background img
banner
banner

Αυξητική η τάση κατάθεσης πινακίδων οχημάτων

ΣΤΑΘΕΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ

Σταθερός είναι ο αριθμός αυτών που κάνουν χρήση της διάταξης που επιτρέπει την άρση ακινησίας των οχημάτων τους καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την διάρκεια της χρήσης του, δεδομένου και του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στην ΔΟΥ Αιγίου ώστε να τους επιστραφούν οι πινακίδες κυκλοφορίας. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ιδιοκτητών οχημάτων που καταθέτουν πινακίδες στην τοπική ΔΟΥ κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποκορύφωμα την αύξηση πάνω από 30% του αριθμού των κατατεθειμένων πινακίδων για όλο το 2017.

Ειδικότερα, όλο και περισσότεροι είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αποφασίζουν να καταθέσουν πινακίδες θέτοντάς τα έτσι σε ακινησία, με σκοπό να γλιτώσουν τα χρήματα των τελών κυκλοφορίας. Αύξηση της τάξης του 30% με 35% παρουσίασε ο αριθμός των πινακίδων οχημάτων που κατατέθηκαν το 2017 στην ΔΟΥ Αιγίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που φανερώνει ότι τα περισσότερα νοικοκυριά… σφίγγουν κι άλλο τα λουριά υπό το βάρος της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 είχαν κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ Αιγίου (Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας) περισσότερα από 1.100 τεμάχια, ενώ το 2016 είχαν κατατεθεί συνολικά 851.

Την ίδια στιγμή όμως αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να κάνουν χρήση του οχήματός του για ένα μικρό χρονικό διάστημα και όχι για όλο τον χρόνο. Και για το 2018 έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα των ιδιοκτητών που τα έχουν θέσει σε ακινησία να αίρουν την ακινησία του οχήματος τους, καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκειά της χρήσης του. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή τον Μάιο από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία, για άρση ακινησίας του οχήματος διάρκειας ενός μήνα προβλέπεται η καταβολή των 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για άρση ακινησίας διάρκειας τριών μηνών προβλέπεται η καταβολή των 4/12 των ετήσιων τελών, ενώ για άρση ακινησίας για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες η καταβολή των δωδεκάτων που απομένουν συν 2/12.

Βεβαίως, σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που έχουν τεθεί από αυτούς σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε άρση της για χρονικό διάστημα που επιθυμούν καταβάλλοντας τα αναλογούντα τέλη. Να σημειωθεί ότι όταν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ επιλέξει να άρει την ακινησία του οχήματός του για χ διάστημα δεν του παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη. Επιπλέον, για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Δηλαδή ακόμα και αν η αίτηση γίνει στις 30 Ιουνίου θα υπολογιστεί ολόκληρος ο Ιούνιος, ως μήνας για τον οποίο έκανε άρση ακινησίας.

Περίπου 50 περιπτώσεις

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr  ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Αιγίου Νικόλαος Καραμάνης, ΄΄είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, κατατίθεται μεγάλος αριθμός πινακίδων στις ΔΟΥ. Ωστόσο, αυτό δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την αδυναμία καταβολής των τελών, μπορεί να έχει να κάνει με τα έξοδα συντήρησης, το πλήθος των αυτοκινήτων, την παλαιότητα κ.ά.΄΄.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που επιτρέπει την επανακυκλοφορία των οχημάτων, ο κ. Καραμάνης έκανε γνωστό ότι για φέτος έχει τεθεί σε ισχύ από τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα πάντως με τα λεγόμενά του, δεν παρατηρείται κάποια αυξητική τάση ενδιαφερόμενων για επιστροφή πινακίδων εν όψει καλοκαιριού. Όπως ανέφερε, ΄΄οι περιπτώσεις που έχουν ζητήσει επιστροφή πινακίδων ανέρχονται σε 50 όπως και πέρυσι΄΄.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ως προς την ημερομηνία επιστροφής των πινακίδων κατά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο ο κάτοχος του ΙΧ έχει πάρει τις πινακίδες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για πρόστιμα. Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια ΔΟΥ, από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Στην περίπτωση επιστροφής των πινακίδων με καθυστέρηση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας. Αν πχ. τα ετήσια τέλη είναι 120 ευρώ, και έχει πληρώσει 40 ευρώ για να πάρει πίσω τις πινακίδες για διάστημα δύο μηνών και αργήσει έστω και για μια μέρα να τις επιστρέψει, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πληρώσει πρόστιμο 240 ευρώ.

Πάντως δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη ΔΟΥ όταν η άρση περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2018 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr