background img
banner
banner

Αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το ελαιόλαδο

ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τον έντονο προβληματισμό των μελών του για την καταστροφική χρονιά του ελαιολάδου εκφράζει ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας. Με ανακοίνωσή του προς αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης.

Να σημειωθεί ότι το μείζον πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής τουλάχιστον κατά 80% στην Αιγιάλεια για τη φετινή χρονιά, επρόκειτο να απασχολήσει και την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μέλη του Δ.Σ. του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου θα έδιναν το «παρών» ώστε να ενημερώσουν το Σώμα και να μεταφέρουν τις θέσεις των μελών τους και τα αιτήματά τους.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Α.Α.Σ.Α. που κοινοποιείται προς υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διεύθυνση Ασφάλισης και ενισχύσεων ΕΛΓΑ, δήμο Αιγιαλείας, Παναιγιάλειο Ένωση Συναιτερισμών, Ένωση Δερβενίου, Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Αιγιαλείας, τονίζεται ότι ΄΄η φετινή χρονιά στην παραγωγή ελαιολάδου είναι μια από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων και η καταστροφή αγγίζει σε πολλές. περιπτώσεις το 100%της παραγωγής΄΄. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μετά από συναντήσεις και συζητήσεις με παραγωγούς αλλά και ελαιοτριβεις από όλη την Αιγιάλεια αποφάσισε να αναδείξει το μείζον αυτό θέμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε δυσμενή κατάσταση οι παραγωγοί…

΄΄Η μεγάλη πτώση της παραγωγής σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα (λόγο οξέων) ελαιολάδου έχει φέρει σε δυσμενή κατάσταση όλους τους παραγωγούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλη την τοπική οικονομία. Για άλλη μια φορά ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται αφημένος στην τύχη του καθώς είναι η δεύτερη καταστροφή που συμβαίνει μέσα στον ίδιο χρόνο στην περιοχή μας μετά την σταφίδα΄΄, αναφέρει ακόμη το Δ.Σ. του Συλλόγου, τονίζοντας: ΄΄Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι οι ζημιές οφείλονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες κάνεις όμως αρμόδιος δεν ενημέρωσε τους παραγωγούς εγκαίρως ούτε έκαναν επιτόπιους ελέγχους για να ξέρουν ακριβώς το μέγεθος της ζημιάς παρά μόνο μας ενημέρωσαν ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων ζημιών σε πολλές περιοχές. Άμεσα επιτόπιους ελέγχους ώστε να εκτιμηθεί το είδος και το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr