background img
banner
banner

Μείωση τελών για καλοπληρωτές επαγγελματίες

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

«Ανάσα» στους καλοπληρωτές και κίνητρο στους ασυνεπείς επαγγελματίες να μην αμελούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο, επιχειρεί να δώσει ο δήμος Αιγιαλείας, αποφασίζοντας τροποποίηση της απόφασης για τον καθορισμό τέλους χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2024, με μειώσεις. Η σχετική απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, από τη Δημοτική Επιτροπή, με την αντιπολίτευση να συναινεί ζητώντας ωστόσο ανάλογες ελαφρύνσεις και για άλλα δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν περισσότερο φέτος του δημότες.

Ποιες ελαφρύνσεις θα ισχύσουν – Οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα, αποφασίστηκε: 1) Η καταβολή του 60% του προβλεπόμενου από την 37/2024 Α.Δ.Σ. του δήμου Αιγιαλείας αναλογούντος τέλους αν αυτό εξοφλείται εφάπαξ πριν την έκδοση της αδείας κατάληψης κοινοχρήστων χωρών. 2) Η καταβολή του 80% του προβλεπόμενου αναλογούντος τέλους αν αυτό εξοφλείται σε τρεις δόσεις σύμφωνα με την 37/2024 Α.Δ.Σ. του δήμου Αιγιαλείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των παραπάνω ελαφρύνσεων είναι να τηρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Α) Να μην υπάρχει οποιαδήποτε οφειλή της επιχείρησης προς τον Δήμο ή σε περίπτωση οφειλής να υπάρχει ενεργή ρύθμιση οφειλής η οποία τηρείται και είναι σε ισχύ. Β) να μην έχει επιβληθεί πρόστιμο για αυθαίρετη χρήση κοινοχρήστου χώρου κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος 2023.

Για τις επιχειρήσεις τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί άδεια κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2024 και τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις Α & Β: •στην περίπτωση που έχει επιλεγεί η εφάπαξ καταβολή του αναλογούντος τέλους θα επιστραφεί το 40% του ποσού που καταβλήθηκε •στην περίπτωση που έχει επιλεγεί η καταβολή του αναλογούντος τέλους σε 3 δόσεις το ποσό της τρίτης δόσης θα καταβάλλεται μειωμένο κατά το 20% της συνολικής αξίας του αναλογούντος τέλους.

Με το σκεπτικό της ελάφρυνσης λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος λειτούργησε η δημοτική αρχή

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου και τονίζεται και στην εισήγηση, ΄΄είναι σταθερή επιλογή μας να προχωράμε σε απαλλαγές και οικονομικές ελαφρύνσεις, αντιλαμβανόμενοι το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του δήμου. Στόχος μας η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό και με την αναγνώριση του Δήμου της συνέπειας των επιχειρήσεων που τηρούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους έναντι του δήμου΄΄.

Ερωτηθείσα από το Protionline.gr, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Σταυροπούλου, τόνισε ότι ΄΄οι μειώσεις τελών στους καλοπληρωτές, είναι απλά μία επιβράβευση των δημοτών που ενώ βιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες την καθημερινότητα και επαγγελματική τους δραστηριότητα, παρ’ όλα αυτά εκείνοι κάνουν μία προσπάθεια να φανούν σωστοί και με συνέπεια στα οικονομικά τους΄΄.

Αποδοχή και μείωση και σε άλλα τέλη ζήτησαν οι δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Όπως ανέφερε στo Protionline.gr ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ΄΄στη χθεσινή συνεδρίαση της Δ.Ε., πραγματοποιήθηκε συζήτηση για αυτό το ζήτημα, που σίγουρα κατά την άποψή μας, όπως καταθέσαμε και εγώ και ο κ. Ταξιαρχόπουλος, θεωρούμε ότι είναι απότοκο των αντιδράσεων που υπάρχουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τις υπερβολικές αυξήσεις των δημοτικών τελών που ψήφισε η δημοτική αρχή. Η θέση μας ήταν ότι αφού έγιναν αυξήσεις 120%, να ισχύσουν αυτές οι μειώσεις για να “ισοφαρίσει” η κατάσταση αυτή και να επέλθει μία ισορροπία. Μας ανέφεραν ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τέλη είχε γίνει λάθος και πως το 120% ήταν ουσιαστικά 50%. Είμαστε υπέρ της μείωσης των τελών καθώς οι αυξήσεις που είχαν γίνει ήταν παράλογες. Αυτό που προτείναμε ήταν να γίνει μείωση και σε άλλα τέλη με την ίδια λογική πάντα, όπως για παράδειγμα τα τέλη που μπορούν να πληρωθούν πιο άμεσα όπως τα βυτία ή τα τέλη νεκροταφείου που ούτως ή άλλως είναι δυσανάλογα υψηλά΄΄.

΄΄Ζητήσαμε μειώσεις και για αυτές τις περιπτώσεις κάτι το οποίο όμως δεν το δέχτηκαν. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε να γίνει μία πιο ευρεία μείωση, με βάση πάντα τη συνέπεια που δείχνουν…΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr