου΄΄

Την ίδια στιγμή, για δικαίωση της αντιπολίτευσης που εδώ και δύο χρόνια μιλούσε για ασύμφορη σύμβαση, έκανε λόγο στo Protionline.gr η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη. Όπως είπε, ΄΄παλεύουμε δύο χρόνια τώρα για το αυτονόητο. Ευτυχώς που υπάρχουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Δεν μπορούν οι πολίτες της Αιγιάλειας να πληρώνουν τις επιλογές του δημάρχου. Οι δημότες δεν αντέχουν άλλα χαράτσια στο κεφάλι τους΄΄.

Επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων έχει στηριχτεί καθαρά στα δικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: ΄΄Η μελέτη είναι παλιά, οι λάμπες έχουν αλλαχθεί και αντικαθίστανται με LED λαμπτήρες όταν καίγονται άρα τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά. Η παλιά, αρχική μελέτη επί Παναγόπουλου, τότε που δεν ήταν οι λάμπες αλλαγμένες, κόστιζε συνολικά 4,5 εκατομμύρια. Ο δήμαρχος Καλογερόπουλος ήθελε να πληρώσουμε 12 εκατομμύρια. Πώς εξηγείται αυτό;΄΄. και κατέληξε ως εξής: ΄΄Και γι’ αυτό το θέμα οι συμπολίτες μας αναρωτιούνται: Άραγε είναι μόνο τόσο ανίκανος;΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr