background img
banner
banner

Μικρογραφία του δήμου Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες

ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΜΕΓΑ  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, αναμένεται να παρουσιάσουν οι εκλογές για τις Δημοτικές Κοινότητες, αλλά και τις Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, αποτελώντας μία μικρογραφία του δήμου. Τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων, με την νέα τους ενισχυμένη σύνθεση, καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διοίκηση των κατά τόπους περιοχών, χωρίς να περιορίζονται στον εισηγητικό χαρακτήρα, αλλά προχωρώντας σε ουσιαστικές παρεμβάσεις και λήψη αποφάσεων.

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών στις Δημοτικές αλλά και στις μεγαλύτερες Τοπικές Κοινότητες είναι όμοιος, δεδομένου ότι η εκλογή των συμβούλων τους και του προέδρου θα γίνεται με ξεχωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς, ενώ υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Οι υποψήφιοι καλούνται να καταρτίσουν ψηφοδέλτια με υποψηφίους, απ’ όπου θα αναδειχθούν τα νέα συμβούλια. Κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας, ο αριθμός των οποίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%). Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο θα ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του κάθε συνδυασμού.

Πού θα στηθούν κάλπες με τοπικούς συνδυασμούς

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες (τρεις στον δήμο Αιγιαλείας: Δημοτική Κοινότητα Αιγίου [20.664 κάτοικοι], Δημοτική Κοινότητα Διακοπτού [2.252] και Δημοτική Κοινότητα Ροδοδάφνης [2.564], ο αριθμός των υποψηφίων εκάστοτε συνδυασμού, εξαρτάται από τον αριθμό μελών των συμβουλίων. Έτσι, στην Δημοτική Κοινότητα Αιγίου για το νέο 15μελές Συμβούλιο ο εκάστοτε υποψήφιος θα πρέπει να έχει από 15 έως 20 υποψηφίους στο ψηφοδέλτιό του, ενώ στις Δημοτικές Κοινότητες Ροδοδάφνης και Διακοπτού που τα συμβούλια θα είναι επταμελή, οι υποψήφιοι κάθε ψηφοδελτίου θα πρέπει να είναι από 7 έως 9.

Ο «Κλεισθένης Ι» φέρνει πενταμελή τοπικά συμβούλια συν τον πρόεδρο, σε κοινότητες που έχουν από 300 έως 2.000 κατοίκους με τον δήμο Αιγιαλείας να απαριθμεί 30 κοινότητες σε αυτή την κατηγορία. Σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις, θα υπάρχουν τοπικοί συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο Κοινότητας και υποψήφιους συμβούλους Κοινότητας, οι οποίοι θα είναι ανεξάρτητοι από τους κεντρικούς δημοτικούς συνδυασμούς.

Σημαντικός ο ρόλος της Δ.Κ. μπορεί να γίνει και καλύτερος!

Πώς όμως λειτουργούν ως σήμερα, με τα δεδομένα του Καλλικράτη, οι Δημοτικές Κοινότητες και ποιος είναι ο ρόλος τους; Ερωτηθείσα από το Protionline.gr  η Ελισσάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη, μέλος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου, αναφέρει πως ανεξάρτητα από το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός, ως τώρα υπάρχει συνέπεια και ορθοί χειρισμοί. ΄΄Μπορεί για πολλούς ο ρόλος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας να είναι περισσότερο διαδικαστικός και γνωμοδοτικός, όμως στην πραγματικότητα, στην Δημοτική Κοινότητα Αιγίου έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις με προτάσεις πάνω σε σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Βεβαίως και θα μπορούσε, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας του Αιγίου, η Δημοτική Κοινότητα να έχει περισσότερες αρμοδιότητες και πιο παρεμβατικό χαρακτήρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλο αυτό τον καιρό είμαστε ανενεργοί. Απεναντίας έχουν υπάρξει εισηγήσεις και αποφάσεις που εισακούστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κάποιες άλλες δεν προχώρησαν΄΄, σημείωσε η κ. Μπομποτσιάρη.
Παράλληλα, επισήμανε πως το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας θα μπορούσε να αποτελεί το όργανο που καταγράφει τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών που βρίσκεται δίπλα τους και τα μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι πρόεδροι των Δ.Κ… δήμαρχοι στον τόπο τους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του πρώτου προέδρου Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου επί «Καλλικράτη», Γιάννη Θεοφανόπουλου. Όπως τόνισε, ΄΄την προηγούμενη δημοτική περίοδο οργανώσαμε τις Δημοτικές Κοινότητες, ωστόσο, σε όλη τη χώρα, οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν θέλησαν να καταλάβουν την αναγκαιότητα και την σοβαρότητα των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων και το συμπέρασμα αυτό απορρέει από τις συζητήσεις που έχω κάνει με τους προέδρους Δ.Κ. ανά την Ελλάδα. Οι δήμαρχοι, σκοπίμως θεωρούν τα Συμβούλια των Δ.Κ. παρακατιανά και φροντίζουν έξω και πέρα από τις επιταγές του νόμου να τα υποβαθμίζουν. Θα προτιμούσαν δε να μην υπήρχαν καθόλου. Την συγκεκριμένη αντίληψη την έχουν περάσει και στους δημοτικούς συμβούλους, όχι μόνο των πλειοψηφιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην προηγούμενη περίοδο, ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο Δ.Σ. Αιγίου, πέρασε αντιδήμαρχος και όχι μόνο δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση, αλλά στις εκκλήσεις των συμβούλων είπε «ε όχι και να καθίσω να σας ακούσω»΄΄.
Άποψη του κ. Θεοφανόπουλου είναι ότι οι πρόεδροι των Δ.Κ. είναι δήμαρχοι στον τόπο τους. ΄΄Για να γίνει όμως αυτό και να αποκαταστήσουν την υπόσταση που πρέπει, οι δήμαρχοι οφείλουν να ξεκινήσουν από κάτω προς τα πάνω. Για παράδειγμα, οι πλοιοκτήτες ψάχνουν να βρουν καπεταναίους που να έχουν ξεκινήσει από τα «πανιόλα». Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πώς θα γίνει η εκλογή των νέων συμβουλίων, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας των δημάρχων και των δημοτικών αρχών΄΄, πρόσθεσε.

Απαιτείται συνεχής παρουσία και προσπάθεια

Ο Γιώργος Παλαιολογόπουλος ανέλαβε την προεδρία της Δημοτικής Κοινότητας Ροδοδάφνης μετά την παραίτηση του κ. Ανδριόπουλου. Μιλώντας στo Protionline.gr , χαρακτήρισε ως καθοριστικό τον ρόλο του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας καθώς, όπως είπε, σε μία περιοχή σαν την δική του, χρειάζεται καθημερινή παρουσία και προσπάθεια για όλα τα θέματα, τα οποία είναι πολλά. ΄΄Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα και καταφέρνουμε πολλά με καθημερινή παρουσία, συνεχείς επαφές και πιέσεις. Πιστεύω στον ρόλο της Δημοτικής Κοινότητας και εκτιμώ ότι μπορεί τα μέλη της μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο τους όχι μόνο με τις ανάλογες εισηγήσεις στον δήμο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους αλλά και με προσωπική προσπάθεια΄΄, υπογράμμισε ο κ. Παλαιολογόπουλος.
Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των νέων συμβουλίων και του προέδρου, επισήμανε: ΄΄Θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι ο πρόεδρος θα εκπροσωπείται από δικούς τους ανθρώπους που μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους και δεν θα είναι υποχείριο κανενός δημάρχου΄΄. ΄΄Βεβαίως, το πιο βασικό απ’ όλα είναι να εκλεγούν ικανοί άνθρωποι, γνώστες των θεμάτων του τόπου, με όραμα γι’ αυτόν΄΄, πρόσθεσε.

Να μην συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση…

Ο μέχρι πριν λίγους μήνες πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού Βάσος Σταυρόπουλος τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρων και συμβουλίων μέσα από τοπικούς συνδυασμούς αρκεί, όπως αναφέρει, να είναι όπως παλιά. Να μπορούν δηλαδή να διαχειρίζονται τα οικονομικά, να λαμβάνουν ανταποδοτικά και να λαμβάνεται υπόψη η άποψη του προέδρου. ΄΄Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση όπου τα χωριά, από το 2011 έχουν κυριολεκτικά τελειώσει. Δείτε ως παράδειγμα το Διακοπτό που αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό της Αιγιάλειας, με 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίς όμως να λαμβάνει καθόλου ανταποδοτικά οφέλη. Αντιθέτως, παρουσιάζει εικόνα με σκουπίδια, χάνει γαλάζιες σημαίες, υστερεί σε δίκτυα ύδρευσης, υποδομές, σχολικά κτίρια, κοιμητήρια και τόσα άλλα΄΄, τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Αυτό οφείλεται στο ελλιπέστατο ενδιαφέρον των δημάρχων και των αρμόδιων αντιδημάρχων τους. Τι μπορεί να κάνει μπροστά σε αυτή την αδιαφορία το συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας; Όμως ακόμη κι αν κάνει με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω των πενιχρών οικονομικών, δεν… πιάνουν τόπο. Για παράδειγμα ανοίξαμε δρόμους 6,5 χιλιομέτρων, ανοίξαμε γεωτρήσεις και το νερό πέφτει στο ποτάμι, την ώρα που τόσοι οικισμοί έχουν έλλειψη νερού. Δυστυχώς, πληρώνουμε φουσκωμένα τέλη χωρίς να έχουμε την ίδια μεταχείριση με τον Αιγιώτη΄΄.

«Γρίφος» η κατάρτιση ψηφοδελτίων

Για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των προέδρων και των συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων, μίλησε στο Protionline.gr  η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακράτας, Μαρία Καρρά. Όπως είπε, ΄΄το μόνο θετικό είναι ότι ο νέος νόμος δίνει την ευκαιρία να εκλεγούν και να διοικήσουν οι καλύτεροι. Αυτοί δηλαδή που θα εμπιστευθούν απευθείας οι κάτοικοι με καθαρά κριτήρια και όχι για την παράταξη στην οποία πρόσκεινται. Όταν κάποιος δεν δεσμεύεται από μία παράταξη λειτουργεί πιο απελευθερωμένα προς όφελος του τόπου του΄΄. Βεβαίως, η δημιουργία συνδυασμών δεν θα πρέπει να θεωρείται και τόσο εύκολη υπόθεση. ΄΄Σαφώς, ο κόσμος είναι μουδιασμένος και γενικότερα υπάρχει μία απογοήτευση, γεγονός που θα δυσκολέψει την κατάρτιση ψηφοδελτίων΄΄, κατέληξε η κ. Καρρά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr