background img
banner
banner

Απογοητευμένοι από την συνάντηση με Καπετάνιο οι εκπρόσωποι των κατοίκων

«ΒΑΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΧΘΕΣ-ΑΜΑΖΕΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με… αόριστες απαντήσεις στα ερωτήματά τους, επέστρεψαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, από την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας με την αποκομιδή να εστιάζεται χθες στην Ανατολική Αιγιάλεια. Εκκρεμότητες υπάρχουν ωστόσο σε ορεινά αλλά και πεδινά χωριά της Αιγιάλειας, εκεί όπου ακόμη υπάρχει μεγάλος όγκος απορριμμάτων αμάζευτος…

Φωτογραφίες και βίντεο με «μαυροζούμια» στο ποτάμι

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ανέφεραν στον κ. Καπετάνιο το πώς έχει η κατάσταση, στέλνοντάς του νέες φωτογραφίες και βίντεο με εμφανή τα «μαυροζούμια» να έχουν απλωθεί στο ποτάμι έτοιμα να καταλήξουν στη θάλασσα, όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν, μετά και την μεταφορά τεράστιου όγκου απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας εδώ και μία εβδομάδα. Επανέλαβαν για ακόμη μία φορά την ανάγκη οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ εξηγώντας του γιατί δεν πρέπει να δοθεί η άδεια λειτουργίας του, ενώ ζήτησαν να μάθουν γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση για εναπόθεση σε άλλους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.
Από την πλευρά του, όμως μετέφεραν στην «Π» οι κάτοικοι της Ανατ. Αιγιάλειας που συμμετείχαν στην συνάντηση, ο γενικός γραμματέας είπε ότι αναμένει να τελειώσει η προθεσμία που έχει δώσει στον δήμαρχο Αιγιαλείας για την ολοκλήρωση των έργων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ώστε να σταλούν επιθεωρητές περιβάλλοντος και να εκτιμήσουν την κατάσταση, μιλώντας ακόμη για επέκταση του ΧΥΤΑ και δημιουργία ΧΥΤΥ, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους.

Σε ό,τι αφορά την εντολή του Εισαγγελέα για χρήση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, επιχείρηση που υποστηρίχθηκε από μεγάλη αστυνομική δύναμη, ο κ. Καπετάνιος είπε πως το υπουργείο δεν είναι αρμόδιο και δεν επεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, προτρέποντας μάλιστα τους κατοίκους να καταγγείλουν τον Εισαγγελέα που έδωσε την σχετική παραγγελία, στην Ανώτατη Αρχή Εισαγγελικών Λειτουργών…

Δεν… καταθέτουν τα όπλα

Οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων κατοίκων δήλωσαν στο  Protionline.gr  ότι όχι μόνο δεν ικανοποιούνται από τις απαντήσεις του γενικού γραμματέα αλλά έφυγαν χωρίς να πάρουν απόκριση πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο στον κ. Καπετάνιο ότι δεν σκοπεύουν να… παραδώσουν τα όπλα.

Θα συνεχίσουν τα ένδικα μέσα, ενώ την προσεχή Τρίτη 19 Ιουνίου εκδικάζονται και τα ασφαλιστικά μέτρα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Επίσης, οι κάτοικοι σκοπεύουν να συνεχίσουν με αποκλεισμούς, ενώ προγραμματίζουν λαϊκή συνέλευση την Παρασκευή αυτή τη φορά στην πλατεία της Ακράτας.

Εν τω μεταξύ, καταγγέλλουν το γεγονός ότι ως τώρα τα απορρίμματα που εναποτέθηκαν στον ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν προέρχονταν από την Ανατολική Αιγιάλεια αλλά από τον ΣΜΑ και όλο τον υπόλοιπο δήμο. Χθες πάντως, πραγματοποιήθηκε αποκομιδή από την Αιγείρα και τα Μάρμαρα, με τα σκουπίδια να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Ορεινές αλλά και πεδινές κοινότητες παραμένουν με σκουπίδια – Διαβεβαιώσεις στους προέδρους

Δεν είναι όμως μόνο η Ανατολική Αιγιάλεια που παρέμενε ως τώρα με απορρίμματα στους δρόμους. Πολλές κοινότητες μέχρι χθες παρέμεναν γεμάτες σκουπίδια, αφού είχαν καθαριστεί μόνο πλατείες και κεντρικά σημεία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Τέμενης κι άλλων κοινοτήτων στα πεδινά, ενώ στα ορεινά το πρόβλημα υφίσταται και είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το Protionline.gr  επικοινώνησε με τους προέδρους τριών ορεινών Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι ενημέρωσαν για το πώς έχει η κατάσταση στα χωριά τους, έχοντας πάντως λάβει και οι ίδιοι μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και ρύπανσης του περιβάλλοντος, όσο αυτό είναι εφικτό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελισσίων Γιάννης Καρανικόλας, αποκομιδή είχε γίνει στο χωριό πριν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου τον Απρίλιο και πλέον βρίσκονται εν αναμονή. Πάντως, ανέφερε πως τα απορρίμματα συγκεντρώνονται εκτός χωριού σε τσιμεντένιο πλάτωμα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται άμεσο πρόβλημα στα νοικοκυριά εντός του οικισμού. Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα και πως τα απορρίμματα πρέπει να φύγουν το συντομότερο από το σημείο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα ορεινά της Δυτικής Αιγιάλειας. Ερωτηθείς από το  Protionline.gr ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μυρόβρυσης Φώτης Τσουμπός είπε πως αποκομιδή είχε γίνει στις 2 Ιουνίου εν όψει της εορτής των Αγ. Πάντων που γιορτάζεται στον Μάγειρα, κατόπιν δικής του παραίνεσης. Και τότε όμως τα συνεργεία καθαριότητας πήραν μόνο τα απορρίμματα εκτός κάδων και όχι αυτά που ήταν μέσα. Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, παρότι είχε λάβει υπόσχεση ότι θα γίνει αποκομιδή την προηγούμενη Δευτέρα δεν έγινε.

Νεότερη διαβεβαίωση πήρε για προχθές Δευτέρα που επίσης δεν υπήρξε «φως», ενώ η νέα υπόσχεση που έχει λάβει είναι για αποκομιδή σε δύο με τρεις ημέρες. ΄΄Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό. Πλέον γέμισαν τα λαγκάδια και τα ρέματα σκουπίδια. Ο κόσμος δεν έχει πού να τα βάλει. Μόλις είχαν αρχίσει να συμμορφώνονται και με τις πινακίδες που είχαμε βάλει, πλέον η ρίψη σκουπιδιών σε απαγορευμένα σημεία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση και οι κίνδυνοι πολύ μεγάλοι΄΄, επισήμανε ο κ. Τσουμπός.

Μόλις χθες έγινε αποκομιδή στον Πλάτανο στην Ανατολική Αιγιάλεια, καθώς και σε Κρυονέρι και Καλαμιά. Όπως μετέφερε στο  Protionline.gr ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης, δεν είχε γίνει καθόλου αποκομιδή από τα μέσα Φεβρουαρίου, δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση. Βεβαίως, οι κάτοικοι του Πλατάνου φρόντιζαν να συγκεντρώνουν τα απορρίμματά τους σε σημείο που βρίσκεται μακριά από ρεματιές ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr