background img
banner
banner

Η Π.Ε.Σ. προσέφυγε στο Σ.τ.Ε. κατά της απόφασης για την αύξηση δημοτικών τελών στις Συνεταιριστικές

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 515% ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την αύξηση των δημοτικών τελών των συνεταιρισμών, έχει υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, κάνοντας λόγο για δυσβάσταχτη αύξηση της τάξεως έως και 515%, που ουσιαστικά επιβαρύνει και πλήττει τον ίδιο των παραγωγό- συνεταιριστή. Την Τρίτη 9 Απριλίου συνήλθε σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας, διά περιφοράς, προκειμένου να οριστεί ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου κατά τη συζήτηση της αιτήσεως αναστολής της Π.Ε.Σ.

Μάλιστα, ο νομικός σύμβουλος του δήμου, Γιώργος Μπέσκος στην εισήγησή του, υπενθύμισε πως οι δικηγόροι του δήμου αφενός μεν δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τον δήμο λόγω της καθολικής αποχής από τα καθήκοντά τους σύμφωνα με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης τους κι αφετέρου το ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Γι’ αυτό και εισηγήθηκε να οριστεί δικηγόρος που έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να αντιμετωπίσει νομικά την υπό κρίση αίτηση, υποδεικνύοντας τον δικηγόρο εξ Αθηνών Γεώργιο Σταμόπουλο ο οποίος έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για το εν λόγω θέμα.

Μ. Σταυρόπουλος: «Η Π.Ε.Σ. ανήκει εξ ολοκλήρου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στους αγρότες»

Το γεγονός ότι οι συνεταιριστικές εταιρείες, όπως είναι η Π.Ε.Σ., είναι οι εταιρείες των ίδιων των παραγωγών και άρα αυτοί είναι που επιβαρύνονται από τις υπέρογκες αυξήσεις, επισήμανε στο Protionline.gr ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, επισημαίνοντας: «Ο Συνεταιρισμός και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη όπως είναι τώρα η Ένωση, δηλαδή αγροτική εταιρική σύμπραξη των συνεταιρισμών, δεν είναι μια κοινή Α.Ε., δεν είναι μια κοινή κεφαλαιακή εταιρεία που ανήκει σε ιδιώτες, καθώς η Π.Ε.Σ. ανήκει εξ ολοκλήρου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στους αγρότες και, μάλιστα, απαγορεύεται από το καταστατικό της να αποκτήσει μετοχές της, μερίδιο δηλαδή, οποιοσδήποτε ιδιώτης. Επομένως, ούτε ένα ευρώ δεν κατέχει κάποιος ιδιώτης στο μετοχικό κεφάλαιο της Π.Ε.Σ., καθώς όλα ανήκουν στους παραγωγούς. Φέτος η αύξηση και μόνο που μας ζητά ο δήμος για τα δικά μας τετραγωνικά, συνεπάγεται ότι ο παραγωγός θα πληρώσει από 6 έως 7€ το κιλό παραπάνω για τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή σε βάθος πενταετίας ο δήμος θα εισπράξει από την Παναιγιάλειο Ένωση και τους αγρότες κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ!».

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε για τους παραγωγούς όσα λένε το δίκαιο και ο νόμος»

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ. κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε: «Η Διοίκηση της Π.Ε.Σ. δεν θα μπορούσε να δεχθεί μια τέτοια μεταχείριση των αγροτών από τη Δημοτική Αρχή. Η Διοίκηση της Π.Ε.Σ. διερωτάται ποιος είναι ο λόγος που επιβλήθηκαν τέτοιες υπέρογκες αυξήσεις σε βάρος της Π.Ε.Σ. και των παραγωγών. Γιατί η Δημοτική Αρχή κατήργησε την κατηγορία των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων που υπήρχε μέχρι σήμερα και τις εξομοίωσε τη Συνεταιριστική Οργάνωση των παραγωγών με τις ιδιωτικές εταιρείες. Θεωρεί η Δημοτική Αρχή ότι πλούτισαν ξαφνικά οι παραγωγοί και άραγε μπορούν να πληρώνουν τέτοια υπέρογκα δημοτικά τέλη; Γιατί ανέβηκε η τιμή και πώς ανέβηκε, μετά από μία περίοδο τεσσάρων ετών, ανέχειας και φτώχειας; Αυτή η τιμή που σήμερα υπάρχει στα προϊόντα είναι ικανοποιητική; Αρκεί για να ζήσουν οι αγρότες, μετά από τις τεράστιες αυξήσεις που υπέστησαν στο κόστος καλλιέργειας; Αντέχουν να ανταποκριθούν στο «χαράτσι» της δημοτικής αρχής; Είναι βέβαιον πως όχι. Γιατί για τους αγρότες και τις συνεταιριστικές Οργανώσεις δεν εφαρμόστηκε η αύξηση του 47% που επιβλήθηκε σε όλους τους Αιγιαλείς, αλλά αυτή η εξοντωτική αύξηση που φθάνει έως το 515 % !!! και υποδηλώνει τη στοχοποίησή τους από τη Δημοτική Αρχή και την αντιαγροτική πολιτική της;».

Αναλύοντας το τι σημαίνουν αυτές οι αυξήσεις και εξηγώντας τους λόγους που η Ένωση προσέφυγε αρχικά στην Αποκεντρωμένη και συνεχεία στη Δικαιοσύνη, ο Πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, επισήμανε: «Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, είναι μία απόφαση από κάποιον ο οποίος “διατυμπάνιζε” ότι είναι κοντά στους αγρότες και στους συνεταιριστές. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραγνωρίζοντας το καταστατικό μας και το θεσμικό πλαίσιο των συνεταιριστικών Οργανώσεων, ανέφερε ότι είμαστε μία απλή εταιρεία.

Ο Δήμαρχος όφειλε να αντιδράσει, να τον νουθετήσει και να μην αποδεχθεί αυτή την εσφαλμένη προσέγγιση, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό έπραξε. Δεν περιμέναμε από κανέναν να μας πει τι πραγματικά εκπροσωπούν οι συνεταιριστικές Οργανώσεις. Έτσι, η επιβάρυνση με την πρώτη κλίμακα φθάνει στο 515%!!!. Μεσοσταθμικά η αύξηση ανέρχεται σε 300%, κάτι που σημαίνει ότι σε βάθος πενταετίας οι παραγωγοί θα πληρώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ πρόσθετα δημοτικά τέλη!!!. Αυτό είναι μία άδικη και ακατανόητη μεταχείριση κατά του σταφιδοπαραγωγού. Σε αυτή την απόφαση, εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και να την προσβάλλουμε δικαστικά γιατί θεωρούμε τρομερή αδικία αυτή την μεταχείριση του ντόπιου παραγωγού από τη δημοτική αρχή. Αυτό αποτελεί μια ευθέως αντιαγροτική πολιτική. Προσφύγαμε λοιπόν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η διαδικασία έχει πάρει την δικαστική οδό, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε για τους παραγωγούς όσα λένε το δίκαιο και ο νόμος. Πρόκειται για ένα επαχθές μέτρο και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε.

Η απόφαση για την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών δεν έχει καμία απολύτως αιτιολογία, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από οποιαδήποτε ανταποδοτικότητα και αναλογικότητα, με βάση την οποία πρέπει να καθορίζονται τα δημοτικά τέλη και δεν εξετάζει το γεγονός ότι η Π.Ε.Σ. χρησιμοποιεί απειροελάχιστα τις δημοτικές υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, καθώς έχει ελάχιστα απορρίμματα».

«Η δημοτική αρχή να αποσύρει αυτή την άδικη και υπέρογκη αύξηση των τελών»

«Ως αγρότες αναμένουμε από τη Δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει την απόφασή της, επαναφέροντας τη μέχρι σήμερα ξεχωριστή κατηγορία των δημοτικών τελών για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και επιθυμούμε το αίτημά μας αυτό να στηριχθεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Αυτό το σκοπό έχει και η προσφυγή μας στο ΣτΕ, προκειμένου να επισημανθεί η απογοήτευση και αγανάκτηση του κόσμου, ώστε να αρθεί αυτό το επαχθές μέτρο. Κατά την άποψή μας, η απόφαση για τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί, με την σκόπιμη κατάργηση της ιδιαίτερης κατηγορίας των αγροτικών συνεταιρισμών, που τους εντάσσει στις βιομηχανίες, με τις οποίες τους εξομοιώνει, καταλήγει σε μεροληπτική μεταχείριση κάποιων.
Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι ο παραγωγός δεν αντέχει άλλο ένα επαχθέστατο οικονομικό βάρος και περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να αποσύρει αυτή την άδικη και υπέρογκη αύξηση των τελών για όλους τους πολίτες και για τους αγρότες, άμεσα», κατέληξε ο κ. Σωτηρόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr