background img
banner
banner

Η σωστή ιεράρχηση «κλειδί» στην ομαλή λειτουργία…

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Οργανωτικά και οικονομικά θέματα, καθώς και ο τρόπος προώθησης έργων στα σχολεία, τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας, με τους διευθυντές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της Αιγιάλειας. Παρούσα και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη που γνωστοποίησε το πρόγραμμα του δήμου για τις παρεμβάσεις στα σχολεία.
Οι μεγάλες ανάγκες των σχολικών μονάδων σε συνάρτηση με την οικονομική στενότητα και τις… καθηλωμένες, τα τελευταία χρόνια, χρηματοδοτήσεις, επόμενο είναι να δημιουργούν διαφωνίες, όπως συνέβη και στην συνάντηση της Παρασκευής, όπου μπορεί να υπήρξαν και στιγμές έντασης, ωστόσο πρυτάνευσε η άποψη ότι με καλό συντονισμό και συνεργασία θα δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ενημέρωση για οικονομικά και πεπραγμένα

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των διευθυντών και προϊσταμένων των σχολικών μονάδων του δήμου. Συγκεκριμένα, παρέστησαν 40 από 49 συνολικά σχολικές μονάδες. Παρούσα ήταν και η λογίστρια κ. Καλαποδά, ενημερώνοντας τους παριστάμενους για την οικονομική διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής, ενώ ο πρόεδρός της, Κώστας Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωσή της, τονίζοντας πως αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι και να φροντίζει έτσι ώστε όλα τα αιτήματα των διευθυντών των σχολικών μονάδων να φτάνουν στον δήμο προκειμένου να δρομολογείται η διευθέτησή τους.

Ενημέρωση για τα έργα από την αντιδήμαρχο

Η κ. Ψυχράμη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη για τα έργα που πρόκειται να εκτελεστούν στα σχολεία, είτε μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» από το οποίο θα επωφεληθεί ο δήμος, είτε από το Τεχνικό Πρόγραμμα από το οποίο θα διατεθούν 180.000 ευρώ. Στο σημείο εκείνο οι διευθυντές ζήτησαν να μάθουν με ποια κριτήρια επελέγησαν τα συγκεκριμένα έργα, ενώ όλοι κατέληξαν στο ότι πρέπει να γίνεται σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
΄΄Είναι δεδομένο ότι τα σχολεία έχουν πολλά αιτήματα και πολλές ανάγκες τα οποία πρέπει να ιεραρχούνται σωστά και να δρομολογούνται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Αυτό είναι το «κλειδί» σε κάθε δραστηριότητα΄΄, σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πάντως πως υπάρχει κοινή λογική με τον δήμο και την κ. Ψυχράμη για το πώς πρέπει να γίνονται τα έργα, αναφερόμενος και στην καλή συνεργασία και συνεννόηση, που επιθυμεί να συνεχιστεί.

Στα σχολεία τα έσοδα από τα κυλικεία

Από τον πρόεδρο αναφέρθηκε ακόμη το γεγονός ότι τα χρήματα των κυλικείων πρέπει να αποδίδονται στα σχολεία στα οποία λειτουργούν, κάνοντας γνωστό ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση από το Συμβούλιο ώστε να ληφθεί απόφαση.

Η νομιμοποίηση σχολικών κτιρίων, το μεγαλύτερο… αγκάθι

Αναφορά έγινε ακόμη σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια και, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τα σχολεία. Πρόκειται για την ανάγκη νομιμοποίησης σχολικών κτιρίων. Κι αυτό γιατί τα σχολεία κατασκευάζονταν από τον Ο.Σ.Κ. και μπορεί να είναι ασφαλή, ωστόσο δεν υπάρχουν τα έγγραφα εκείνα που να το αποδεικνύουν με βάση τα όσα προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για ένα σύγχρονο σχολείο. ΄΄Η νομιμοποίηση των σχολείων δεν έχει δρομολογηθεί ως τώρα γιατί τα ποσά που απαιτούνται είναι μεγάλα, μπορεί να χρειάζονται και πάνω από 300.000 ευρώ και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός γι’ αυτό ή να προχωρήσει σταδιακά η διαδικασία νομιμοποίησης. Η κατάσταση, έτσι όπως είναι σήμερα, εμποδίζει τις σχολικές μονάδες να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, αφού θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν π.χ. για εξοικονόμηση ενέργειας που θα μείωνε και το κόστος λειτουργίας τους΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος της Σ.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr