background img
banner
banner

«Έκρηξη» αγροτών για τα τοπικά προβλήματα

ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ» – ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Σε έναν νέο αγώνα, μακρύ και δύσκολο, εισήλθε από χθες ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», πραγματοποιώντας χθες το πρωί παναιγιάλεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στα γραφεία της Π.Ε.Σ. Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου προετοιμάζουν από κοινού συγκέντρωση- διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού Αχαΐας, την προσεχή Πέμπτη 24 του μήνα, με κύριο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Η χθεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε το άνοιγμα ενός γύρου κινητοποιήσεων ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, των κατευθύνσεων της ΚΑΠ που –όπως τονίστηκε – σαν στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε μία χούφτα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μποδιώτης, κατά την ομιλία του, ο οργανωμένος αγώνας είναι αυτός που μπορεί να καθυστερήσει τις κυβερνητικές πολιτικές. Είναι αυτός που μπορεί να δώσει προσωρινές ανάσες στην αγροτική οικογένεια. Είναι αυτός που έφερε αποτελέσματα όπως το αφορολόγητο έως 8.500 ευρώ, την σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, το ακατάσχετο 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Είναι αυτός που με πανελλαδικό συντονισμό, τους πονάει πραγματικά΄΄.

Θα αγωνιστεί για το λεμόνι

Ο κ. Μποδιώτης μίλησε για την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, ενώ παράλληλα με τα αιτήματα της Π.Ε.Μ. στάθηκε και στα τοπικά που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα της Αιγιάλειας. Για το λεμόνι, είπε: ΄΄Μας λυπεί η εικόνα των φορτωμένων αμάζευτων δέντρων. Η τιμή τους σήμερα είναι έως 0,25 ευρώ αλλά οι έμποροι δεν αγοράζουν. Η τιμή παραγωγού είναι πλέον των 0,40 ευρώ. Το πρόβλημα είναι η ασυδοσία των εμπόρων, οι αθρόες εισαγωγές που γίνονται από τρίτες χώρες καθώς και το εμπάργκο στη Ρωσία. Εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να λύσει αυτά τα προβλήματα, πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα με βάση την τιμή παραγωγού. Ο Α.Σ.Α. θα αγωνιστεί για το εισόδημα του λεμονοπαραγωγού. Από την παραγωγή των 60.000 τόνων την δεκαετία του ’90, πήγαμε στους 40.000 το 2000 και σήμερα μιλάμε για παραγωγές γύρω από τους 20.000 τόνους΄΄.

Επείγουσα ανάγκη η ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωση

Για την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, είπε πως εγκαταλείπεται. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σημείωσε: ΄΄Το πρόβλημα της φυλλοξήρας και η ανάγκη της αντικατάστασης με ανθεκτικά στην ασθένεια υποκείμενα σε συνάρτηση με κόστος που αγγίζει τα 1.500 ευρώ ανά στρέμμα, κάνοντας το απαγορευτικό για τους παραγωγούς. Επείγουσα ανάγκη η ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωσης όπως ισχύσει στα υπόλοιπα αμπελωειδή. Ο Α.Σ.Α. θα φτάσει ως τον υπουργό ή θα διεκδικήσει το αίτημα για να συνεχιστεί η παραγωγή. Επίσης, ζητάμε αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αν και βασικό μας μέλημα είναι η σύνδεση της παραγωγής με την ενίσχυση σε όλα τα προϊόντα΄΄.

Απαίτηση για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών

Σε ό,τι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε στο στοιχείο που έγινε γνωστό από την «Π» την περασμένη Δευτέρα ότι χάθηκαν 10 εκατ. ευρώ φέτος από τους παραγωγούς ελαιολάδου. ΄΄Έχουμε ξεκινήσει σαν σύλλογος ένα αγώνα ήδη από το καλοκαίρι για το πρόβλημα που έχει να κάνει πρώτα με τη δακοκτονία αλλά και με τις μυκητολογικές ασθένειες. Απευθυνθήκαμε στον ΕΛΓΑ σε παράσταση διαμαρτυρίας αλλά η απάντηση ήταν ότι η ζημιά υφίσταται, αλλά είναι μη αποζημιώσιμη. Σε κίνδυνο να μην γίνει δακοκτονία εθελοντικά συμμετείχαμε στον πρώτο ψεκασμό σαν Α.Σ.Α. Συμμετείχαν δύο συνεταιρισμοί, η καθυστέρηση όμως ήταν σημαντική΄΄, είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πολιτεία για το γεγονός ότι οι παραγωγοί έμειναν χωρίς εισόδημα. ΄΄Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ζημιές που δεν έχουν πληρωθεί ασφάλιστρο. Δημόσιος οργανισμός υποτίθεται και το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. Απαιτούμε σήμερα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη του κράτους΄΄, κατέληξε.

Παρούσα στη συγκέντρωση η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Παρούσα στην συγκέντρωση ήταν η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με την νέα επικεφαλής, υποψήφια δήμαρχο Αιγιαλείας Αγγελική Κουρή, η οποία επισήμανε τα εξής: ΄΄Η Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών γιατί αποτελεί σκληρή αναμέτρηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτικού όλων των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων. Η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά, βάζει λουκέτα στους επαγγελματίες, εδραίωσε τον εργασιακό μεσαίωνα. Ο αγροτικός κόσμος δίνει απάντηση με τις κινητοποιήσεις του σε αυτούς που καταστρέφουν τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Γιατί οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι προϊόν ανάγκης και όχι ευθυμοτυπία΄΄.

Επιπλέον, ανέφερε τα ακόλουθα: ΄΄Βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες με όρους ταξικούς και όχι γεωγραφικού προσδιορισμού. Καλούμε τους κοινωνικούς συμμάχους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς σε όποιον χώρο κι αν ανοίγει ο καθένας, να συμπαραταχθεί στον αγώνα διεκδίκησης και ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr