background img
banner
banner

Αλεξοπούλου: “Η κυβερνητική ανεπάρκεια μειώνει το εισόδημα των αγροτών”

Από τις αρχές του 2019, οι Έλληνες αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί), πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, με σειρά αιτημάτων τα οποία σχετίζονται με την προστασία του εισοδήματός τους, αλλά και της ακίνητης περιουσίας τους. Ήδη στην Αιγιάλεια έχουν υπάρξει συγκεντρώσεις στα διόδια της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου και αναμένονται νέες, στο πλαίσιο συντονισμένης πανελλαδικής δράσης των αγροτικών φορέων.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, ανεξαρτήτως της μορφής που λαμβάνουν, εκφράζουν βάσιμες διαμαρτυρίες. Κύριο θέμα τους είναι βέβαια η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η εφαρμογή του Κτηματολογίου κρύβει πολλούς κινδύνους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί και μπορεί να εξελιχθούν σε μείζον ζήτημα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, ειδικά αγροτικών εκτάσεων, σε όλη την Ελλάδα.

Όπως καταγράφει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το 2018 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 4,9% σε σχέση με το 2017, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μόλις 3% και μάλιστα αρκετές μεσογειακές χώρες κατέγραψαν αύξηση. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, η Σλοβενία πέτυχε αύξηση 23,8%, η Γαλλία 10,4%, η Ιταλία 5% και η Ισπανία 4,4%. Δηλαδή, με κυβέρνηση την δήθεν «Πρώτη Φορά Αριστερά», η χώρα μας αναδείχθηκε για άλλη μια χρονιά σε πρωταγωνιστή αρνητικών οικονομικών επιδόσεων.

Θύμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας είναι εν προκειμένω ο πρωτογενής τομέας και συγκεκριμένα οι αγρότες, οι οποίοι είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, των βαρύτατων εισφορών, της καθυστερημένης καταβολής των αποζημιώσεων, των περικοπών στις επιδοτήσεις και των  ανεξέλεγκτων εισαγωγών ξένων προϊόντων (π.χ. γάλακτος και εσπεριδοειδών), καθώς και από εποχικούς παράγοντες, όπως η κακοκαιρία και η έξαρση του δάκου. Οι ελαιοπαραγωγοί, ειδικότερα, έχασαν περίπου 70% της σοδειάς τους από τον δάκο, πιθανώς επειδή οι υπηρεσίες του κράτους και των περιφερειών δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, να γίνει έγκαιρα και κανονικά η δακοκτονία – για την οποία, μάλιστα, οι παραγωγοί πληρώνουν το 2% του τζίρου τους.

Όσον αφορά στο αγροτικό εισόδημα καθ᾽εαυτό, η μείωση φυσικά πλήττει και την Αιγιάλεια, αλλά και όλη την Αχαΐα, όπως μου αναφέρουν οι συμπατριώτες μας αγρότες σε κάθε γωνιά του νομού, την οποία επισκέπτομαι. Μεγάλες απώλειες εισοδήματος έχουν υποστεί και οι κτηνοτρόφοι μας, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών πώλησης του γάλακτος, καθώς και άλλες κατηγορίες αγροτών, όπως οι παραγωγοί βαμβακιού, για τους ίδιους λόγους.

Σε όλη αυτή την καταστροφή, που οφείλεται και στην κρατική ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχει να αντιπαρατάξει μόνο προσχηματικές προσκλήσεις για «διάλογο» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βολικές αοριστολογίες περί αδυναμίας των «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας» να ανταποκριθούν στα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, συνεχίζοντας την κοροϊδία εις βάρος τους. Πρόκειται βέβαια για τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» που δεν εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζει, αφειδώς και ανερυθρίαστα, χρήματα και προνόμια σε χιλιάδες ευνοουμένους της στενής κομματικής πελατείας του.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που υπηρετώ από τα μαθητικά μου χρόνια, με σειρά στοχευμένων και ρεαλιστικών μέτρων, συμβατών με την οικονομική κατάσταση της χώρας, θα ανατρέψει την κατάσταση αυτή, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2019. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η μείωση της φορολογίας, η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, η αλλαγή του απαρχαιωμένου Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε η σοδειά να ασφαλίζεται και από την κλιματική αλλαγή, ο εξορθολογισμός των ασφαλίστρων, τα οποία θα μπορούν να επιδοτούνται και από κοινοτικούς πόρους, η καταβολή των αποζημιώσεων στην ώρα τους, η πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής, η σωστή ρύθμιση των χρήσεων γης, η προστασία των τιμών του γάλακτος με την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων κτηνοτροφικών προϊόντων, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, οι επενδύσεις στην ποιότητα, και οι συνέργειες συνέργειες με άλλους κλάδους, κυρίως τον Τουρισμό.

Είναι καιρός η πατρίδα μας και ο νομός μας να αλλάξουν σελίδα. Σε μερικούς μήνες, μια άλλη, πραγματικά φιλολαϊκή κυβέρνηση θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, για να την οδηγήσει σταθερά μπροστά. Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη βοήθεια όλων μας. Επειδή, απλώς, αξίζουμε πολύ καλύτερα.

Χριστίνα Αλεξοπούλου

Πολιτικός Μηχανικός 

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr