ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟ ΛΕΜΟΝΙΩΝ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ- ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ
Μετά τον ‘’Τηλέμαχο’’ και την ‘’Σοφία’’, έρχεται και η ‘’Υπατία’’ για να σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο κακοκαιρίας και παγετού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Αιγιάλειας. Ακόμα και αν στο Αίγιο δεν εκδηλώθηκε χιονόπτωση, βιώσαμε όμως την έντονη πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και κάτω του μηδενός.
Η διάρκεια του παγετού βέβαια δεν διήρκησε πολύ, κάτι που έχει θετικές συνέπειες στην βιωσιμότητα των καλλιεργειών, τόσο των ελαιοκαλλιεργειών όσο και των εσπεριδοειδών, που είναι πιο ευάλωτες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μέχρι στιγμής, το μόνο πρόβλημα ίσως εντοπιστεί στον καρπό των εσπεριδοειδών, αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν την διάρκεια του παγετού, τις νυχτερινές ώρες που πέφτει περισσότερο η θερμοκρασία. Ήδη πριν δύο χρόνια, μία πρωτοφανής χιονόπτωση είχε καταστρέψει την πλειοψηφία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Αιγιαλείας, στην οποία οι γεωργικές καλλιέργειες αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων. Οπότε η ανησυχία για καταστροφή των καλλιεργειών είναι πάντα παρούσα και δικαιολογημένη.
Σωτηρόπουλος: “Μικρή η διάρκεια του παγετού”
Όπως δήλωσε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, ‘’Ο παγετός τις νυχτερινές ώρες, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν είχε διάρκεια. Με δεδομένο ότι στις θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, που σημειώθηκαν στην ημιορεινή και πεδινή Αιγιάλεια και συγκεκριμένα έφτασαν του -3 βαθμούς Κελσίου, τα μόνα δέντρα που κινδυνεύουν είναι τα εσπεριδοειδή. Αντίθετα, οι ελιές αντέχουν σε αυτές τις θερμοκρασίες και ίσως το περιβάλλον αυτό τις βοηθάει κιόλας. Σε αυτές τις περιπτώσεις και με την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, στην Αιγιάλεια κινδυνεύει κυρίως ο καρπός των δέντρων (πορτοκάλια, λεμόνια), αφού τα ίδια τα δέντρα για την ώρα δεν έχουν διατρέξει κίνδυνο. Θα περιμένουμε πως θα εξελιχθεί και αυτή η βδομάδα για να βγάλουμε τα περισσότερα συμπεράσματα.’’
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός στην Αιγιάλεια, όπως και σε όλη την Ελλάδα, θα συνεχιστεί με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Στα πεδινά θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, ενώ ο ισχυρός νοτιάς που θα σημειωθεί, θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι την Δευτέρα δεν παρατηρείται έντονη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η χαμηλότερη είναι 4 βαθμοί Κελσίου και θα σημειωθεί την Κυριακή μετά τα μεσάνυχτα.
Πότε κινδυνεύουν οι καλλιέργειες
Οι θερμοκρασίες που θεωρούνται επιζήμιες για τα εσπεριδοειδή και γενικότερα τα αειθαλή δέντρα δεν πρέπει να είναι κάτω των 5,5 βαθμών Κελσίου. Μία τέτοια απότομη πτώση της θερμοκρασίας, προκαλεί αφυδάτωση και σχίσιμο των κυτταρικών μεμβρανών λόγω δράσης των παγοκρυστάλλων. Με αυτόν τον τρόπο ο καρπός καταστρέφεται, αφού χάσει το πράσινο χρώμα του και γίνει αρχικά καφετί και στο τέλος μαύρο. Όπως δείχνουν τα δεδομένα μέχρι στιγμής, παράλληλα με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως έχουν. Ο παγετός δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ισχυρός για να καταστρέψει τους καρπούς των πορτοκαλιών και λεμονιών, αλλά δεδομένου του κλίματος παγετού στον οποίο έχει ‘‘μπει’’ η χώρα, δεν υπάρχει βεβαιότητα ως προς την αλλαγή του καιρού. Όσο αφορά τους καρπούς των ελιών, είναι ανθεκτικοί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως του -10 μέχρι -16, οπότε δεν διατρέχουν κίνδυνο.