background img
banner
banner

Μητρόπουλος και Ξούρα εκπρόσωποι στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ ΑΧΑΪΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ ΔΥΟ ΕΔΡΕΣ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με μεγάλο ενδιαφέρον, διεξήχθησαν εχθές οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του νομού Αχαΐας. Οι ψηφοφορίες τάχθηκαν υπέρ του ψηφοδελτίου της Δημόσιας Συνεργασίας Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας με δύο εκπροσώπους τον Αιγιώτη Άγγελο Μητρόπουλο, προϊστάμενο του ΚΕΠ Διακοπτού και την Πατρινή υποψήφιο Αναστασία Ξούρα. Η διεξαγωγή εκλογών είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Αιγιαλείας που είχε διοργανωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Ανάμεσα στους Αιγιώτες υποψηφίους είχαν οριστεί και οι Πέτρος Κουρκούλης, Ελένη Σκλαβιάδου, κα. Κολοκοτρώνη, αλλά ο Άγγελος Μητρόπουλος κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων. Ακόμη, να αναφερθεί ότι ο κ. Μητρόπουλος έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε στο κοινό Πειθαρχικό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων. Η προσέλευση των εκλογών ήταν πολύ μεγάλη, για την ακρίβεια μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μητρόπουλου. Ο ίδιος, ευχαριστεί τους συναδέλφους που τον εμπιστεύτηκαν : ‘’Είναι μεγάλη η ευθύνη αλλά ακόμα μεγαλύτερη η τιμή’’.

Θετικές εξελίξεις για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Αιγιαλείας την περασμένη Παρασκευή σημαντικά ζητήματα, όπως οι χθεσινές εκλογές αναλύθηκαν διεξοδικώς από διοικητικά μέλη του συλλόγου και τους καλεσμένους ομιλητές: τον πρόεδρο Βασιλακόπουλο Αλέξανδρο, τον Γενικό Γραμματέα Χατζή Σπύρο, το μέλος και πρώην πρόεδρο Γιάννη Τρίψα, στελέχη από την Ομοσπονδία Δημοτικών Υπαλλήλων τον κ. Παπουτσή και την Μαρία Παπαδοπούλου, τους δικηγόρους κ. Σκανδάμη και κα. Αγγελοπούλου.

Η πολυπόθητη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού αποτέλεσε πάλι κύριο σημείο συζήτησης με τους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, που παρευρέθηκαν στην συνέλευση, να ζητούν άμεση επίλυση. Τα στελέχη του σωματείου φαίνονται αισιόδοξοι, καθώς έχει γίνει ήδη η εκδίκαση της απόφασης από το Πρωτοδικείο και η πρώτη απάντηση είναι θετική. Η απόφαση έχει βγει για υπαλλήλους αορίστου χρόνου και εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί επαναφορά επιδόματος αδείας και δώρων εορτών για τα δύο τελευταία έτη τουλάχιστον, αν όχι για το συνολικό διάστημα από το 2014-18.

Εν αναμονή της θετικής απάντησης από το Πρωτοδικείο, ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Τρίψας πρότεινε στο Σωματείο να διεκδικήσει αυτά που τους αναλογούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μην εμπλακεί σε νέους δικαστικούς αγώνες σε περίπτωση που ο δήμος δεν συμφωνήσει μαζί τους. Ο ίδιος όπως και τα άλλα μέλη του συλλόγου φαίνονται ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά ‘’ Έχω την εντύπωση, απ’ όσο γνωρίζω, ότι ο Δήμαρχος και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι θετικοί ως προς την απόφαση. Αυτό θα βελτιώσει τα πράγματα, καθώς δεν θα κωλυσιεργήσουμε σε δικαστικές αποφάσεις σε Ανώτατα Δικαστήρια.Εφόσον το δικαστήριο κρίνει την απόφαση είναι νόμος του κράτους •δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε άλλες διαδικασίες και να χρονοτριβούμε.’’ Βέβαια, ο Γενικός Γραμματέας Χατζής Σπύρος ενημέρωσε ότι, παρά τις πρώτες θετικές εξελίξεις στο Πρωτοδικείο και παρόλο που η επαναφορά των διεκδικήσεων των εργαζομένων παραμένει θετική σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εκκρεμούν και άλλες δικαστικές αποφάσεις όπως αυτή του Ειρηνοδικείου, οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Ενημέρωση για προσεχείς διατάξεις στον εργασιακό τομέα

Μετά την συνεδρίαση των δύο σημαντικών θεμάτων η στέλεχος της Ομοσπονδίας Δημοτικών Υπαλλήλων Μαρία Παπαδοπούλου ενημέρωσε για τις νέες αποφάσεις και αλλαγές σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Πρώτο και πολύ σημαντικό θέμα, είναι η εκκρεμότητα στο επίδομα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, καθώς έχει ήδη συσταθεί επιτροπή και αναμένεται να βγάλει πόρισμα μόνο για περικοπή του επιδόματος και όχι μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με την Ε.Ε. σε τέτοιου είδους ζητήματα, το πλήρες πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου που θα προχωρήσει σε αναλογική περικοπή επιδομάτων και ειδικοτήτων, θα έχει δημοσιοποιηθεί.

Επίσης, στο πλαίσιο της Υγιεινής και Ασφάλειας, και μετά από παρέμβαση ΣΕΠΕ για αυστηροποίηση των κριτηρίων άμεσου έλεγχου των εργασιακών περιβαλλόντων, αυτοί δεν θα γίνονται πλέον σε τοπική κλίμακα, αλλά θα διεξαχθούν από την κεντρική διοίκηση της Αθήνας στην περιφέρεια, προκειμένου να μην παραβλέπονται άσχημες συνθήκες εργασίας από τοπικούς παράγοντες. Σε αυτήν την νέα ρύθμιση προστίθενται και οι ποινικές ευθύνες για ατυχήματα που θα βαρύνουν τον υπεύθυνο εργοδότη είτε ανήκει σε απλή υπηρεσία ή στο επίπεδο της διοίκησης του δήμου, και όχι μόνο σε απόδοση πειθαρχικών συνεπειών. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για επέκταση των μόνιμων θέσεων εργασίας σε νέες ειδικότητες, όπως οι προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς και στο πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’.

Η συνεδρίαση γενικότερα παρουσίασε ενδιαφέρουσα προσέλευση με τα μέλη του Σωματείου να διευκολύνουν το κοινό των εργαζομένων με τις απαντήσεις τους σε διάφορες σοβαρές συζητήσεις που προέκυψαν, όπως το θέμα των μετακινήσεων.Όμως, το κοινό μειώθηκε λίγο πριν τις σημαντικές ανακοινώσεις της κα. Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των εργαζομένων σε μείζονα θέματα και όχι μόνο στην διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr