background img
banner
banner

Συνεχίζουν με νέες πιο δυναμικές δράσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Απολογισμό δραστηριοτήτων μέχρι σήμερα του Συντονιστικού και κατάθεση προτάσεων με τοποθετήσεις, καθώς και προγραμματισμό επόμενων δράσεων και ενεργειών, περιελάμβανε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Συντονιστικού Φορέων και Συλλόγων της Αιγιάλειας για τα απορρίμματα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι η Επιτροπή διευρύνεται και συνεχίζει την δράση της, στρεφόμενη προς την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και την Πολιτεία.

Στο κάλεσμα της Συντονιστικής ανταποκρίθηκαν συνολικά 18 σύλλογοι και φορείς, περισσότεροι από την προηγούμενη συνάντηση που είχε σηματοδοτήσει το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην πλατεία Αγ. Λαύρας. Χθες συμμετείχαν Εργατικό Κέντρο Αιγίου, Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Ίριδα», Σύλλογος Μηχανικών και Εργοληπτών Αιγιάλειας, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», Σωματείο Οικοδόμων, Ένωση Περιπτερούχων –Καπνοπωλών, Σωματείο Καθαριστριών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας και η Επιτροπή Αγώνα και πολίτες της Ανατολικής Αιγιάλειας. Ακόμη, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος κ.ά.

«Κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας» με… μια φωνή

Όλοι οι συμμετέχοντες που πήραν τον λόγο καταδίκασαν τα πρόσφατα γεγονότα με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ζητώντας πλήρη αποκατάσταση και οριστικό κλείσιμο του χώρου. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Γεωργόπουλος έκανε λόγο για αδυναμία των αρμοδίων να βρουν λύση ενώ διατίθεντο για την μεταφορά των απορριμμάτων 1,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που – όπως είπε – εάν είχαν επενδυθεί σε μία σωστή και βιώσιμη λύση, θα είχε επιλυθεί το πρόβλημα. Τόνισε ότι παράνομα εναποτέθηκαν τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας που δεν έχει καν άδεια και δίχως να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, λέγοντας πως ο δήμος όφειλε να πιέσει ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση και να μεταφερθούν στους πέντε εντεταλμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Σωτήρης Κοίλιας, μεταξύ άλλων, έθεσε το ερώτημα αν «είναι λύση με αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελικές αρχές και ανοχή της Περιφέρειας να υλοποιηθεί η αυταρχική και παράνομη απόφαση ανοίγματος του ΧΥΤΑ Αιγείρας;», και πως “έτσι διασφαλίζεται η δημόσια υγεία;», τονίζοντας πως καμία υπηρεσία δεν έχει παρουσιάσει επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει την νόμιμη λειτουργία του εν λόγω ΧΥΤΑ ούτε και ΜΠΕ. Ανέφερε ακόμη ότι δεν υλοποιείται η απόφαση της Αποκεντρωμένης για τους 12.000 τόνους, επισημαίνοντας πως πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ και αν δεν δοθεί η αδειοδότηση, να φύγουν από εκεί οι περισσότεροι από 2.000 τόνοι που εναποτέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες”. Πρότεινε δε την διοργάνωση ημερίδας ευαισθητοποίησης και προώθησης λύσης.

Να υιοθετηθεί πιο… σκληρή στάση

Το γεγονός ότι η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συλλόγων λειτούργησε μεν συσπειρωτικά, διοργάνωση το μεγάλο συλλαλητήριο, ωστόσο θα έπρεπε να κινηθεί πιο δραστικά, επισήμανε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Γιώργος Ζήσης, λέγοντας πως κακώς στράφηκε αποκλειστικά στον δήμαρχο, την στιγμή που αρμοδιότητες για το θέμα έχει και η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη και το υπουργείο. ΄΄Η νομιμότητα έλεγε να μεταφερθούν τα απορρίμματα στους πέντε ΧΥΤΑ. Αφού ήθελαν να εφαρμόσουν τον νόμο γιατί πήγαν στην Αιγείρα;΄΄, ρώτησε ο κ. Ζήσης, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σημειώνοντας πως ΄΄δεν μπορούμε να επικαλούμαστε μελλοντική αδειοδότηση για έναν παράνομο ΧΥΤΑ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών΄΄.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα εκδικάζονται και τα ασφαλιστικά μέτρα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, με τον κ. Ζήση να προτείνει παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής και για τα ασφαλιστικά μέτρα και για να μην δοθεί άδεια. Καταλήγοντας, είπε πως η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει πιο διεκδικητικά και να απαιτήσει την εύρεση μεσοπρόθεσμης και μόνιμης λύσης.
Εκ μέρους της «Ίριδας» ο Δημήτρης Παπαγεωργίου κατήγγειλε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, ,τονίζοντας πως υπάρχει από την «Ίριδα» ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας αποτρόπαιο και προδιαγεγραμμένο το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, καλώντας τους Συλλόγους να διοργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το περιβάλλον.

Από την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ανατ. Αιγιάλειας, ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου ανέφερε ότι στοχευμένα δημιουργήθηκε μία ασφυξία με τα απορρίμματα, λέγοντας πως πήγαινε πολύ… μακρύτερα από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Επισήμανε ότι υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια που αν είχε γνωμοδοτήσει δεν θα συνέβαινε αυτό, αλλά και η Αποκεντρωμένη. Είπε ακόμη ότι είναι αφέλεια να πιστεύουν κάποιοι πως δεν υπήρχε πολιτική συναίνεση την στιγμή που η επιχείρηση έγινε με πρωτοφανή αστυνομική δύναμη. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι στην Ανατ. Αιγιάλεια έχουν βγάλει εκτός 15 τόνους σκουπιδιών μέσω της ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι αν αυτό έχει γίνει σε αντιστοιχία σε όλο τον δήμο τότε θα υπήρχε αποτέλεσμα.

΄΄Το σχέδιο… μπάζει από παντού΄΄

Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταδίκασε την επιχείρηση ανοίγματος του ΧΥΤΑ Αιγείρας, επιμένοντας στην αναγκαία μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στο να προχωρήσουν τα οργανικά, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση, τα ΚΔΑΥ, ταυτόχρονα πάντα με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πίεση για να μεταφερθούν τα απορρίμματα στους πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη τροποποίησης του περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού, ενώ σχολιάζοντας τα όσα ο δήμαρχος εξήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ως λύσεις για τα απορρίμματα, είπε πως το σχέδιο «μπάζει από παντού» και ότι «πάει να κάνει το αντίθετο από αυτό που πρέπει».

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Κώστας Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων πως ΄΄πρέπει να νιώθουν την ανάσα των κατοίκων΄΄, τονίζοντας ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και προτείνοντας και νομική υποστήριξη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου  Γιάννης Μποδιώτης συνεχάρη τους κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας για τον αγώνα τους, προτείνοντας στήριξη και τονίζοντας ότι η αποκομιδή δεν έχει τελειώσει καθώς υπάρχουν ορεινά διαμερίσματα αλλά και ορισμένα πεδινά και Ανατολική Αιγιάλεια που δεν έχουν καθαριστεί, προτείνοντας κινητοποίηση και προς την Αποκεντρωμένη.

Η Συντονιστική Επιτροπή πρόκειται σήμερα να μελετήσει τις προτάσεις που κατέγραψε, να τις επεξεργαστεί και να καθορίσει την δράση της που θα περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων και κινητοποιήσεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr