background img
banner
banner

Στην… αντεπίθεση αγρότες της Αιγιάλειας

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέο γύρο κινητοποιήσεων που δεν αποκλείεται να τους… ξαναβρεί στους δρόμους, ξεκίνησαν οι αγρότες της Αιγιάλειας – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», οι οποίοι χθες συμμετείχαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Πάτρας, επισκεπτόμενοι και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Δυτικής Αχαΐας και τον Αγροτικό Σύλλογο Πατρών, ενώ έλαβαν μέρος περίπου είκοσι Αιγιαλείς – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου.

Οι αντιπροσωπείες των αγροτών συνάντησαν τον διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Κεχαγιά, τον επόπτη Αχαΐας και την υπεύθυνη για τα ΠΣΕΑ Αχαΐας, μεταφέροντας τα αιτήματά τους και παραδίδοντας υπόμνημα στο οποίο αναγράφονται οι διεκδικήσεις τους. Οι αγρότες διεκδικούν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές και καύσωνα που εκκρεμούν ακόμη, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, την απορρόφηση των ποσοτήτων γάλακτος που μένουν αδιάθετες, καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος και του κρέατος και ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμη, συνυπολογισμό της ήδη εκτιμηθείσας απώλειας σταφίδας στην παραδοθείσα ποσότητα ώστε να συμπληρωθούν τα 150κιλά/ στρέμμα. Επιπλέον, ζητούν να μην καμία περικοπή των βασικών ενισχύσεων εξαιτίας προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια, εξοπλισμό.

Ζητήθηκαν αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

΄΄Θέσαμε το θέμα της ανάγκης αποζημίωσης για τις ελιές, στις οποίες οι άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού προκάλεσαν ασθένειες που οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν, ωστόσο η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τέτοιες περιπτώσεις από τον οργανισμό. Ζητήσαμε επίσης την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου οι απώλειες, με τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ να μας αναφέρουν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματά μας΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως οι αγρότες ζήτησαν άμεση καταβολή των ενισχύσεων για τις οποίες τους έγινε γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί και μέσα στον Δεκέμβριο θα αναρτηθούν οι εκτιμήσεις.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι των αγροτών μετέβησαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελλοπονήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου όπου είχαν συνάντηση με τον διευθυντή Διονύση Παναγιωτόπουλο, δίνοντάς του και το υπόμνημα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον Συντονιστή και θα έρθουν σε επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Αραχωβίτη για να τα προωθήσουν εκτιμώντας ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν.

Το επόμενο βήμα του Α.Σ.Α. «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» θα είναι συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της 14ης Νοέμβρη, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. προσανατολίζονται και σε συμμετοχή στην Πανελλήνια Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων που θα διεξαχθεί στη Λάρισα στις 9 Δεκεμβρίου, εκεί όπου πρόκειται να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για νέες… σκληρές κινητοποιήσεις…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr