background img
banner
banner

«Τσουχτερό» το πετρέλαιο θέρμανσης

ΜΕ ΤΙΜΗ… ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 1,20 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

 Ξεκίνησε προχθές και στην Αιγιάλεια η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που θεωρείται η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας… Η ζήτηση, για την ώρα, είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, με τους βενζινοπώλες να ευελπιστούν πως η τιμή δεν θα αποτελέσει αιτία ολικής… στροφής των καταναλωτών σε άλλες μορφές θέρμανσης.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αιγιάλεια ανέρχεται σε 1,20 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, σε αυτό το επίπεδο είχε να ανέβει από το 2007, γεγονός που τότε οφειλόταν αποκλειστικά στην αύξηση των διεθνών τιμών και βέβαια οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων ήταν πολύ διαφορετικές από σήμερα. Η σημερινή τιμή, έφτασε σε τόσο υψηλά επίπεδα τόσο εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών που μεσολάβησε όσο και στο γεγονός ότι δεν έχει μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η τιμή εκκίνησης στην Αιγιάλεια ήταν κάτω του 1 ευρώ και πρόπερσι στα 0,90 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και η τιμή εκκίνησης εφέτος κυμαίνεται στο 1,14 ευρώ.

Συμπιέζουν το δικό τους κέρδος…

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή και από τις καιρικές συνθήκες δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς. Όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr  ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Βασίλης Σίδερης ΄΄η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά μέσο όρο στα πρατήρια της Αιγιάλειας, είναι στο 1,20 ευρώ το λίτρο, με πολύ συμπιεσμένο το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων, καθώς φέτος το προμηθευόμαστε πιο ακριβά κατά 20%. Αναγκαζόμαστε να μειώσουμε το δικό μας κέρδος, διότι εάν το βγάζαμε στη λιανική με τα περσινά δεδομένα, θα έφτανε το 1,24 ευρώ το λίτρο΄΄.

Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι στιγμής οι παραγγελίες από τους καταναλωτές τής περιοχής, είναι πολύ λίγες, κυρίως από κάποιους που δεν είχαν καθόλου απόθεμα από πέρυσι. Αναφορικά με το εάν αναμένεται μείωση της τιμής, ο κ. Σίδερης είπε πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο δεν προβλέπεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση, δεδομένου ότι θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς τιμές και από το εάν θα αλλάξει κάτι στον τομέα της φορολογίας κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα…

Αισθητή μείωση στην κατανάλωση

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ.(η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.). Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι γενικότερα υπάρχει κάμψη στην κατανάλωση καυσίμων τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με την κατάσταση στην Αιγιάλεια το τελευταίο διάστημα, ο κ. Σίδερης παρατήρησε πως υπάρχει μεν πτώση η οποία ωστόσο έχει σταθεροποιηθεί και λίγο πολύ είναι γνωστό το πόσο θα καταναλώσουν κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής. ΄΄Είχαμε ένα πολύ καλό δεκαπενθήμερο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ένα πολύ μουδιασμένο διάστημα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ως τώρα΄΄, σημείωσε, κάνοντας γνωστό ότι οι πρατηριούχοι κρατούν… άμυνα σε όλη αυτή την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο δύο πρατήρια στην περιοχή ευθύνης της Ένωσης (από Λαμπίρι μέχρι Καλάβρυτα) έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr